Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы шпоры.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
616.96 Кб
Скачать

16. Сутність, класифікація та основні елементи податків

Податки – це обов’язкові платежі, встановлені вищим органом державної законодавчої влади, які сплачують фізичні та юридичні особи до бюджету в розмірах та в строки, встановлені законодавством.Податки є частиною національного доходу і необхідною ланкою економічних відносин у суспільстві.

Податок – це форма примусового відчуження результатів діяльності юридичних і фізичних осіб у власність держави, вони вносяться в бюджет відповідного рівня на підставі акта компетентного органа державної влади і виступають як нецільовий, безоплатний і безумовно обов'язковий платіж.

функціями податку є: фіскальна – виявляється в надходженні коштів у бюджет для задоволення потреб держави; регулююча – може виступати або стимулюючою, або стримуючою для уряду і споживання через механізм податкових інструментів; контрольна – оцінюється доцільність і раціональність кожного податкового платежу і податкової системи в цілому; стимулююча – створює умови для розвитку чи скорочення того чи іншого виду діяльності; розподільна – на стадії формування бюджету виступає як фіскальна, регулююча, стимулююча функція, а на стадії витрат – як перерозподільна функція.

Основні елементи податку зазначені в I-й статті Закону “Про систему оподатковування”. Платники – юридичні і фізичні особи, що фактично сплачують податок (носії податку).Суб'єкт оподатковування – юридична або фізична особа, що є платником податку. Існують визначені механізми перекладання податкового тягаря на інших осіб, тому спеціально виділяється таке поняття, як носій податку. Носій податку – особа, що фактично сплачує податок. Об'єкт оподатковування – доход (прибуток), майно (матеріальні ресурси), ціна товару або послуги, додана вартість, на які нараховується податок. Одиниця обкладення – одиниця виміру об’єкту податку, щодо якого відбувається встановлення норм і ставок оподаткування.Податкова база – частина предмету оподаткування, до якої встановлюється податкова ставка. Податкова ставка (норма оподатковування) – це величина податку на одиницю обкладання . Розрізняють: граничну ставку, ставку оподаткування додаткової одиниці доходу і середню, стосовно співвідношення суми податків до величини доходів. Якщо гранична ставка зростає разом із доходом, то і середня зростає в міру зростання доходів.

Розрізняють також: тверді, пропорційні, прогресивні і регресивні податкові ставки.

1. Тверді ставки встановлюються в абсолютній сумі на одиницю обкладання, незалежно від розмірів доходу (наприклад, на тонну нафти або газу). 2. Пропорційні – діють в однаковому процентному відношенні до об'єкта податку без обліку диференціації його величини . 3. Прогресивні – середня ставка прогресивного податку підвищується в міру зростання доходу. При прогресивній ставці оподатковування платник податків виплачує не тільки велику абсолютну суму доходу, але і велику його частку.4. Регресивні – середня ставка регресивного податку знижується по мірі зростання доходу. Податкова пільга являє собою повне або часткове звільнення від податку. Податковий оклад – сума податку, що сплачує суб’єкт з одного об’єкту.

Класифікація податків – це угрупування податків за наступними ознаками:

від платника: з юридичних осіб; з фізичних осіб; змішані

Від форми обкладання: прямі – податки стягненні в процесі придбання чи акумуляції матеріальних благ, визначені розміром об'єкта обкладання, непрямі – включені в ціну товару (ПДВ, акциз, мито).

від компетентності органа, що регулює вид податку: загальнодержавні і місцеві.

від способу стягнення: кількісний (розмір податку встановлюється для кожного платника окремо) і розкладкові – визначення розміру здійснюється на групу платника.

від каналу надходження: державні, місцеві, пропорційні між державою і місцевим бюджетом (на прибуток), позабюджетні (надходження у визначені фонди).

від характеру використання: загального призначення, цільові.

від періодичності стягнення: разові – 1 раз протягом податкового періоду при здійсненні визначених дій, систематичні – через визначений проміжок часу.

від обліку податкового платежу: податки, які фінансуються споживачем, що включені в собівартість ; за рахунок балансового прибутку; фінансові з чистого прибутку.