Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геренчук Прир Хм обл.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
865.79 Кб
Скачать

Державні заказники

Кармалюкова гора (ландшафтний заказник). Однією з визначних і найцікавіших пам'яток природи на Поділлі є вкрита лісом товтра біля Кам'янця-Подільського. Крім гори, яку в народі називають «Кармалюковою», до складу заказника входить 642га лісу, розташованого на рифовому кряжі Товтр (Маківська дача Кам'янець-Подільського лісгоспзагу).

Цей ландшафтний заказник створено з метою охорони унікальних природних комплексів товтрового кряжа та рідкісних угруповань рослинного світу. Основні деревні породи заказника – граб, дуб звичайний з домішкою дуба скельного. У заказнику ростуть понад 34 деревних і чагарникових порід і 48 видів трав'янистих рослин, серед яких є рідкісні, релікти та ендеми: берека, клокичка периста, листовник склопендровий, тирлич війчастий, тонконіг різнобарвний, аконіт Бессера.

Назва урочища пов'язана з легендами про визначного ватажка повсталих проти поміщицького гніту селян Устима Кармалюка. На горі є печера, у якій він переховувався. Крім того, тут є сліди старовинного укріпленого городища. Пам'ятку природи Кармалюкова гора включено до туристських маршрутів.

Панівецька дача (ботанічний заказник). Створено з метою охорони унікального місцезростання рідкісних для Поділля трав'янистих рослин. Загальна площа заказника 923га. Розташований він у Панівецькому лісництві Кам'янець-Подільського лісгоспзагу. До складу заказника входить Товтровий масив, вкритий грабово-дубовим лісом, а також прилеглі схили річки Смотрич у районі с.Цибулівка Кам'янець-Подільського району.

У лісовому масиві та прилеглих територіях ростуть рідкісні для Поділля трав'янисті рослини, такі, як скополія корніолійська, герань тем­на, шиверекія подільська, зміївка пізня. Серед дерево-чагарникових порід заслуговують на увагу берека та клокичка.

Сатанівська дача (ботанічний заказник). Сатанівський заказник створено з метою охорони єдиного в області насадження бука європейського віком 100...150р., який характеризується особливою зимостійкістю і є цінним як селекційна та наукова база. Заказник міститься на Товтровому кряжі у Городоцькому районі (Ярмолинецький лісгоспзаг). Загальна площа його 250га.

Тепер це найбільш східний у лісостеповій частині природний острів бука європейського, спадкові властивості якого сформувалися не в приморському або гірському кліматах, що характерно для природного аре­алу цієї породи, а в періодично-посушливому районі Поділля. Тому сатанівський бук вважається найбільш посухостійким в ареалі європейсь­кого бука.

Совиний яр (ландшафтно-ботанічний заказник). Державний ландшафтно-ботанічний заказник республіканського значення міститься у Кам'янець-Подільському районі. Його площа 827га. Заказник являє со­бою грабову діброву з домішкою ясеня та інших порід. У глибокому каньйоні заказника через весь масив протікає р.Студениця – притока Дністра. Урочище густо порізане ярами і це надає йому мальовничого вигляду. У заказнику взято під охорону такі рідкісні рослини: береку, скополію карніолійську, герань темну, шиверекію подільську, ковилу українську, шоломницю весняну та багато інших рідкісних та зникаючих видів флори Поділля. Заказник охороняє Кам'янець-Подільський лісгоспзаг.