Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зм ст модуль 3 Отчетность предприятия.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Матеріал для виконання завдання:

Станом на 01.01.2011р. заборгованість ТОВ «Альфа» перед працівниками з оплати праці за грудень 2010 р. склала 18000 грн.

У І півріччі 2011 р. фонд заробітної плати склав 120 тис.грн.

У ІІІ кварталі працівникам було нараховано 105 тис.грн. (по 35 тис. грн. щомісяця). Крім того, співробітниці було нараховано та виплачено допомога при народженні дитини у розмірі 4800 грн., в серпні та вересні – щомісячну суму допомоги у розмірі 620 грн. в місяць.

Суми заборгованості підприємства перед органами пенсійного та соціального страхування на 01.01.2011 р. надані у табл. 1.

Таблиця 1

Вид внесків

Сума, грн.

До Пенсійного фонду

8575

До Фонду з тимчасової непрацездатності

975

До Фонду з безробіття

525

До Фонду від нещасних випадків

255

Заборгованість підприємства перед органами пенсійного та соціального страхування на 01.10.2011р. дорівнює сумам нарахованим та утриманим внескам за вересень 2011р.

Підприємство регулярно виплачує заробітну плату та простроченої заборгованості не має.

Завдання 11.2

За даними попереднього завдання виправити помилки у формах звітності. Помилка полягає у тому, що база стягнення внесків була занижена на суму заробітної плати сумісникам, яка дорівнює 3000 грн. Внаслідок цього було занижено суми ЄСВ.

Тема 12. Статистична звітність Питання, що розглядаються у темі

12.1. Значення та форми державного статистичного спостереження

12.2. Характеристика статистичної звітності

12.3. Класифікація видів економічної діяльності

Після вивчення теми студент повинен знати:

- законодавчі та нормативні документи, що регулюють фінансово-господарську діяльність підприємства та передбачає складання статистичної звітності;

- значення та принципи статистичного спостереження;

- класифікацію статистичної звітності;

- види статистики та форми статистичної звітності;

- порядок подання статистичної звітності;

- відповідальність за несвоєчасне подання статистичної звітності.

Ключові слова: державна статистика, статистична звітність, статистичне спостереження, класифікація статистичної звітності, звітні періоди, види економічної діяльності.

Рекомендована література: 1, 2. 6, 8, 23, 25, 26, 33-35, 38, 39, 41, 42, 44, 92, 94, 101, 136, 143, 147, 165.

12.1. Значення та форми державного статистичного спостереження

Статистична звітність займає особливе місце серед інших видів бухгалтерської звітності, основними ознаками якої є:

1) відповідність поставленій меті - підготовка офіційної державної інформації, що характеризує масові явища і процеси в економічній, соціальній і іншій сферах життя країни і її регіонів - статистичної інформації;

2) наявність статистичного спостереження - планомірно, науково органі-зованого процесу збору даних про масові явища і процеси, що відбуваються в економічній, соціальній і іншій сферах життя країни і її регіонів;

3) наявність методології для складання звітності, що базується на результатах наукових досліджень, міжнародних рекомендаціях і досвіді статистичної практики (статистична методологія).

Призначенням статистичної звітності є моніторинг господарських процесів у часі і просторі для побудови інтегральної інформаційної статистичної бази з метою комплексної оцінки фінансового стану держави, регіонів, окремих економічних систем і прогнозування економічної ситуації.

Надання підприємствами й організаціями статистичної звітності регламентується Законом України «Про державну статистику». Відповідно до цього Закону всі респонденти (юридичні особи і їхні відособлені підрозділи, що знаходяться на території України і за її межами: фізичні особи незалежно від їхнього громадянства, що знаходяться на території України, або сукупність таких осіб, а також фізичні особи, що є громадянами України і перебувають за її межами, чи сукупність таких осіб) зобов'язані безкоштовно (за винятком проведення окремих вибіркових обстежень фізичних осіб або сукупностей таких осіб, за участь яких респонденти одержують грошову компенсацію за витрати часу) у повному обсязі за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначений термін подавати органам державної статистики достовірну інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку.

Органи державної статистики - спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в області статистики і створювані їм органи, що підлеглі йому чи знаходяться в сфері його управління і визначені в ст. 11 Закону.

Організаційна структура органів державної статистики має три рівні - центральний, регіональний (область) і місцевий (район).

Центральний рівень - це апарат Державного комітету статистики, у складі якого є низка департаментів і більш 20 галузевих і функціональних управлінь.

Регіональний рівень - це головне міжрегіональне управління статистики в м. Києві. Головне управління статистики в Автономній Республіці Крим, 24 обласних і два міських (у Києві і Севастополі) статистичних управлінь.

Місцевий рівень включає близько 600 районних відділів статистики.

Статистична інформація, отримана на основі проведених органами державної статистики статистичних спостережень, існує у виді первинних даних щодо респондентів, статистичних даних, що пройшли одну чи декілька стадій обробки і накопичені на паперових, магнітних і інших носіях або в електронному виді, а також аналітичних матеріалів, підготовлених на основі цих даних.

