Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Invest_Fin_BS-12_Rudenok / МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
65.54 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИВЧЕННЯ

ДИСЦИПЛІНИ «ІНВЕСТУВАННЯ»

Навчальна дисципліна «Інвестування» є однією із базових дисциплін підготовки бакалаврів з напряму підготовки «Фінанси і кредит».

Дисципліна дає достатній обсяг знань з приводу інвестування, основним завданням якого є забезпечення стабільності фінансової системи на підставі створення відповідних умов для залучення додаткового внутрішнього та зовнішнього капіталу. Теоретичні знання, подані в лекційній інформації, розкривають методологічні основи інвестування, види інвестицій, організацію інвестиційного процесу, засоби зниження інвестиційного ризику, порядок залучення іноземних інвестицій, обґрунтування доцільності інвестиційних проектів та форми їх фінансування тощо.

Метою дисципліни є вивчення суті та механізму інвестування; формування теоретичної та методологічної бази, необхідної для оволодіння практикою використання фінансових інструментів для залучення інвестицій; вироблення вміння оцінювати та аналізувати інвестиційну політику, що проводиться в країні, інвестиційні портфелі та інвестиційні проекти.

Завдання дисципліни полягають у вивченні складових елементів механізму інвестиційних відносин; визначенні видів та форм інвестування та ознайомленні із інвестиційним проектуванням.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Інвестування» студент повинен

знати: сутність та значення інвестування; інфраструктуру інвестиційного ринку та механізм його функціонування; теоретико-методологічні основи інвестування; функції інвестора і учасника на інвестиційному ринку, роль фінансових посередників в інвестуванні; сутність іноземних інвестицій та їх необхідність для країни-реципієнта капіталу; механізм функціонування інвестиційного ринку та ризики, пов`язані з інвестуванням; етапи формування інвестиційної стратегії компанії; поняття інвестиційного проекту та його життєвий цикл; сутність моніторингу інвестиційного процесу.

вміти: оцінювати привабливість інвестиційного клімату держави та регіону; доцільність для інвестора вкладання капіталу у фінансові та реальні активи; оцінювати можливості використання інвестицій у різних напрямках.

Навчальна дисципліна включає 9 тем, що поділені на 3 змістових модулі:

Змістовий модуль 1. Складові елементи механізму інвестиційних відносин (Тема 1. Методологічні основи інвестування. Тема 2. Суб’єкти інвестиційної діяльності).

Змістовий модуль 2. Види та форми інвестування (Тема 3. Фінансові інвестиції. Тема 4. Інвестиції у виробничий капітал. Тема 5. Інноваційна форма інвестицій. Тема 6. Залучення іноземних інвестицій).

Змістовий модуль 3. Інвестиційне проектування (Тема 7. Обґрунтування доцільності інвестування. Тема 8. Інвестиційне проектування. Тема 9. Фінансове забезпечення інвестиційного процесу).

При вивченні навчальної дисципліни доцільно користуватися рекомендованою літературою (див. файл Література) та методичними вказівками (див. файл Методичне забезпечення).

Склад викладачів:

Руденок Оксана Юріївна – к.е.н., доцент, лектор курсу;

Якубовська Олена Олегівна – асистент;

Карлін Олексій Леонідович – асистент.

Вивчення дисципліни «Інвестування» передбачає такі етапи:

  1. Вивчення теоретичного матеріалу.

  2. Розв’язання практичних завдань і відповіді на питання.

  3. Поточні модульні контролі.

  4. Виконання есе.

  5. Написання курсової роботи.

  6. Екзамен.

  1. ВИВЧЕННЯ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ.

Студенту необхідно ретельно розібрати лекційний матеріал (див. файл Конспект лекцій) за кожною темою дисципліни. Вивчення лекційного матеріалу необхідно для виконання практичних завдань.

Зверніть увагу на систему нарахування балів за знання лекційного матеріалу (див. файл Методи контролю та нарахування балів).

Увага! Студентам, які навчаються за дистанційною формою, для отримання відповідних балів за лекції необхідно скласти словник із 10 термінів з кожної теми і надіслати на електронну пошту лектора доц. Руденок Оксани Юріївни (oksanarudenok@rambler.ru).

2) РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ І ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ.

Після вивчення теоретичного матеріалу слід виконати завдання до відповідної теми (див. файл Практичні завдання з дисципліни). Вирішені завдання слід надсилати на поштову скриньку викладача, що викладає семінарські та практичні заняття:

Група

П.І.Б.

