Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

62.Населення Мадагаскару.

Відокремленої історико-культурної областю Африки є острів Мадагаскар. Основну масу складають остров'ян малагасійці, за своїм мови та фізичного типу помітно відрізняються від населення близького африканського континенту і мають безперечну зв'язок з далекими островами Індонезії. Вчені вважають, що найдавніше населення острова було близько до койсанських народам (про це свідчать дані палеоантропології). У X-VI ст. до н. е.. сюди стали проникати південні монголоїди з островів Південно-східній Азії, які спочатку селилися на східному узбережжі острова, а потім стали просуватися в центральні гірські райони. Приблизно в цей же час або трохи пізніше на західному узбережжі Мадагаскару стали з'являтися східні негроїди. При подальшому змішуванні їх з аборигенами і частково арабами утворилися сучасні малагасійці. Взагалі питання про етногенез населення Мадагаскару наукою мало вивчений.

На сході та в центральних районах острова серед населення переважають южномонголоідние риси, а на заході - негроїдні. До недавнього часу серед малагасійців спостерігалися поділу на етнічні групи, ймовірно племінного походження. 8 свідомості малагасійців ще зберігається етнічна приналежність до тієї чи іншої етнічної групи, яка має і деякі господарські, соціальні та побутові особливості. Найбільша група - мер-на (або мерина), бецімізарака, бецілеу, са-калава, атандруй та ін

Етнографічну специфіку малагасійців не можна вважати простим зліпком з культури малайського світу. У малагасийской культурі переплітаються юговосточноазіатскіе і африканські елементи, до того ж пристосовані до своєрідних географічним умовам Мадагаскару.

Це спостерігається насамперед у господарстві, основу якого складає землеробство. У центральній гірській частині острова з віддалених часів існує розвинена іригаційна система, без якої було б неможливо обробляти головну продовольст венную культуру - рис. Посадки рису рас, покладені по схилах гір на широких тер. раси. Сюди підведені численні канали, що живляться гірськими потоками.

У лісових районах острова практикується підсічно-вогнева система; обробка грунту провадиться залізницею лопаткою з вузьким витягнутим і злегка увігнутим лезом. Тут рис сіється без штучного зрошення під рясний тропічний дощ.

У тих районах, де рис не росте, велике значення набуває кукурудза. Крім того, малагасійці розводять картопля, квасоля цукровий очерет, садять фруктові дерева, тримають бджіл і розводять шовковичних черв'яків. У колоніальний період отримали розвиток експортні культури, особливо кави і ваніль.

У землеробського населення скотарство не грає великої ролі в господарстві. Худоба іноді використовується як робочий, наприклад, наступним чином: замість мотичним обробки на залиті водою рисові поля випускають стадо биків і ганяють їх по ділянці до тих пір, поки розпушується копитами грунт не буде готова до посіву.

На Мадагаскарі є і переважно скотарські райони на заході та півдні. Так, сакалава, які проживають на рівнинах заходу, розводять кіз, овець, велику рогату худобу - зебу.

Живуть малагасійці в будинках різного пристрою. У багатьох районах споруди представляють собою прямокутний дерев'яний каркас зі стінами з очерету з загостреним двосхилим дахом, покритим пальмовим листям. У центральній гірській частині країни будинку глинобитні, але також прямокутні в плані, з високою піднятою загостреним дахом.

Відмітна особливість малагасийской житла - багатство і розмаїття домашнього начиння. Це різьблені меблі, плетені циновки, службовці скатертинами та серветками, вкривають підлогу, що прикрашають стіни будинку, а також майстерно орнаментована дерев'яний посуд, скульптура і т. д.

Традиційною одягом малагасійців була пов'язка на стегнах у чоловіків, спідниця у жінок, виготовлені із тканини власного вироблення. Неодмінна приналежність одягу обох статей - Ламба - являє собою прямокутний шматок тканини або білого кольору, або з строкатим візерунком, яку носили по-різному: обмотували навколо пояса, накидали на плечі або закутувалися в неї з головою. Нині поширена європейська одяг.

Про колишній родовому устрої малагасійців мало відомо. У XVI-XVII вв. в центральній частині Мадагаскару існувала держава Імеріна з феодальним ладом.

Основну масу його населення становили особисто вільні селяни хува, об'єднані в сусідські громади, які несли різні феодальні повинності на користь держави.

В кінці минулого століття Мадагаскар опинився під владою Франції. Місцеве королівське управління було скасоване, а сусідська громада малагасійців поставлена ​​під нагляд колоніальної адміністрації. Під впливом французького капіталу почали складатися буржуазні відносини, які проникли і в Малагасійська село.

У 1960 р. Мадагаскар отримав незалежність

63-68

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]