Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 5. Соцально-економчна база формування мст. Функцональне зонування планувальна структура поселень.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.78 Mб
Скачать

16.Концепції планувальної структури міст і міської агломерації

Рис. 5.9 – 5.16.Концепції планувальної структури міст і міської агломерації

Рис. 5.9. Великий Лондон. Поясне зонування.Розвиток міст супутників за межами зеленого поясу

Рис. 5.10. Великий Токіо. Проект створення міст супутників навколо міста

Рис. 5.11. «Пальцеподібний» план розвитку Копенгаґена

Рис. 5.12. Вашинґтон. План 2000 р. Розвиток міст-супутників уздовж шосейних шляхів

Рис. 5.13. Планування Великого Гамбурґа. Розвиток міст-супутників уздовж "будівельних осей" (залізниць)

Рис. 5.14. «Паралельний» Париж. Проект створення паралельного Парижа на захід від того, що існує

Рис. 5.15. Проект направленого розвитку Парижа уздовж "національної осі" Франції – річки Сени у бік Руана – із створенням міст-супутників

Рис. 5.16. Великий Токіо. Проект розвитку міста у бік моря із спорудженням нових районів на бетонних плитах над затокою

Концепції розвитку планувальної структури великих міст і міської агломерації, розроблених у нашій країні і за кордоном вельми різноманітні. Найважливіші з них представлені такими поняттями:

1. Поясне зонування — створення навколо міста зеленого поясу, що обмежує зростання міської забудови. За межами зеленого поясу проектується кільце міст-супутників з власною містоутворювальною базою. Ця концепція послідовно сформульована в районному плануванні Великого Лондона (рис.5.9), а потім повторена у ряді значних проектів, розроблених для Токіо (рис. 5.10), Парижа та ін.

2. Секторний розвиток – розширення міста уздовж радіальних напрямів, що сходяться до нього, як це передбачалося в "пальцеподібному плані" Великого Копенгагена (рис. 5.11), або розвиток уздовж цих напрямів ланцюжків міст-супутників, як це намічалося в "плані 2000 р." Великого Вашингтона (рис. 5.12), первинній схемі планування Великого Гамбурга (рис. 5.13). При цьому в секторах поміж радіальними напрямами забудови зберігаються зелені клини.

  1. Паралельне місто — створення великого міста поряд з основним для відтворення в паралельному місті таких же умов "суспільного середовища"; вперше запропонована в одному з проектів Паризької агломерації, в якому пропонувалося створити "паралельний Париж" (рис. 5.14) з населенням 2 млн. чоловік. Проект викликав серію наслідувань —"паралельних" Ліона, Марселя, Токіо тощо.

  2. Направлений розвиток уздовж однієї або декількох спеціально вибраних осей (рис. 5.16). Найчіткіше ця концепція сформульована в згадуваному проекті розвитку Паризького району, в якому передбачався розріст Паризької агломерації уздовж "національної осі" Франції - р. Сіни (рис. 5.15).

Аналіз різних планувальних стратегій показує, що концепція розвитку уздовж головної осі в поєднанні з секторним розвитком одержала особливо широке застосування: у проектах розвитку агломерації Парижа (вісь уздовж р. Сіни), Лондона (сім "коридорів зростання" з підкресленим значенням напрямів у бік Ла-Маншу, зокрема у зв'язку з будівництвом тунелю під протокою), Копенгаґена (південно-західний напрям), Варшави (розвиток по осі р. Вісли у бік Модліна), Гамбурґа (розвиток уздовж р. Ельби), Ханоя (уздовж р. Хонгха), Стокгольма (західний напрям). У тих випадках, коли природні умови і зображення транспортної мережі (Будапешт) або відсутність ясно вираженої осі (Вашинґтон) не виправдовують застосування цієї концепції, переважаючого значення набуває варіант секторного розвитку.

В Україні та Росії концепція розвитку уздовж вибраних осей одержала визнання в деяких розробках по Москві (південний, південно-східний, північно-західний напрями), Санки-Петербурзі (південний, південно-західний, північно-західний напрями), Н. Новгороді (осі уздовж річок Оки і Волги), Новосибірську (широтне і Обський напрями), Києві (вісь уздовж Дніпра північно-західний і південно-східний напрями), Харкові і Львові. Проте слід враховувати велику різноманітність географічних і планувальних умов найбільшої агломерації і не прагнути до шаблонного використання тієї чи іншої концепції: стандартної схеми, придатної для застосування в будь-яких умовах, не існує.