Первинні дані - інформація про кількісну і якісну характеристики явищ і процесів, представлена респондентами під час статистичних спостережень.

Статистичні дані - інформація, отримана на основі проведених статистичних спостережень, що перероблені і представлені у формалізованому виді відповідно до загальноприйнятих принципів і методології.

Статистичне спостереження як один з етапів статистичного дослідження для формування якісної інформаційної бази - це планомірна, науково організована реєстрація масових явищ і процесів, що відбуваються в економічній, соціальній і іншій сферах життя України і її регіонів.

Статистичні спостереження підрозділяються на державні та інші.

Державні статистичні спостереження здійснюють органи державної статистики відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів планом державних статистичних спостережень або окремих рішень Кабінету Міністрів України.

Інші статистичні спостереження здійснюються відповідно до Положення про проведення статистичних спостережень і надання органами державної статистики послуг на платній основі, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Статистичні спостереження охоплюють дані різного ступеня реєстрації, тому вони можуть бути первинними (реєстрація вихідних даних, що надходять від об'єкта) і вторинними (збір раніше зареєстрованих і оброблених даних).

З урахуванням різноманітних сфер спостереження і багатогранності його аспектів застосовуються різні організаційні форми і способи збору даних. В даний час поширені три організаційні форми спостереження: звітність, спеціально організовані спостереження і реєстри.

Державні статистичні спостереження проводяться на основі затверджених Кабінетом Міністрів України планів державних статистичних спостережень, що щороку переглядаються. На основі цих планів Держкомстат розробляє Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень. Форми, представлені в Табелі, затверджені наказами Держкомстату України. Забезпечення респондентів бланками, а також збір і обробка цих форм здійснюються органами державної статистики.

Перелік видів статистики і кількість форми приведена в табл. 12.1.

Таблиця 12.1 - Види статистики та кількість форм державних статистичних спостережень у 2010р.

№ з/п

Види статистики

Кількість форм

1

Статистика промисловості, всього

21

1.1

у тому числі:

Статистика промислового виробництва

13

1.2

Статистика виробництва та розподілу електроенергії, тепла, газу, води

8

2

Статистика будівельної діяльності, всього

3

2.1

у тому числі:

Статистика дозволу на будівництво

2

2.2

Статистика діяльності будівельних підприємств

1

3

Статистика інвестицій, всього

5

3.1

у тому числі:

Статистика капітальних інвестицій

2

3.2

Статистика інвестицій зовнішньоекономічної діяльності

2

3.3

Статистика інвестиційних проектів

1

4

Статистика основних засобів

1

5

Статистика сільського та рибного господарства, всього

25

5.1

у тому числі:

Статистика сільського господарства

23

5.2

Статистика рибного господарства

2

6

Статистика ринкових нефінансових послуг

6

7

Статистика транспорту, зв’язку та інформації, всього

23

7.1

у тому числі:

Статистика транспорту

18

7.1.1

Зведений розділ

1

7.1.2

Статистика залізничного транспорту

3

7.1.3

Статистика автомобільного транспорту

5

7.1.4

Статистика дорожнього транспорту

1

7.1.5

Статистика водного транспорту

6

7.1.6

Статистика авіаційного транспорту

1

7.1.7

Статистика трубопровідного транспорту

1

7.2

Статистика зв’язку

4

7.3

Статистика інформатики

1

8

Статистика науки та інновацій, усього

13

8.1

у тому числі: Статистика науки

8

8.2

Статистика інновацій

5

9

Статистика соціальних послуг

23

9.1

у тому числі:

Статистика нерухомості

7

9.2

Правова статистика

1

9.3

Політична статистика

2

9.4

Статистика освіти

5

9.5

Статистика охорони здоров’я

4

9.6

Статистика культури

4

10

Статистика внутрішньої торгівлі та товарних ринків, всього

22

10.1

У тому числі

Статистика внутрішньої торгівлі

9

10.2

Статистика товарних ринків

13

11

Статистика зовнішньої торгівлі, всього

4

11.1

У тому числі:

Статистика зовнішньої торгівлі товарами

2

11.2

Статистика зовнішньої торгівлі послугами

2

12

Статистика цін, всього

10

12.1

У тому числі: Статистика споживчих цін

2

12.2

Статистика цін виробника

8

13

Статистика фінансів підприємств

3

14

Структурне обстеження підприємств

4

15

Обстеження умов життя домогосподарств

7

16

Статистика населення

3

17

Статистика праці, усього

7

17.1

У тому числі:

Статистика чисельності, заробітної плати, робочого часу найманих працівників

7

18

Статистика навколишнього середовища, всього

8

18.1

У тому числі: Статистика екології

4

18.2

Статистика лісного, охотничого господарства та природньо- заповідничого фонду

4

19

Обстеження ділової активності підприємств

5

20

Обстеження якості даних Єдиного державного реєстру підпри-ємств та організацій України (за видами економічної діяльності)

5

Всього

198