Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
средние века экзамен 2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

23. Вестфальський мир

. Наслідки Тридцятилітньої війни для Європи. Переговори країн-переможниць із переможеними велись удвох містах Вестфалії: з 1644 р. в Мюнстері — між послами імператора та французьким урядом, а з 1645 р. в Оснабрюці — між послами імперато¬ра та делегацією шведського уряду й німецьких протес¬тантських князів. Переговори просувалися дуже повіль¬но, і війна тривала аж до 1648 р.

24 жовтня 1648 р. було підписано Вестфальський мир

Переможці здобули значні території: Швеція отримала Східну та частину Західної Померанії; Франція — землі Ельзасу та остаточне підтвердження прав на Лотарингію

Німеччина як держава фактично припинила існуван¬ня —її політичну роздробленість було закріплено. Визна¬но також незалежність Швейцарії та Голландії. Однак і після підписання Вестфальського миру війна між Іспанією та Францією тривала (аж до 1659 р., коли було підписано Піренейський мир). Тридцятилітня війна спричинила значні зміни в Євро¬пі. Держави-переможниці — Франція та Швеція — поси¬лили свій вплив у європейських справах.

Для Німеччини війна стала державною катастрофою. На 200 років було закріплено її політичну роздробленість, а населення скоротилося на 10 млн чол. У Чехії з 3 млн населення залишилося 700 тис. Більшу частину міст було зруйновано, землі перетворились у пустища, торгівля і промисловість занепали.

Сили Габсбургів у Європі значно ослабли. Австрій¬ські Габсбурги обмежили свій вплив Австрією, а в Ні¬меччині його повністю втратили. Іспанська монархія також позбулася впливу на європейську політику.

24. Іспанія в XVI – перш. Пол. XviІст. Соціально-економічний розвиток.

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

Після відкриття Америки – економічний переворот, стагнація економіки – падіння.

Причини кризи :

  • «Революція цін»

  • Існувала система такс – штучне стримання державних цін на хліб.

  • 1503 – уряд вперше установив max ціну на хліб. 1539 – остаточно затверджена.

  • Криза в с/г пов’язана з діяльністю мести – організації великих отар вівців. Витоптували врожай – занепад с/г.

  • в 16 столітті – розорення ремесла, пов’язана з анти меркантилізмом продукції.

  • Особливий соціально-психологічний клімат. Іноземці казали, що Іспанія не здатна для економічної діяльності.

  • Процвітала колоніальна торгівля. Засоби, багатства, що викачувала Іспанія йшли не на виробництво, а на позики, предмети розкоші.

25. Іспанія в XVI – перш. Пол. XviІст. Політичний розвиток

На початок 16 століття Карл І зосередив у своїх руках величезну імперіюПортугалія, Іспанія, значна частина Італії (Неаполітанське королівство, Сицилія, Сардинія), герцогство Люксембург, Мілан, володіння у пн Італії, Туніс ( 1535), Мексика, Чилі, Перу, Колумбія, Філіппінські острови.

Отже, Карл був імператором величезної імперії, де «ніколи не заходило сонце»

У 1516 р. після смерті Фердинанда Арагонського на іспанський престол вступив Карл I. По матері він був онуком Фердинанда й Ізабелли, а по батькові припадав онуком імператора Максиміліана I Габсбургу. Від свого батька і діда Карл I успадкував володіння Габсбургів в Німеччині, Нідерланди і землі в Південній Америці. У 1519 р. він домігся свого обрання на престол Священної Римської імперії німецької нації і став імператором Карлом V. Сучасники не без підстави говорили, що в його володіннях "ніколи не заходить сонце". Проте об'єднання величезних територій під владою іспанської корони аж ніяк не завершило процес економічної та політичної консолідації. Арагонське і Кастільської королівства, пов'язані лише династичної унією, протягом усього XVI століття залишалися політично роз'єднаними: вони зберігали свої станово-представницькі установи - кортеси, своє законодавство і судову систему. Кастільські війська не могли вступати на землі Арагона, а останній не був зобов'язаний захищати землі Кастилії в разі війни. У самому Арагонському королівстві його основні частини (особливо Арагон, Каталонія, Валенсія і Наварра) також зберігали значну політичну самостійність.

Роздробленість іспанської держави виявлялася ще й у тому, що не існувало єдиного політичного центру, королівський двір переміщався по країні, найчастіше зупиняючись у Вальядоліді. Тільки в 1605 р. офіційною столицею Іспанії став Мадрид.