Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы шпоры.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
616.96 Кб
Скачать

40. Фінансові рішення домашніх господарств

Як і будь-яка організація, домашні господарства для забезпечення існування, а також підвищення рівня добробуту своїх членів, приймають численні рішення, що відносяться до різних сторін життєдіяльності.

Однак, є значні відмінності, як у механізмі прийняття рішень, так і в їхній цільовій спрямованості. Вони значною мірою виникають із того факту, що між членами домашніх господарств існують різноманітні зв'язки, які носять не стільки економічний, скільки соціальний характер.

Домашнє господарство повинне приймати два основних типи економічних рішень:

1) як формувати структуру своїх майбутніх активів з обліком наявних у нього, тобто чи треба здобувати нову нерухомість (наприклад, житло, земельні ділянки), спонукувані кошти (наприклад, автомобілі, обстановку у квартирі та ін) або цінні папери й т.д.; одночасно визначається співвідношення між активами, що здобувають знову;

2) як формувати фонд робочого часу (визначення працюючих членів домашнього господарства, місця їх роботи та ін.).

Обидва типи рішень впливають на майбутні доходи домашнього господарства. Перший тип рішень можна назвати інвестиційним, а доходи, одержувані від нього, - інвестиційними. Разом з тим, будь-які інвестиції вимагають фінансових витрат у тій або іншій формі.

Фінансові рішення домашніх господарств приймаються, насамперед, відносно використання грошових фондів. З погляду матеріального складу, фінанси домашнього господарства – це сукупність створених їм цільових грошових фондів, іншими словами – це загальний обсяг фінансових ресурсів, що має домашнє господарство.

Всі види економічних рішень домашнього господарства тісно взаємопов'язані між собою. Так, заощадження залежать від того, коли людина вирішує піти на пенсію. Вибір портфеля активів, у свою чергу, залежить від того, як домашнє господарство визначає пріоритети в поточному споживанні й заощадженні, а також від індивідуальних переваг. Одні домашні господарства можуть віддати перевагу більшій частині поточних доходів споживати, інші, навпаки, зберігати. Як і в організації бізнесу, структура портфеля активів багато в чому залежить від схильності до ризику.

Економічні й фінансові рішення в домашньому господарстві залежать від багатьох факторів, серед яких основними є:

1) поточні й перспективні цілі;

2) відносини між членами домашнього господарства;

3) рівень доходів домашнього господарства;

4) переваги й схильність до ризику членів домашнього господарства;

5) зовнішнє середовище, в якому діє домашнє господарство.

Зовнішнє середовище робить дуже великий вплив на рішення в домашньому господарстві. Найбільш важливими факторами зовнішнього середовища для них є:

- законодавче регулювання доходів і видатків, особливо в сфері зайнятості, оподатковування доходів, соціальної допомоги;

- відносини в колективі, у якому працюють члени домашнього господарства; участь останніх у суспільних і політичних організаціях;

- відносини між самими домашніми господарствами.

41. Інвестиційна діяльність населення

Фінанси населення за джерелами формування належать до сфери споживання, але завжди від споживання у населення залишається частина коштів, що спрямовуються на заощадження, тобто нагромаджуються.

Частина доходу домогосподарства, що не використовується на купівлю товарів і оплату послуг, а також на сплату податків, називається заощадженнями. Найпоширенішою формою заощаджень є використання частини доходу або для створення нагромаджень у вигляді готівки чи вкладів в ощадних банках, або для придбання цінних паперів.

Вільні кошти, що залишаються після всіх витрат на придбання матеріальних благ, оплату послуг та духовний розвиток, населення використовує:

· як резервний фонд у вигляді простого грошового нагромадження без інвестування;

· як інвестиційний фонд для отримання додаткового доходу його власником.

Вибір виду інвестування вільних фінансових ресурсів населення залежить від законодавчих передумов розширення підприємництва у країні й стану фінансового ринку (у тому числі фондового).

Інвестиції населення здійснює:

· у засоби виробництва для індивідуальної підприємницької діяльності в межах законодавства про підприємництво;

· у цінні папери з метою отримання дивідендів за акціями або доходу за облігаціями;

· у банківські депозити (вклади) та ощадні сертифікати;

· у валютні ресурси.

Вибір між вкладеннями в цінні папери і банківські депозити ґрунтується на стандартному підході: за відсутності інфляції вибирається варіант найбільшої доходності шляхом порівняння банківського відсотка за вкладами і розміру дивідендів за цінними паперами. В умовах інфляції населення переважно обирає інвестування у валютні ресурси.