Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы шпоры.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
616.96 Кб
Скачать

3. Функції та роль фінансів

Фінанси виконують дві функції: розподільну; контрольну.

Сутність розподільної функції полягає в тому, що фінанси є цільовим інструментом розподілу і перерозподілу ВВП. Схемою розподілу ВВП : 1) первинний розподіл; 2) перерозподіл; 3) вторинний розподіл. Сутність контрольної функції полягає в тому, що фінанси – це інструмент контролю за діяльністю суб’єктів обмінно-розподільних відносин. Рух грошових потоків відображає обмін, розподіл і перерозподіл вартості і тому об’єктивно вимагає контролю. Фінансовий контроль – це один з найвпливовіших видів контролю у суспільстві.

Роль у суспільстві. Вони: забезпечують розподіл ВВП і фінансові потреби юридичних і фізичних осіб та держави; забезпечують кругообіг фінансових ресурсів, а відтак безперервність відтворення виробництва; здійснюють перерозподіл первинних і вторинних доходів між галузями, регіонами, соціальними верствами населення, окремими юридичними і фізичними особами; впливають на інтереси суб’єктів розподільних відносин і регулюють різні напрями соціально-економічного розвитку; відіграють провідну роль у системі економічних методів керування економікою країни; утворюють систему фінансових показників, які відіграють роль індикаторів стану і розвитку економічної та соціальної сфер суспільства; забезпечують всеохоплюючий контроль між суб’єктами обмінно-розподільних відносин за формуванням і використанням фінансових ресурсів та доходів.

4. Взаємозв’язок фінансів з іншими категоріями

Ціна і фінанси: Ціна – це грошовий вираз вартості товару. Ціна має дві межі: нижню – собівартість; верхню – ринкова ціна.

Сутність ціні - ціноутворенні. Ціна визначає величину грошових коштів, які поступають від реалізації продукції її власнику. Фінанси, базуючись на пропорціях цінового розподілу, які склалися під впливом цін, виступають інструментом, який реалізує ці пропорції. Одночасно фінанси коректують ці пропорції з урахуванням економічних умов розвитку суспільства.

Фінанси і заробітна плата: Фінанси “допомагають” заробітній платі формувати фонд оплати праці, відокремлюючи його від інших фондів підприємства. Заробітна плата, виступає джерелом формування фінансових ресурсів підприємства. Перебуваючи в кругообігу грошових коштів підприємства, ці грошові кошти виступають джерелом поповнення його оборотних коштів.

Фінанси і кредит:Кредит функціонує на основі зворотності, терміновості, платності і визначеності. Фінансові ресурси надаються безкоштовно і без обговорення умов повернення, тобто безстроково. Кредитні ресурси формуються в процесі перерозподілу тимчасово вільних грошових засобів (коштів) у суб’єктів господарювання. Фінансові ресурси формуються на стадії вартісного розподілу доданого продукту. Взаємодія фінансів і кредиту яскраво виявляється в комплексному використанні цих ресурсів в процесі розширеного виробництва.

5. Еволюція розвитку, історичні передумови та етапи виникнення фінансів

Фінанси виникають із появою грошей. Гроші, виконуючи функцію обігу коштів, стають капіталом, тобто самозростаючою вартістю, або вартістю, що приносить прибуток або дохід. Термін "фінанси" походить від латинського слова «finis», що означає кінець, закінчення, фініш.; виник в XIII-XV ст. у торговельних містах Італії й спочатку означав будь-який грошовий платіж. Даний термін відображав: по-перше, грошові відносини між двома суб'єктами, тобто гроші виступали матеріальною основою існування й функціонування фінансів; по-друге, суб'єкти мали різні права в процесі цих відносин: один з них (держава) мав особливі повноваження; по-третє, у процесі цих відносин формувався загальнодержавний фонд коштів – бюджет; по-четверте, регулярне надходження коштів у бюджет не могло бути забезпечене без додання податкам, зборам і іншим платежам державно-примусового характеру, що досягалося за допомогою правової нормотворчої діяльності держави, створення відповідного фіскального апарата. Як історична категорія, фінанси є продуктом цивілізації. Вони виникають з появою торгівлі і як похідне від торгівлі. Перша передумова. В Центральній Європі влада монархів була значно урізана, й саме головне – відбулося відторгнення глави держави (монарха) від скарбниці. Виник загальнодержавний фонд коштів – бюджет, яким глава держави не міг одноосібно користуватися. Друга передумова. Виникли системи державних доходів і видатків з певним складом, структурою й законодавчим закріпленням. Уже тоді були визначені чотири напрямки видатків: - на військові цілі;- управління;- економіку;- соціальні потреби. Практично дотепер незмінною (11-13%) залишається частка видатків на управління в бюджетах різних країн у різні періоди. Третя передумова. Податки в грошовій формі придбали переважний характер. Тільки на даному етапі розвитку став можливим розподіл створеного продукту у вартісному вираженні.