Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зм ст модуль 3 Отчетность предприятия.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Визначення показника прибутку, що підлягає оподаткуванню

Відповідно до ст. 134 Податкового кодексу прибутком, що підлягає оподаткуванню, є:

  • прибуток з джерелом походження з України та за її межами, що обчислюється шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного (податкового) періоду;

  • доход (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню, з джерелом походження з України.

Податковий кодекс передбачає поступове зниження ставки податку на прибуток до 16% (з 01.04.2011 р. застосовується ставка 23%, з 01.01.2012 р. – 21%, з 01.01.2013 р. – 19%, з 01.01.2014 р. – 16%).

Для платників податку на прибуток установлено такі податкові періоди: календарний квартал, півріччя, три квартали, рік. Звітний податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду. Виняток передбачено для виробників сільгосппродукції, у яких дохід від продажу такої продукції власного виробництва за попередній звітний (податковий) рік перевищує 50 % загальної суми доходу. Для них установлено річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року. Для суб’єктів космічної діяльності встановлено річний звітний податковий період.

Якщо результат розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від’ємним, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню у витрати першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об’єкта оподаткування за результатами півріччя, трьох кварталів і року здійснюється з урахуванням вказаного від’ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від’ємного значення.

На період з 01.04.2011 р. по 01.01.2016 р. застосовується ставка 0% (податкові канікули) для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного (податкового) періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує три мільйони гривень і заробітної плати (доходу), нарахованої за кожний місяць працівникам, що знаходяться з платником податку у трудових відносинах, становить не менш ніж дві мінімальні заробітні плати. При цьому платник податку має задовольняти іншим вимогам, встановленим Податковим кодексом.

Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду, а виробниками сільгосппродукції – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Платники податку на прибуток підприємств, які оподатковуються за ставкою нуль відсотків відповідно до п. 154.6 статті 154 Кодексу, подають органам державної податкової служби декларації з податку на прибуток підприємств за спрощеною формою у порядку, встановленому Кодексом.