Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 5. Соцально-економчна база формування мст. Функцональне зонування планувальна структура поселень.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.78 Mб
Скачать

10. Зона загальноміського центру

Планувальна структура загальноміського центру формується як лінійно-вузлова система. Вузлові елементи структури розташовуються на перетині магістральних вулиць переважно загальноміського значення, в транспортно-пересадкових вузлах різних видів громадського транспорту, (включаючи метрополітен), лінійні – уздовж транспортно-комунікаційних коридорів, зокрема, магістралей безперервного руху.

Територіальний розвиток центру здійснюється в напрямах основних транспортних зв'язків з периферійними районами і приміською зоною 3.18.

Площа території загальноміського центру розраховується виходячи з питомого показника потреби в цих територіях, який складає 5 – 8 м2/осіб. і перспективної чисельності населення. При цьому в містах, розташованих в IIIБ і IVВ кліматичних підрайонах, слід застосовувати нижню межу показника або навіть зменшувати його до 4 м2/ос., а в IIВ і IIIВ кліматичних підрайонах питомий показник може бути збільшений на 15 – 30%, але складати не більше 10-12 м2/ос.

Питома вага загальноміського центру і його основних складових у балансі території міста і самого центру складає:

Центр в місті 3,5 – 5%

(у малих містах не більше 8%)

Ядро в центрі 30 – 35%

Громадські території в ядрі центру 60 – 70%

На території центрального ядра загальна площа фондів громадської забудови може складати не більше 60% від загальної площі житлового фонду. Щільність населення в центрі при середній поверховості забудови в 6 поверхів повинна складати не менше 200 - 210 мешканців на гектар, що дозволить уникнути його обезлюднення вночі.

До складу загальноміського центру входять об'єкти й установи обслуговування, що мають різні за значенням функції:

  • провідні – управлінські, судові, суспільні, ділові, культурно-просвітницькі, духовно-релігійні, видовищні, наукові, інформаційні;

  • супутні – комерційна і сервісно-збутова діяльність, громадське харчування, побутове і комунальне обслуговування, зв'язок, транспорт, відпочинок, туризм;

  • незалежні – освіта, науково-виробнича діяльність, охорона здоров'я, спорт і т. д.

Функціональне зонування 1.19 і планувальна структура 3.3 загальноміського центру залежать від природних і містобудівних умов. Так, в містах, розташованих на березі річок, з виходом забудови на прибережні території і включенням річок у планувальну структуру міста, розвиток центру здійснюється на одному або обох берегах, у приморських містах – уздовж прибережної смуги або з виходом до неї. При формуванні міського центру враховується внутрішній масштаб міського середовища і широкі річкові або морські акваторії, значна увага приділяється побудові силуетів, панорам забудови берегів

У місцях щільного скупчення центральних функцій формуються відповідні комплекси суспільних споруд – суспільні центри, найбільш виразна забудова, архітектурні ансамблі, домінанти.

У центральному ядрі враховуються різні особливості історичного середовища, зберігається існуючий масштаб планування і забудови, розвиваються його високі естетичні якості, формується система пішохідних вулиць і площ, інших відкритих просторів.