Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Савченко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Якими є цілі та завдання аудиторської перевірки матеріальних цінностей?

  2. Які існують джерела інформації для аудиторських свідоцтв (до­казів) аудиторської перевірки матеріальних цінностей?

  3. Назвіть основні способи, методи і прийоми перевірки операцій з матеріальними цінностями.

  4. Яка послідовність аудиту руху матеріальних цінностей?

  5. У чому полягає роль внутрішнього аудиту у процесі аудиту ма­теріальних цінностей?

  6. Укажіть, виконання яких нормативних актів в операціях з ма­теріальними цінностяии повинен обов 'язково перевірити аудитор?

11.18. Аудит обліку готової продукції та її реалізації

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про готову продукцію визначаються П(С)БО 9 «Запаси» та П(С)БО 16 «Витрати». Основними завданнями ауди­ту є встановлення правильності і достовірності відображення у звітності фактичної виручки від реалізації робіт (послуг) та фактичних витрат на виробництво і реалізацію продукції, форму-

244

вання фінансових результатів, з'ясування правильності визна­чення виробничої собівартості готової продукції, до якої входять: прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати; загально-виробничі витрати. Прямі матеріальні витрати включають вартість сировини й основних матеріалів, ку­пованих напівфабрикатів, комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів.

З'ясовується, чи дотримуються на підприємстві Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 у частині визначення вартос­ті матеріальних запасів і яка методика застосовується для оцінки запасів, зокрема ідентифікованої собівартості відповідної одини­ці запасів, середньозваженої собівартості, собівартості перших за часом надходження запасів (ФіФо); собівартість останніх за ча­сом надходження запасів (ПіФо),нормативних витрат.

Джерелами інформації є: баланс підприємства, звіт про фінан­сові результати та їх використання, журнали 1, 2, 3, 4, 5, 5а, 6 (у ра­зі використання журнальної форми бухгалтерських записів), пер­винні документи з відпуску готової продукції зі складу, банківські виписки про рух коштів на поточному рахунку, касові звіти з при­кладеними прибутково-видатковими документами в оплату рахун­ків, платіжні доручення на оплату відвантаженої продукції та ін.

Аудитор повинен перевірити, а за необхідності і самостійно здійснити розрахунок фактичної собівартості продукції та реалі­зованої продукції.

Особлива увага приділяється перевірці правильності відобра­ження у відомості № 31 даних первинних документів з відванта­ження готової продукції. Перевіряється, чи всі суми включені у відомість. Якщо має місце невідповідність, аудитор установлює її причини.

Правильність записів у рахунках постачальників перевіряєть­ся за накладними та за платіжними документами на відпуск про­дукції (товарів, робіт та послуг). Під час перевірки рахунків з'ясовується, чи має місце завищення або заниження цін або сум торговельних націнок на продукцію.

Перевіряючи розрахунки за готову продукцію за бартерними операціями, аудитор виявляє, чи вся сума включена в обсяг реа­лізації, чи правильно нараховано ПДВ, а також в яких цінах здій­снено бартерний обмін. Після цього аудитор аналізує правильність визначення оподатковуваного обороту для оподатковування ПДВ.

Аудитор аналізує суми безоплатно отриманих товарів. При цьому необхідно враховувати, яка їх сума включається до об'єкта оподаткування на прибуток. На підприємствах, які використову-

245

ють векселі під час оформлення розрахунків за відвантажену продукцію, важливо встановити порядок проведення операцій за рахунками бухгалтерського обліку.

Ретельного аналізу потребує операція зі списання готової про­дукції (товарів), перевіряється правомірність списання та відо­браження результатів на рахунках бухгалтерського обліку. Пере­віряється правомірність списання нерозподілених постійних та наднормативних виробничих витрат на собівартість реалізованої готової продукції (виконаних робіт та послуг).

Аналізується правильність визначення результатів від реаліза­ції готової продукції (робіт та послуг) за кожним номенклатур­ним номером, а також правильність відображення їх у реєстрах бухгалтерського обліку та у звітних даних форм № 1 та № 2 річ­ної та квартальної звітності.

Завдання для перевірки знань

Необхідно:

На підставі вивченого теоретичного матеріалу з аудиту реалі­зації (збуту) визначити основні напрями та цілі аудиторської пе­ревірки реалізації продукції, її методи і способи.

Виходячи з даних кожної з практичних задач, необхідно:

  1. назвати, які джерела інформації використовувалися для ау­диторських свідчень;

  2. визначити, чи мали місце порушення;

  3. описати подальші дії аудитора;

4) зробити відповідні записи в робочих паперах аудитора. Задачі складено на основі умовних цифр діяльності комерцій­ них підприємств.

Навчальний матеріал до завдання

1. Діяльність підприємства «Старт» характеризується такими даними щодо відвантаження та реалізації продукції за 200_ p.:

1 півріччя 200_р.

