Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Сертиф_кац_я_товар_вКЛ_07ТК.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Лекція. Сертифікація на міжнародному та регіональному рівнях

Мета: ознайомити студентів з діяльністю ISO в галузі сертифікації, міжнародними системами з сертифікації, політикою ЕС по оцінці відповідності.

План

  1. Діяльність ISO в галузі сертифікації.

  2. Міжнародна система МЕК з сертифікації виробів електронної техніки.

  3. Сертифікація в діяльності ООН.

  4. Міжнародна система сертифікації спортивної та мисливської зброї.

  5. Сертифікація в ЕС.

  6. Сертифікація в СНД.

1. Діяльність iso в галузі сертифікації

В жовтні 1946 р. 25 країн під згодою ООН створили міжнародну організацію із стандартизації ISO, яка успішно діє і тепер.

Мета створення її була сформульована таким чином: “сприяти успішному розвитку стандартизації в усьому світі”.

Основна діяльність ISO з сертифікації – це організаційно-методичне забезпечення. До 1985р. Ці питання вирішував Комітет сертифікації (SERTICO), а в 1985р. В зв’язку з розширенням його галузі діяльності він був реорганізований в Комітет Ради ISO з оцінки відповідності – САSСО.

Головним підсумком роботи SERTICO було створення разом з МЕК, Міжнародним торговим центром, Конференцією ООН по торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) та ГОТТ/ВТО матеріалів спеціального дослідження “Сертифікація. Принципи та практика”.

Цим фактом було закріплено зростання ролі сертифікації в міжнародній торгівлі. Єдині організаційно-методичні документи з сертифікації, які розроблені ISO, сприяють гармонізації процедури сертифікації, що в свою чергу робить можливим взаємне визнання результатів сертифікації. ISO сприяє, в методичному плані, також створенню систем сертифікації у тих країнах, де вони поки що не існують. У роботі САSСО беруть участь біля 50 країн.

Основні напрямки діяльності Комітету:

  • вивчення методів оцінки відповідності продукції та систем забезпечення якості встановленим вимогам в різних країнах;

  • підготовка керівництв по випробовуванням, інспекційному контролю і сертифікації продукції, процесів, а також по діяльності та оцінки дослідних лабораторій, органів з сертифікації і систем забезпечення якості;

  • сприяє взаємному визнанню та прийняттю національних і регіональних систем забезпечення якості, а також використанню міжнародних стандартів на випробовування, контроль, сертифікацію, систем якості.

В 1978 р. Технічний комітет ISO, узагальнив національний досвід багатьох країн, випустив серію стандартів ISO 9000.

В Україні в 1995 році була введена серія стандартів ДСТУ ISO 9000, які є, в основному, автентичним текстом міжнародних стандартів ISO 9000 з внесенням редакційних змін відповідно до вимог ДСТУ 1.5 – 93 у розділі “Галузь використання”, “Нормативні посилання”, “Визначення”. Ініціатива прийшла переважно з підприємств, які мають складні і небезпечні вироби. Виявилося, що важливо оцінювати продукт не тільки з його якості – наприклад, шляхом вихідного контролю. У зв’язку зі складністю виробів у розгляд та оцінювання застосовувався і спосіб виробництва від вихідного матеріалу до його кінцевого продукту.

В галузі сертифікації ISO займається виключно методологічними проблемами. Основоположним керівництвом в галузі сертифікації є керівництво 28 ISO/МЕК “Загальні правила типової системи сертифікації продукції третьою стороною, які містять рекомендації по створенню національних систем сертифікації.