Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Савченко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

11.17. Завдання для перевірки знань

Завдання 1. Проведення інвентаризації товарів і тари та ви­значення її наслідків.

Необхідно:

  1. Визначити результати інвентаризації товарів і тари на скла­ді та скласти порівняльну відомість.

  2. Визначити пересортування товарів, природні витрати та кі­нцеві результати інвентаризації складу.

  3. Обґрунтувати порушення з кожної ситуації, визначити їх причину та зробити висновки.

  4. Конкретно вказати, які нормативні акти порушено та осіб, що допустили порушення.

Навчальний матеріал

1. Під час аудиту якості інвентаризації встановлено таке: в ін­вентаризаційних описах № 1-5 за 2000 р. немає дати проведення інвентаризації товарів, акти попередніх інвентаризацій не скла­дались, інвентаризаційні описи складались з порушенням інстру­кції щодо інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів і рахунків, в описах немає виправлень кіль­кісних показників без підписів членів інвентаризаційної комісії, а також виправлення ціни. Дані залишків товарів в інвентариза­ційних описах не аналізувались і не перевірялись.

Усі зазначені вище порушення порядку проведення інвентари­зації не відповідають установленим правилам, передбаченим «Ін­струкцію по інвентаризації основних засобів, товарно-матеріаль­них цінностей, грошових коштів і розрахунків». Саме на інвента­ризаційні комісії покладається відповідальність за точне внесен­ня в описи даних про цінності, які перевіряються, їх фактичні за­лишки.

Своєчасне проведення інвентаризації покладається на керівни­ка і головного бухгалтера підприємства (головний бухгалтер зо-

239

бов'язаний забезпечувати своєчасне і правильне виведення резуль­татів інвентаризації та відображення їх в бухгалтерському обліку). У період проведення аудиту встановлено:

  1. У кондитерському цеху була проведена інвентаризація ма­теріальних цінностей, станом на 12 листопада 200_ р. Інвентари­зація закінчена 17 листопада 200_р. Порівняльна відомість скла­дена 13 грудня бухгалтером Сидоренко Н. Н.

  2. Дані про інвентаризацію, яка була проведена станом на 20 лютого 200_р., оброблювалися на машинолічильній станції. У порівняльній відомості в графі «Фактична кількість» (позиція 42) від руки виправлено число 74 на 76.

  3. Під час інвентаризації матеріальних цінностей на складах № 2 і № 3 київського підприємства встановлено факт псування матеріалів під час зберігання на загальну суму 560 грн, у тому числі в завідувача складу № 2 В. В. Сидоренко — 380 грн, заві­дувача складу № З В. С. Струка — 120 грн. Матеріально відпові­дальні особи відмовились відшкодувати вартість заподіяного збитку, оскільки не були створені необхідні умови для забезпе­чення зберігання матеріальних цінностей. Головний бухгалтер списав зіпсовані матеріали за рахунок спільного підприємства. Збитки в обліку відображені на рахунку матеріальних витрат.

  4. Під час аудиту встановлено, що змінились матеріально від­повідальні особи на складі готової продукції. За власним бажан­ням звільнено завідувача складу І. І. Сидоренка і призначено М. М. Крука. Акт приймання-передавання цінностей складено станом на 20 лютого 200_ р. за даними бухгалтерського обліку, а не проведеного передавання. Причина — завезено велику кіль­кість готової продукції і перераховувати її керівництво підприєм­ства вважає недоцільним. Не укладено договір про матеріальну відповідальність М. М. Крука, оскільки він відмовився його під­писати, вимагаючи створити належні умови для зберігання цін­ностей. Під час інвентаризації готової продукції, проведеної ста­ном на 1 січня 200_р., виявлено недостачу у завідувача складу М. М. Крука (7500 грн). У пояснювальній записці він вказав, що недостача готової продукції могла бути у колишнього завідувача І. І. Сидоренка, оскільки передавання складу не було, або бухгал­терія цього не встановила.

За короткий термін вартість лишків матеріальних цінностей до­сягла 500 грн. Однією з причин їх утворення було те, що метало­вироби для цехів відпускалися здебільшого за теоретичною вагою.

