Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Савченко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

11.5. Завдання для перевірки знань Необхідно:

  1. Проаналізувати систему бухгалтерського обліку та внутрі­шнього аудиту з метою визначення відповідності відображення господарських операцій чинному законодавству і нормативно-правовим документам.

  2. Зробити висновки щодо проведеної інвентаризації та відо­браження її результатів у бухгалтерському обліку.

  3. Скласти класифікаційну оцінку основних засобів.

  4. Перевірити правильність нарахування амортизації.

  5. Відобразити зміст недоліків і порушень у робочих паперах ау­дитора. Визначити та вказати: конкретних порушників; нормативні акти, які були порушені; шляхи виправлення помилок та порушень.

Навчальний матеріал до завдання

1. 12 червня підписано протокол про наміри між українським заводом АТЗТ «Трансформатор» та фірмою «Хотекс AG» (Німе­ччина) щодо створення спільного підприємства у формі акціоне­рного товариства закритого типу на території України. Статутний капітал — 50 % : 50 % = 1 млн німецьких марок. Незалежній українській аудиторській фірмі було доручено німецькою сторо­ною провести аудит основних засобів та їх оцінку на заводі АТЗТ «Трансформатор».

Метою аудиту було вивчення потенційної можливості здійс­нення внеску до статутного фонду (з української сторони) основ­ними засобами у попередньо встановленому розмірі.

Також було встановлено вимогу не брати до уваги основні за­соби, вартістю меншою еквівалента 3000 німецьких марок за одиницю (або терміном використання до 1 календарного року).

174

1.1. Аудиторською перевіркою за станом на 1 липня встанов­ лено таке:

* на рахунку 10 обліковуються:

  • з 1 січня два автомобілі «VOLVO-850» за первісною вартіс­тю 36 000 грн за одиницю;

  • з 1 січня будинок цеху обмотки за залишковою вартістю 172 000 грн;

  • з 5 січня будинок збирального цеху за залишковою вартіс­тю 36 000 грн;

  • з 29 січня складські та допоміжні приміщення за залишко­вою вартістю 23 000 грн;

  • з 14 лютого орендне устаткування та обладнання цехів за залишковою вартістю 1 436 000 грн;

  • офісне обладнання з 10 травня за залишковою вартістю 12 000 грн;

  • телефонні та комп'ютерні комунікації на суму 60 000 грн за залишковою вартістю (термін введення в дію не встановлено, оскільки комунікації перебувають у процесі монтажу);

  • обидва цехи є внеском AT «Укртрансформатор» до статут­ного фонду АТЗТ «Трансформатор».

на субрахунку 103 рахунку 10 «Основні засоби» облікову­ється частина будинку заводоуправління, що АТЗТ «Трансфор­матор» орендує у свого засновника AT «Укртрансформатор»;

на субрахунку 131 рахунку 131 нараховується знос на орен­довану частину будинку заводоуправління, що повністю перера­ховується з розрахункового рахунку до AT «Укртрансформатор» як складова орендної плати.

1.2. За даними аудиторської перевірки керівництвом фірми «Хотекс AG» 10 липня було прийнято рішення про недоціль­ ність створення спільного підприємства з АТЗТ «Трансфор­ матор».

(Необхідно також визначити, чому «Хотекс AG» прийняло саме таке рішення).

2. Після переговорів з представниками «Хотекс AG» АТЗТ «Трансформатор» та AT «Укртрансформатор» 12 липня прийнято рішення про створення СП «ХотексУкртрансформатор» на базі АТЗТ «Трансформатор».

2.1. Аудиторській фірмі було доручено:

  • провести інвентаризацію основних засобів спільно з керів­ництвом обох українських підприємств;

  • підготувати письмові пропозиції щодо усунення недоліків в обліку основних засобів;

175

— підготувати відповідну документацію щодо передання ос­новних засобів до статутного фонду СП, а саме тих, що належать на правах власності АТЗТ «Трансформатор» і AT «Укртранс-форматор» та здані в оренду АТЗТ «Трансформатор».

Під час аудиту проведена вибіркова інвентаризація об'єктів основних засобів. У результаті встановлено, що в наявності є такі цінності (табл. 11.2).

Таблиця 11.2