Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
средние века экзамен 2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

15. Повстання Роберта Кета.

повстання 1549, селянське повстання в Східній Англії. Основною причиною повстання став захват у селян землевласниками орних земель і особливо пасовищних угідь (див. Обгороджування). Почалося в червні 1549 в графстві Норфолк і незабаром охопило Суффолк і ряд сусідніх графств. У своїй програмі (29 статей) селяни наполягали на точному виконанні королем і лендлордами виданих раніше законів проти обгороджувань, вимагали зменшення орендної плати, скасування десятини, повної відміни кріпосної залежності і т.д. На чолі повсталих встав дрібний дворянин Роберт Кет. Помічником Р. Кета був його брат Уїльям Кет. Повсталі зробили похід на головне місто Норфолка — Норідж і за сприяння міської бідноти оволоділи їм.  уряд намагався шляхом переговорів розколоти ряди повсталих враховуючи, що керівники повстання самі боялися «крайнощів» бідноти. Після невдачі цих спроб уряд схилився до застосування зброєної сили: війська італійських і німецьких найманців узяли нападом Норідж і в серпні 1549 завдали поразки селянському ополченню. Повстання було жорстоко пригнічене, сотні його учасників (у їх числі Р. і В. Кет) страчені. В кінці 1549 були видані закони, що санкціонували подальший захват лордами громадських земель.

16. Розвиток наукових знань у Зх. Європі в xvIст.- перш. Пол. XviІст.

Вчені виступали проти схоластики, ЗА : експеримент, дослідження, досвід.

Винайдено мікроскоп і телескоп, термометр, ртутний барометр і гідрометр. друкарство (середина XV ст.) Та виробництво - паперу. Розвиток природознавства – поштовх вгв. Було експериментально доведено, що Земля куляста.Розвиток астрономії – Микола Кузанський, Микола Копернік - Земля разом з іншими планетами обертається навколо нерухомого Сонця (геліоцентрична система), обертаючись одночасно навколо власної осі.Однією з жертв цього переслідування був геніальний італійський філософ Джордано Бруно, який пропагував Сонячна система - це тільки одна з нескінченної кількості небесних систем.Галілео Галілей - Сконструювавши телескоп, Галілей відкрив безліч зірок, побачив гори на Місяці, виявив супутники Юпітера, фази Венери і плями на Сонці. Свої відкриття він виклав у невеликий популярній книжці «Небесний вісник». Відкриття у фізиці і математиці.

Рене Декарт - закон інерції. Блез Паскаль закон про передачу тиску в рідинах. Торічеллі досліджував атмосферний тиск і створив ртутний барометр. Роберт Бойль і Маріотт закон про зміну об’єму газу в залежності від дії на нього тиску.Франсуа Вієтту – алгебраРозширилися знання з геології і мінералогії. У цих науках велике значення мали роботи німецького вченого і практика Георга Бауера (Агріколи) (1494-1555) з гірничої справи та металургії.Наукові основи анатомії заклав Везалій (1514-1564), який опублікував в Італії свою працю «Будова людського тіла», написаний на основі численних спостережень при анатомування трупів. Голландський вчений Левенгук (1632-1723) відкрив за допомогою мікроскопа мікроорганізми

17. Реформація: суть, причини.

Термін склався на межі 16-17 ст. Реформація означ.- переворот,зміни.

- як загальноєвропейське явище це різноманітні релігійні, ідеологічні, і соц-політ. Рухи, чкими було охоплено більшість країн Європи, вони були спрямовані проти католицької церкви.

Причини: економічні зміни 16 ст., поява нових соц. груп,.зародження нової ідеології (гуманізму).

Реформ. Почали церковники. З виникненням нових течій таких як протестанти, лютерани, кальвіністи.