Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Invest_Fin_BS-12_Rudenok / Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

1.3. Інвестиційний процес і його реалізація в Україні

Сукупність інвестиційних циклів представляє собою інвестиційний процес.

Саме поняття інвестиційний процес може застосовуватися як до макроструктур, так і до підприємств.

Що стосується підприємства, то основними елементами інвестиційного процесу на ньому є: мотивація інвестиційної діяльності, прогнозування й програмування інвестицій, обґрунтування доцільності інвестицій, страхування інвестицій, планування інвестицій, фінансування інвестиційного проекту, проектування й ціноутворення, забезпечення інвестицій матеріально-технічними ресурсами, освоєння інвестицій, підготовка до виробництва продукції, попередня здача і прийом в експлуатацію, кінцева здача об’єкту в експлуатацію.

Елементами інвестиційного процесу на макрорівні виступають: визначення пріоритетів інвестиційної політики, формування інвестиційної стратегії, нормативно-законодавче регулювання інвестиційного процесу, стимулювання розвитку інвестиційної діяльності, розробка і реалізація інвестиційних програм, міжнародне співробітництво та ін.

Умови протікання інвестиційного процесу визначаються інвестиційною політикою держави (рис. 1.5).

Розбіжності у визначеннях інвестиційної політики, які даються в наукових публікаціях, полягають в різному розумінні не тільки об'єкта інвестиційної політики, але і її цілей. Як правило, метою проведення заходів, які становлять інвестиційну політику, визначається активізація інвестиційних процесів (пожвавлення інвестиційної діяльності, тобто сукупності практичних дій громадян, юридичних осіб і держави по реалізації інвестицій) чи підйом або пожвавлення економіки, забезпечення ефективності й пропорційності її розвитку, структурна перебудова виробництва, його технічне і технологічне відновлення і модернізація), вирішення соціальних проблем, створення в державі сприятливого інвестиційного клімату.

Виділення безлічі цілей пояснюється частково тим, що одні науковці підходять до визначення інвестиційної політики з боку довгострокових перспектив, інші – короткострокових. Нами пропонується визначення, яке включає обидві сторони й характеризується так: державна інвестиційна політика – це комплекс рішень і заходів, які приймаються з метою встановлення рівноваги між інвестиційним попитом та пропозицією, як у державі в цілому, так і в окремих складових її економічної структури.

Природно, така рівновага не може бути постійною, тому держава змушена приймати нові рішення з метою урівноважування попиту та пропозиції інвестицій. Їхній баланс повинен сприяти розвитку виробництва, інтелектуального і науково-технічного потенціалу, реалізації важливих соціальних програм і, в остаточному підсумку, - досягненню основної мети інвестиційної політики держави, в тім, як і іншої будь-якої економічної політики, - забезпеченню економічного зростання і підвищенню рівня життя населення.

Досягнення цієї мети в Україні можливо за умови формування сприятливого інвестиційного клімату (рис. 1.6), під яким мається на увазі стабільність і привабливість економічних, правових, соціальних і політичних умов у країні-реципієнті, забезпечення раціонального використання залученого капіталу і посилення регулятивної функції держави. Весь процес її реалізації повинен бути опосередкований інноваційним розвитком науково-технічного прогресу.

Перша умова викликана необхідністю залучення коштів для здійснення низки перетворень у сфері національної економіки: реструктуризації, модернізації, технічного переобладнання підприємств, зміни структури економіки за видами діяльності, розвитку сфери послуг, поліпшення соціальних умов життя громадян і т.д.

Рис. 1.5. Стратегічні цілі інвестиційної політики України

За даними західних фахівців для здійснення глибинних трансформаційних процесів, метою яких є досягнення стабільного економічного зростання, потрібно близько 300-400 млрд. дол. Сума дуже значна навіть для держави з більш розвинутою економікою. Україна ж з її гіпертрофованою структурою виробництва, низьким рівнем виробничих сил, нерозвиненим фондовим ринком і наявністю маси інших негативних факторів має величезні труднощі з одержанням необхідних коштів, а проблема їхнього залучення стає надзвичайно важливою. Це підтверджується відповідною динамікою (рис. 1.7).

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ

Економічні умови

Структура виробничого потенціалу

Розвиненість інвестиційної інфраструктури

Стан ринку капіталів і інвестиційних товарів

Функціонування банківської системи

Інноваційна привабливість регіонів, видів економічної діяльності

Інноваційна діяльність міжгалузевих корпорацій

Соціальні умови

Вартість робочої сили

Розвиненість соціальної інфраструктури

Виконання державної програми приватизації

Зміна структури форми власності

Мотивація фізичних і юридичних осіб відносно процесу приватизації

Політичні умови

Політична стабільність держави

Режим іноземного інвестування

Валютне регулювання

Досягнення стабільності національної валюти

Правові умови

Інвестиційне законодавство

Податкове законодавство

Господарське законодавство

Регулювання ЗЕД. Створення земельного законодавства

Законодавство про підприємництво

Рис. 1.6. Фактори, що визначають інвестиційний клімат держави.

Як бачимо динаміка вкладень в основний капітал достатньо неоднозначна, тобто стійкого достатньо відчуваного зростання припливу капіталу не спостерігається. Така ситуація обумовлює необхідність пошуку внутрішніх механізмів нарощування інвестиційної активності й створення економічних, політичних і соціальних умов, які будуть сприяти розвитку інвестиційної діяльності вітчизняних і закордонних інвесторів.

Інструментами інвестиційної політики в процесі досягнення цієї мети можуть бути: система оподаткування; облікова й процентна ставка; регулювання діяльності комерційних банків щодо інвестиційної діяльності; грошова політика держави в плані забезпечення стабільності національної валюти; амортизаційна політика; надання дотацій, субсидій і субвенцій, бюджетних позик окремим регіонам з подальшим їхнім перерозподілом за їх пріоритетністю; бюджетна політика й політика державних інвестицій; галузеве й регіональне замовлення; створення стимулів з боку місцевих адміністрацій; конкурентна політика; зовнішньоекономічна політика; цінове регулювання; державна експертиза інвестиційних програм і проектів; приватизаційний процес; земельна політика, інвестиційне законодавство.