Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Сертиф_кац_я_товар_вКЛ_07ТК.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

6. Сертифікація в снд

Основним документом, що визначає направлення діяльності з сертифікації в СНД, є Угода про проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, метрології і сертифікації від 13 березня 1992р. та Протокол про внесення доповнень і змін в Угоду про проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, метрології і сертифікації й акредитації в цих галузях діяльності від 20 червня 2000 року. Відповідно положень Угоди, що стосуються сертифікації, країни співдружності Незалежних Держав формують національні системи сертифікації з урахуванням керівництв ISO/МЕК та накопиченого досвіду в даній галузі.

За основу складання методичних документів з сертифікації була взята російська Система ГОСТ Р як більш гармонізовано з міжнародними правилами.

Уряди держав-учасниць цієї Угоди, відзначаючи міжнародний характер стандартизації, метрології і сертифікації, визначаючи їх необхідність для забезпечення сумісності, взаємозамінюваності продукції, її безпечності для життя і здоров’я людини, охорони навколишнього середовища, усвідомлюючи їх важливу роль в усуненні технічних бар’єрів у торговельно-економічному і науково-технічному співробітництві, у підвищенні ефективності виробництва, визначаючи доцільність проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, метрології і сертифікації, погодилися на нижченаведене.

Сторони, маючи повну самостійність у питаннях формування і реалізації систем стандартизації, сертифікації і метрології й організації робіт у цій галузі:

використовують основні положення діючих систем стандартизації, метрології і сертифікації і розвивають їх стосовно до ринкової економіки, гармонізуючи з міжнародними нормами і правилами;

здійснюють роботи з сертифікації на основі загальних організаційно-методичних положень через створювані урядом національні органи із сертифікації;

узгоджено вирішують правові, економічні й організаційні питання стандартизації, метрології, сертифікації й акредитації в цих галузях діяльності, у тому числі на основі двосторонніх або багатосторонніх договорів, програм та технічних проектів.

Для вироблення узгодженої політики, визначення основних напрямків діяльності на міжнародному рівні в галузі стандартизації, метрології, сертифікації й акредитації в цих галузях діяльності створюється Міждержавна рада до складу якої входять керівники відповідних органів управління учасників цієї Угоди. Функції Міждержавної ради, її робочі органи і місце їх перебування визначаються Положенням про Раду.

Нормативною базою сертифікації визнані міжнародні, міждержавні або національні стандарти, визнані у державах-учасницях Угоди. Держави, які підписали Угоду, домовились узгоджувати порядок поетапного введення обов’язкової сертифікації взаємопостачаємої продукції, забезпечувати об’єктивність результатів випробувань та достовірність результатів сертифікації продукції. При виявлені в країні-імпортері порушень вимог сертифікації має право призупинити визнання сертифікатів у своїй країні і повинен повідомити про це національний орган країни-експортера та Технічний секретаріат Міждержавної ради з стандартизації, метрології та сертифікації.

Угоди про взаємне визнання в галузі сертифікації визначають:

  • конкретні строки, умови та процедури взаємного визнання сертифікаційних органів та випробувальних лабораторій, які акредитовані в національних системах сертифікації;

  • порядок підтвердження безпеки продукції, що надходить згідно Угоди про взаємне визнання; відповідальність виробника за безпеку експортуємої продукції і органу, що видав сертифікат; сертифікат держави-експортера визнається приймальною країною у порядку, що визначається для визнання закордонних сертифікатів.

Прогресивним кроком у розвитку сертифікації в СНД стало прийняття нормативних документів, які установлюють порядок сертифікації однорідних груп продукції, а також деяких видів послуг.

Серед рішень, що прийняті Міждержавною радою, важливе значення для всіх країн-учасниць має домовленість про Євроазіатську регіональну організацію по акредитації лабораторії. Міждержавна рада з сертифікації, метрології і сертифікації керує роботою постійно діючого технічного секретаріату та декількох робочих груп.

Головні досягнення в діяльності Міждержавної ради:

  • збереження усіх фондів нормативних документів та еталонної бази колишнього СРСР, які важливі для розробки міждержавних програм з удосконалення стандартизації і метрології у межах СНД;

  • гармонізація національних законів країн-членів СНД з стандартизації, метрології і сертифікації;

  • підготовка міждержавних та міжгалузевих угод в галузі стандартизації, метрології і сертифікації, направлених на укріплення загального економічного простору і інтеграцію в галузі виробництва.

Пріоритетним направленням з сертифікації визнано забезпечення безпеки взаємопоставляємої продукції. А це пов’язано з взаємним визнанням національних систем сертифікації. Подальший розвиток співробітництва в галузі сертифікації дасть можливість прийняти загальні принципи використання законів, які повинні насти в собі інформацію для споживача про безпеку та якість товарів.