Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
средние века экзамен 2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

13. Англія в xvIст. Характеристика аграрного перевороту та його соц. Наслідки.

Обгороджування. Особливістю розвитку сільського господарства Англії XVI ст. став початок аграрного перевороту — становлення ринкових відносин у сільському господарстві. Для розвитку вівчарства землевласники (лендлорди) почали перетворювати землі у своїх маєтках на пасовиська. Збільшуючи площі пасовиськ, вони зганяли селян із земель та обгороджували їх. Цей процес отримав назву обгороджування. У результаті проведення обгороджувань в Англії з'явилися нові суспільні верстви — нові дворяни та сільські наймити. Нові дворяни отримували прибутки інакше — від вирощування овець і продажу вовни. Селяни, які залишилися без засобів до існування, були змушені шукати роботу в містах або працювати на нових дворян.

Зміни, які відбувались сільському господарстві Англії в XVI ст., стали передумовою поширення мануфактурного виробництва у промисловості країни.

«Криваве законодавство». Аграрний переворот і розвиток ринкових відносин у сільському господарстві зумовили значні зміни в англійському суспільстві. Мануфактурні підприємства та господарства нових дворян не могли забезпечити роботою величезну кількість знедолених селян. Міста заполонили жебраки, величезні маси людей шукали роботи і, не знаходячи її, крали або старцювали. На початку XVII ст. в Лондоні налічувалося 50 тис. жебраків. Король Генріх VIII почав видавати закони, спрямовані проти старцювання. Король Едуард VI «покращив» ці закони. Той, хто не працював, віддавався в рабство тому, хто на нього доніс. Якщо раб тікав, то за першу втечу йому випалювали на лобі або щоці тавро й віддавали в довічне рабство. За другу втечу ставили друге тавро, за третю — страчували як державного злочинця.

В історію ці закони увійшли під назвою «кривавого законодавства».

14. Англія в xvIст. Політичний розвиток.

В час правління Тюдорів (1485 – 1603) королівська влада в Англії зміцніла і стала абсолютною. Вже Генріх VІІ (перший із династії – 1484 – 1590 рр.) вів боротьбу із залишками феодальної знаті після війни Троянд. Були створені політичні суди: суд Зоряної палати (у справах злочинів проти держави), суд палати лордів, канцелярський суд Старе дворянство, позбавлене привілеїв, не могло пристосуватись до нових відносин. "Революція цін" знизила вартість ренти. В зв‘язку з ліквідацією монастирів, втратили роль абати.

Соціальною опорою Тюдорів було нове дрібне й середнє дворянство. Воно використовувало найману працю. Помістя були зв‘язані з ринком.Другою опорою була міська буржуазія – мануфактурна і торгова. Союз королівської влади з новими класами дав можливість династії Тюдорів використати англійський парламент як політичну опору і він не втратив значення. При підтримці парламенту Генріх VІІІ (1509 – 1547)провів королівську реформацію і секуляризацію церковно-монастирської власності.Особливості англійського абсолютизму: парламент, збереження в графствах місцевого самоуправління, відсутність постійної армії. Це пояснюється острівним становищем Англії. Але флот був і сильний. За Генріха VІІІ в Англії розпочалась Реформація. Причиною була зацікавленість дворянства в секуляризації церковних земель і прагнення буржуазії зробити церкву простою і дешевою. Приводом була відмова папи дозволити Генріху VІІІ розлучення з Катериною Арагонською  1534 р. Генріх УІІІ видав акт про оголошення себе главою церкви, але обряди залишались недоторканими.За Едуарда І англійська церква наблизилась до протестантизму, але в 1553 р. за правління Марії Тюдор, дочки Генріха VІІІ і Катерини Арагонської, почалась католицька реакція, що спиралася на підтримку Іспанії. Почалось переслідування протестантів, але майно монастирям не було повернуте.

Єлизавета (1558 – 1603) – дочка Генріха VІІІ і Анни Болейн відновила поміркований протестантизм в англіканській формі. Королева призначала єпископів, які засідали в палаті лордів.

Під час правління королеви Єлизавети Тюдор інтенсивно розвивалось господарське життя Англії. У цей час Англійські католики хотіли посадити на трон правнучку Генріха VІІ, шотландську королеву Марію Стюарт. Але у 1587 р. вона була страчена.