6. Під час аудиту документів інвентаризації за останні роки встановлено, що регулювання різниці проведено без оформлення

240

протоколу відповідної комісії. Головний бухгалтер за вказівкою директора списав із підзвіту завідувача складу П. П. Сидоренка виявлену нестачу різних цінностей на 680 грн як склобій, що утворився під час транспортування від постачальника. Списання проведено на підставі пояснювальної записки П. П. Сидоренка і відображено кореспонденцією рахунків бухгалтерського обліку: Дебет рахунку «Загальновиробничі», Кредит рахунку 201 «Мате­ріали». На початок аудиту було залежалих, непотрібних матеріа­лів на 1000 грн.

7. Перевіркою товарних операцій установлено, що головний бухгалтер підприємства Г. В. Скляренко за рахунок викритих лишків в окремих матеріально відповідальних осіб утворював ре­зерви для списання недостач з інших працівників на рахунку «Рі­зні дебітори і кредитори», відкрив для цієї мети окремий рахунок «Облік пересортиць».

Завдання 2. Перевірка стану інвентаризації на підприємстві.

Необхідно:

  1. Установити й обґрунтувати за кожним об'єктом суму не­стачі товарів, визначити причини і зробити висновки.

  2. Установити правильність зарахування пересортувань това­рів і тари за результатами інвентаризації.

  3. Визначити порушення бухгалтерського обліку: основних вимог щодо інвентаризації основних засобів, товарно-матеріаль­них цінностей і розрахунків.

Навчальний матеріал

1. Під час інвентаризації станом на 10 жовтня 200_ р. на скла­ді (завідувач складу Гуленко В. Г.) виявлена недостача товарів на 8246 грн. Гуленко В. Г. суми нестачі не визнав і подав деякі ви­правдувальні документи на зменшення недостачі: акт від 25 жов­тня 2000 р. на витрати для ремонту складу (60 листів фанери на суму 290 грн); акт від 28 жовтня поточного року на витрати для ремонту (20 кг білила на суму 160 грн та 5 кг оліфи на суму 130 грн). Обґрунтувати сутність порушень за несвоєчасно оформ­леними операціями, документи на які подані в бухгалтерію лише після інвентаризації станом на 10 жовтня 200_ р. На підприємстві складена відомість пересортувань; загальна сума пересортувань, за даними завідувача складу Гуленко П. Ф., становить 980 грн. Це

241

пересортування товарів, які не схожі між собою зовні та за упаков­кою. Поряд з цим додатково бухгалтерія виявила недостачу цвяхів (45 кг на суму 225 грн) та лишки фарби (25 кг на суму 280 грн). Різниця в цінах віднесена на зменшення витрат обігу.

  1. Під час інвентаризації станом на 15 жовтня 200р. у заві­дувача складу № 1 Гнатенко П. Ф. установлена недостача товарів на суму 5486 грн і надлишки на суму 5497 грн. Останній суму недостачі товарів не визнав, а зажадав, щоб було здійснено пере­криття недостачі лишками у повному розмірі. Поряд з цим заві­дувач складу Гнатенко П. Ф. пред'явив накладну № 5 про відпуск товарів на склад № 2 завідувачеві складу Ващенко Г. Г. на суму 250 грн. На накладній відсутні підписи керівника підприємства Гнатюк В. І. та головного бухгалтера Ющенко С. П.

  2. За результатами інвентаризації складу (завідувач складу Норенко С А.) станом на 6 серпня 2000 р. здійснено незаконне перекриття недостачі лишками на суму 3450 грн. Зокрема, недо­стача ковбаси копченої 330 кг на суму 5300 грн перекрита лиш­ками ковбаси вареної 10 520 кг на суму 3150 грн. Різниця в цінах на суму 2150 грн віднесена за рахунок зменшення торговельної надбавки. Поряд з цим за результатами інвентаризації станом на 6 серпня 2000 р. (завідувач складу Норенко С А.) недостача цу­керок вищих сортів 230 кг на суму 1155 грн перекрита сумарни­ми лишками (різниця в цінах), які виникли від пересортування кондитерських виробів.

Завдання 3. Перевірка стану збереження матеріальних цін­ностей.