Електронна пошта викладача

Фін-12-А

ас. Карлін Олексій Леонідович

leha-karlin@rambler.ru

Фін(ПФ)-12-Б

ас. Якубовська Олена Олегівна

kuksyatik@mail.ru

Фін-12-В

ас. Карлін Олексій Леонідович

leha-karlin@rambler.ru

Фін-12-Г

ас. Карлін Олексій Леонідович

leha-karlin@rambler.ru

БС-12-А

ас. Якубовська Олена Олегівна

kuksyatik@mail.ru

БС-12-Б

ас. Якубовська Олена Олегівна

kuksyatik@mail.ru

При вирішенні задач доцільно користуватися прикладами розв’язанням типових практичних завдань (див. файл Приклади розв’язання практичних завдань).

Зверніть увагу на систему нарахування балів за виконані практичні завдання з кожної теми (див. файл Методи контролю та нарахування балів).

При підрахуванні кількості балів викладач враховує дотримання студентом графіку виконання завдань.

3) Поточні модульні контролі.

Напередодні дати проведення поточного модульного контролю студент отримує індивідуальне завдання, відповідь на яке повинен надіслати викладачу, що проводить семінарські та практичні завдання. Поточний модульний контроль складатиметься із тестових та практичних завдань.

Для підготовки до поточного модульного контролю доцільно використовувати базу тестів з дисципліни «Інвестування» (див. файл Тести) та приклади розв’язання типових практичних завдань (див. файл Приклади розв’язання практичних завдань).

Зверніть увагу на систему нарахування балів за поточний модульний контроль із відповідного змістового модулю (див. файл Методи контролю та нарахування балів).

При підрахуванні загальної кількості балів викладач враховує дотримання студентом графіку виконання завдань.

4) Виконання есе.

Протягом семестру студенту пропонується виконати індивідуальне творче завдання у вигляді есе (див. файл Індивідуальні завдання для есе). Студент обирає із запропонованого переліку тем таку, що його зацікавить та виконує творчу роботу загальним обсягом 5-7 сторінок тексту, які містять теоретичну сутність обраної теми (50% роботи) та особисті висновки і пропозиції студента стосовно сучасного стану обраної проблеми дослідження (50%).

Зверніть увагу на систему нарахування балів за виконане есе (див. файл Методи контролю та нарахування балів).

5) Написання курсової роботи.

Тема курсової роботи, керівник та терміни її виконання надані у розпорядженні (див. файл Розпорядження на курсову роботу).

При виконанні курсової роботи слід користуватися методичними вказівками (див. файл Методичні вказівки до курсової роботи)

Курсова робота оцінюється по шкалі ECTS – 60-100 балів (див. файл Методи контролю та нарахування балів).

6) ЕКЗАМЕН.

Підсумковий контроль проводиться у формі екзамену.

Студенти, які протягом семестру склали поточні модульні контролі знань, виконали усі самостійні завдання, не порушували навчальну дисципліну, підтверджують свої знання тільки шляхом складання екзамену, яке оцінюється у 60 балів.

Тестовий екзамен з курсу «Інвестування» проводиться в три етапи:

1 етап.

Передбачає перевірку засвоєння теоретичних положень в межах робочої навчальної програми курсу шляхом комп’ютерного тестування студентів. Студенти повинні надати вірні відповіді на 20 тестових питань, кожне з яких оцінюється в 0,5 бали. Максимальна кількість балів за комп’ютерне тестування – 10 балів.

2 етап.

Передбачає усне опитування за:

- термінологічним апаратом: студентам надаються п’ять понять з тем курсу, яким вони повинні надати вірне визначення. Кожна вірна відповідь оцінюється в 2 бали. Максимальна кількість балів – 10 балів.

- змістом курсу: студентам надаються 3 теоретичних питання із екзаменаційної програми курсу, зміст яких вони повинні повно розкрити. Повна і вірна відповідь кожного з питань оцінюється в 10 балів.

Максимальна кількість балів за усним опитуванням – 40 балів.

3 етап.

Передбачає вирішення практичного завдання, яке максимально оцінюється в 10 балів.

Загальне оцінювання в балах здійснюється шляхом виведення суми отриманих балів протягом семестру (поточний модульний контроль), внаслідок проходження 1-3 етапів і вважається остаточною.

ШАНОВНІ СТУДЕНТИ!

Бажаємо вам успіхів при вивченні

навчальної дисципліни «ІНВЕСТУВАННЯ»!