відвантажено готової продукції на суму 5523,41 грн; оплачено реалізованої продукції на суму 5293,0 грн.

2 півріччя 200_р.

відвантажено готової продукції на суму 4821,5 грн; оплачено реалізованої продукції на суму 4873,01 грн.

246

Залишків відвантаженої готової продукції на 1 січня 200_ р. не було. У звіті про фінансові результати діяльності підприємства за рік обсяг реалізації становить 10114,5 грн. Зміни політики бухга­лтерського обліку протягом року не відбувалися.

2. На підприємстві «Вікторія» виготовляють віконне скло. Для виконання ремонтних робіт в адміністративному корпусі підпри­ ємства майстру бригади капітального ремонту вказаного підпри­ ємства Іваненку В. К. у підзвіт бухгалтерією виписано 35 м2 ві­ конного скла. У первинній документації (накладній) зазначено тільки такі цифрові дані:

  • кількість — 35 м";

  • ціна за 1 м2 — 20 грн;

  • загальна сума — 700 грн.

3. Виписане у підзвіт майстру бригади капітального ремонту Іваненку В. К. віконне скло власного виробництва після здавання акта про виконані роботи з ремонту вікон в адміністративному кор­ пусі віднесено на втрати такими бухгалтерськими проведеннями:

  1. Д-т pax. «Розрахунки з підзвітними особами», К-т pax. «Го­това продукція».

  2. Д-т pax. «Загальновиробничі витрати», К-т pax. «Розрахун­ки з підзвітними особами».

  1. Комерційне підприємство «Комп'ютер» виготовляє і реалі­зує обчислювальну техніку. У грудні 200_ р. було відвантажено 10 комп'ютерів, оплата яких проведена за випискою банку з по­точного рахунку 31 грудня 200_ р. Ця виписка надійшла із запіз­ненням 5 січня 200_ р. У зв'язку з цим бухгалтером Семено-вою Т. А. реалізація зазначених десяти комп'ютерів відображена в січні 200р.

  2. Підприємство «Секунда» виготовляє годинники. Оптова ці­на продажу годинників становить 25 грн. Аудитор з бухгалтерсь­кої документації установив, що в липні 200_ р. робітникам під­приємства за готівку було реалізовано 10 годинників на загальну суму 250 грн, на яку було правильно нараховано податок на до­дану вартість.

  3. За 1 півріччя 200_ р. комерційне підприємство реалізувало 500 шт. готових виробів, за які надійшла виручка на поточний рахунок на суму 4800 грн, включаючи ПДВ 20 %. Собівартість реалізованої продукції становить 2200 грн, витрати на збут — 310 грн.

Крім того, від позареалізаційної діяльності було одержано 4800 грн прибутку. Але ЗО червня 200_ р. покупцями було повер­нуто дві одиниці продукції, яка виявилася неякісною.

247

Указати загальний результат (про прибуток і збиток) і в якій сумі повинен задовольнити аудитора на рахунку 79 «Фінансові результати», які бухгалтерські проведення на рахунках повинен зробити бухгалтер за вищевказаними фактами.

  1. На підставі даних відомості № 31 аудитором установлено, що комерційне підприємство «Прогрес» протягом року здійснило 32 поставки готової продукції фірмі «Омега», 28 з яких було оплачено на суму 5930 тис. грн. У грудні бухгалтер підприємства Олексієнко Д. Г. зазначила оплату чотирьох неоплачених поста­вок на суму 857 тис. грн за рахунок простроченої кредиторської заборгованості фірмі «Сервіс», відобразивши це проведенням: Д-т pax. «Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами» і К-т pax. «Дохід від реалізації».

  2. У договорі на поставку продукції підприємству «Омега» обумовлено, що доставка готової продукції здійснюватиметься її виробником (підприємством «Прогрес») за рахунок покупця. По­несені транспортні витрати на суму 6250 грн відображалися бух­галтером підприємства «Прогрес» такими бухгалтерськими про­веденнями:

1) Д-т pax. «Витрати на збут», К-т pax. «Розрахунки з постача­ льниками та підрядниками»;

2) Д-т pax. « Дохід від реалізації», К-т pax. «Витрати на збут». З'ясувати, чи мало місце порушення, і якщо так, то які його

наслідки.

9. Аудитор перевіряє реалізацію продукції за умови попере­ дньої її оплати. Якими бухгалтерськими проведеннями мають бу­ ти відображені такі операції (у податковому і бухгалтерському обліку):

1) одержано в авансову оплату за реалізацію:

а) Д-т К-т ;

б) Д-т К-т .

2) нараховано ПДВ:

Д-т К-т .

  1. відвантажено продукцію покупцям: Д-т К-т .

  2. списується на її собівартість: Д-т_ К-т .

5) віднесення податкових зобов'язань на собівартість реалізо­ ваної продукції:

Д-т К-т .

248