Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы шпоры.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
616.96 Кб
Скачать

63. Фінансова система Великобританії, її склад і механізм функціонування

після другої світової війни одержала подальший розвиток у напрямку більш активного втручання держави в економіку країни і соціальні процеси. В даний час фінансова система включає чотири ланки: державний бюджет; позабюджетні спеціальні фонди; фінанси місцевих органів влади; фінанси державних корпорацій.

Головною ланкою є державний бюджет, йому належить основна роль у забезпеченні політичних і економічних умов відтворення виробничих відносин капіталізму. Через державний бюджет перерозподіляється близько 40% національного доходу країни. У той же час у загальнодержавних витратах значне місце займають місцеві бюджети.

Державний бюджет Великобританії складається з двох частин: консолідованого фонду і національного фонду позик. Основна частина ресурсів проходить по Консолідованому фонді, що являє собою рахунок поточних надходжень коштів і їх витрати. Національний фонд позик це бюджет капіталовкладень.

Для державного бюджету Великобританії характерна хронічна дефіцитність.

Основними витратами в державному бюджеті є витрати на оборону, по втручанню в економіку, на соціальні потреба, субсидії місцевим органам влади і на утримання державного апарата. На військові витрати припадає близько 30% усього бюджету.

Основна частина прибутків державного бюджету ( 90 %), формується за рахунок податків. Відсотки по кредитах, наданих націоналізованим галузям і місцевим органам влади, прибуток емісійного департаменту Банку Англії і деякі інші надходження складають незначну частину прибутків. У Великобританії стягаються такі прямі податки: прибутковий податок; - податок із прибутку корпорацій; - податок на прибутки від видобутку нафти; - податок на приріст капіталу; - податок на передачу капіталу.

Основними непрямими податками є: - ПДВ; - акциз; - мита. Серед непрямих податків усе зростаючу роль грає ПДВ - на його частку припадає близько 50% усіх непрямих податків; їм оподатковується різноманітний асортимент національних і імпортних товарів першої необхідності. Значні надходження дають акцизи на пальне, тютюн, пиво і спиртні напої.

У Великобританії нараховується більш 80 значних спеціальних урядових фондів: фонд національного страхування; пенсійні фонди державних підприємств; зрівняльний валютний фонд (для підтримки курсу фунта стерлінгів); фонд Департаменту гарантії експортних кредитів; фонд національної корпорації по розвитку наукових досліджень і тощо. Найважливіше значення має фонд національного страхування, він створюється за рахунок внесків трудящих, підприємців і державних дотацій, внеску трудящих у цей фонд являють собою відрахування з заробітної плати.

64. Склад і особливості функціонування фінансової системи Франції

Сучасна фінансова система Франції, що відрізняється багатоланковістю, включає: загальний бюджет, спеціальні рахунки казначейства, приєднані бюджети, соціальні фонди, місцеві фінанси, фінанси державних підприємств.

Уряд використовує ланки фінансової системи для стимулювання суспільного відтворення, рівномірного розміщення продуктивних сил у країні, соціального маневрування. Державний бюджет у цілому не затверджується законодавчою владою. Щорічно він складається як допоміжний документ, що механічно об’єднує загальний бюджет, численні спеціальні рахунки казначейства і приєднані бюджети. Доходи і витрати бюджету поділяються на дві частини:

  • операції остаточного характеру, тобто звичайні поточні витрати,

  • операції тимчасового характеру. Переважна частина витрат і доходів проходить по першому розділу державного бюджету.

Витрати бюджету підрозділяються по відомчій класифікації, а також по функціональній ознаці на поточні і капітальні.

Військові витрати включають прямі військові витрати.

Витрати на економіку включають державні капіталовкладення на поточне фінансування державних підприємств і ряду галузей приватного сектора, витрати на науку. Їх частка в державному бюджетні досягає 25-35% усіх витрат.

Значну фінансову допомогу одержують приватнокапіталістичні підприємства у формі державних замовлень, субсидій, дотацій, а також пільгових кредитів. В останні роки прийнято кілька цільових програм в області НІОКР, пов'язаних із загальними задачами національного розвитку. Витрати на соціальні потреби (освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення) відносно знижуються. Витрати на управління охоплюють витрати, пов’язані з утриманням парламенту, а також всіх органів виконавчої влади. У цілому ці витрати складають близько 12 % усіх витрат державного бюджету.

Доходи державного бюджету формуються за рахунок податків, коштів державних підприємств, позик і інших надходжень.

Головним доходом 6юджету є податки. Вони складають у бюджеті 95% і більше. Для податкових надходжень характерне швидке зростання, що випереджає по своїх темпах національний доход і приріст населення. В даний час через державні податки і податки інших ланок фінансової системи перерозподіляється близько 50 % національного доходу. Співвідношення непрямих і прямих податків у державному бюджеті складає 60:40, у місцевому – 55:45.

У країні діють 3 види непрямих податків - акцизи, мита, фіскальні монопольні податки.

Важливою ланкою фінансової системи Франції є спеціальні фонди. До них належать: спеціальні рахунки казначейства, приєднані бюджети, фонди фінансово-кредитних установ, соціальні фонди.

Соціальні фонди охоплюють фонд страхування через хворобу, інвалідність і материнство, пенсійний фонд, фонд допомоги сім’ям, Національний фонд допомоги безробітним і деякі інші. Ці фонди автономні і не включаються в державний бюджет. Джерелом їх коштів є внески підприємців - близько 60 %, застрахованих - близько 18 %, надходження держави - 20 %, а також інші доходи. Центральне місце в соціальних фондах займає пенсійний фонд призначений для виплати пенсій за віком. На його частку припадає близько 40 % усіх витрат.