Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
средние века экзамен 2.docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

18. Розвиток історичних знань у Зх. Європі в xvIст.- перш. Пол. XviІст.

Велику популярність придбав політичний мислитель, історик і дипломат Нікколо Макіавеллі (1469-1527). Його головне твір «Государ» призначалося для практичного керівництва державним людям. Докорінним злом, що губить Італію, він вважав її політичну роздробленість, а основною причиною цього зла - існування світської влади римського папи. Макіавеллі написав також «Історію Флоренції», в якій проводить ідею, що Італію гублять тирани, кондотьєри, а головне - виразка папства, що перешкоджає об'єднанню країни. У трактаті «Про військове мистецтво» Макіавеллі доводив, що наймані війська і кондотьєри приведуть італійський народ до загибелі: порятунок він бачив у переході до системи постійної народної армії.

Голландський історик, філософ – Гуго Гроцій.Найважливіші науково-політичні праці Гроція є два його юридичні трактати – «Вільне море» і про «Про право війни та миру»,

Шекспір : «Історичні хроніки», сюжет яких взято з історії воєн Червоної та Білої троянд : «Ричард ІІ», «Генріх 4», «Генріх 5». Шекспір зображує в них процес політичної консолідації Англії, що відбувалася в умовах запеклої боротьби центральної влади проти феодальної анархії і постійної загрози ззовні.

19. Скандинавські країни XVI- xviІст.

Останній період західноєвропейського середньовіччя - переміщення торгових шляхів і «революція цін» у XVI ст. - Приніс серйозні зміни і країнам Скандинавії: Данії, Швеції, Норвегії, З розкладом феодальних відносин, з успіхами капіталістичного укладу в Західній Європі ці країни, здавна пов'язані з балтійської і північноморської торгівлею, отримали нові важливі ринки збуту, так як в Європі значно зріс попит на худобу, зерно і рибу з Данії, корабельний ліс і риби з Норвегії, залізо і мідь зі Швеції. Встановлення торгово-політичних зв'язків західноєвропейських держав з Росією і Річчю Посполитою також пішло на користь скандинавським країнам, які лежали на найкоротших морських шляхах між Західною і Східною Європою. На противагу більшості західноєвропейських країн Північна Європа в XVI і першій половині XVII ст. ще переживала зміцнення феодальних відносин в основній сфері своєї економічного життя - в сільському господарстві.

На відміну від Данії, аграрний розвиток якої був схожий з східнонімецьким, у Швеції та Норвегії феодальні поземельні відносини в XVI-XVII ст. ще тільки набували більш-менш завершений характер. Разом з тим в Скандинавії в XVI-XVII ст. з'явилися капіталістичні мануфактури, особливо у Швеції, виникли торгові компанії, споряджалися колоніальні експедиції (найбільше датські).

Реформація скандинавських церков позитивно позначилася на становленні місцевих літературних мов. Значного розвитку досягли різні галузі науки, світська архітектура і поезія в дусі Відродження. Вже з кінця XV ст. поширилося книгодрукування.

20. Угорщина в XVI- перша.Пол.XviІст.

Початок XVI ст. поряд із загальним наростанням феодальної реакції характеризується станом політичної анархії.

Династична чесько-угорська унія, що стала результатом обрання на угорський престол чеського короля Владислава (Уласло) II (1490-1516), проіснувала до 1526 Вступаючи на угорський престол, Владислав прийняв умови угорських феодалів, які вимагали у нього скасувати «нововведення» Матьяша Корвіна, спрямовані на посилення централізованої державної радою. Особливо зросла влада феодальних угруповань при малолітньому синові Владислава Людовіку (Лайоша) II (1516-1526), ​​коли ворогували між собою кліки магнатів і дворян захоплювали державні доходи, розкрадали казну і безжально грабували своїх підданих.

Посилення феодального гніту призвело навесні до найбільшого в історії Угорщини селянського повстання, початок якого пов'язане з проголошенням примасом угорської церкви, кардиналом Тамашем Бакоцем хрестового походу проти турків.

1525 – Турецький султан захопив Бєлград. Угорщина перед загрозою. У результаті битви з турками при Мохачі в 1526 Угорська держава, роз'їдається внутрішніми протиріччями, втратила свою незалежність, розпалася на частини і стало здобиччю турків та Габсбургів. Поч. поротьба за владу між Яношем Запольяі і Фердинандом Габсбургом У 1529 величезна турецька армія вступила до Угорщини, захопила більшу частину країни і відновила Запольяі на угорському престолі.

У 1538 між Фердинандом і Запольяі був укладений Варадский мир, за умовами якого влада в усій державі після смерті Запольяі повинна була перейти до Фердинанда.Нехадоволення хана це викликало він почав бойові дії і Західні і північно-західні землі, населені словенцями, хорватами, угорцями, словаками і закарпатськими українцями, потрапили під владу австрійських Габсбургів, які обиралися угорськими королями. Усі центральні, власне угорські землі, а також південні області, населені угорцями і сербами, були окуповані турками і стали частиною Османської держави, а на сході, де жили влахи і угорці, утворилося Трансильванськоє князівство, що потрапило у васальну залежність від турків.

Реформація тут також мала широкий розвиток.