Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoriya.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
393.77 Кб
Скачать
  1. Вимірювання безробіття. Закон Оукена. Механізм державного регулювання зайнятості.

Безробіття — соціальне явище, коли кількість бажаючих отримати роботу є більшою, ніж робочих місць (перевага пропозиції робочої сили над її попитом).

Таким чином: населення = робоча сила + особи поза робочою силою, робоча сила = зайняті + безробітні.

Рівень безробіття визначається відношенням числа безробітних до чисельності робочої сили. Рівень безробіття = (Безробітні/робочу силу)х 100%.

Рівень зайнятості визначається як частка від ділення числа зайнятих до чисельності населення у віці від 16 років і старше:  Рівень зайнятості = Зайняті / Особи у віці від 16 років і старше × 100 %

Циклічне (кон'юнктурне) безробіття виникає внаслідок коливань економіки. В фазі рецесії підприємства звільняють робочих та наймають на роботу в разі економічного підйому. Вважається, що кон'юнктурне безробіття зникає через 2-3 роки. Циклічне безробіття дорівнює різниці між фактичним безробіттям та природним рівнем безробіття. ЦБ = ФРБ - ПРБ, де: ЦБ – циклічне безробіття; ФРБ – фактичний рівень безробіття; ПРБ – природний рівень безробіття.

Природне безробіття – безробіття, яке є необхідною умовою для нормального розвитку ринку праці і складається із фрикційного та структурного безробіття. ПРБ = ФБ + СБ (3.5), де: ПРБ – природний рівень безробіття; ФБ – фрикційне безробіття; СБ – структурне безробіття.

Американський вчений А.Оукен математично відобразив співвідношення між рівнем безробіття і відставанням обсягу валового внутрішнього продукту. Це співвідношення має назву закону Оукена: [(ВВПф - ВВПп )/ ВВПп ]х 100% = - λ*( ФРБ-ПРБ), де ВВПф – фактичний обсяг ВВП; ВВПп – потенційний ВВП; ФРБ – фактичний рівень безробіття; ПРБ – природний рівень безробіття; , λ — коефіцієнт чутливості ВВП до змін циклічного безробіття (коефіцієнт Оукена). Він показує, на скільки процентів відхиляється фактичний ВВП від потенційного, якщо безробіття вище природного рівня на 1%. Значення цього коефіцієнту оцінюється в межах від 2–2,5. Припустимо, λ = 2,5. Тоді закон Оукена формулюється так: якщо фактичний рівень безробіття Uf перевищує природний рівень Up на 1%, то відставання обсягу ВВП становить 2,5%. Це відношення (і :2,5 або 2:5) дозволяє обчислити абсолютні втрати продукції, які пов'язані з будь-яким рівнем безробіття.

Для визначення зміни фактичного ВВП у поточному періоді в порівнянні з ВВП у минулому періоді можна використати закон Оукена в іншому виразі:

[( ВВПфпп - ВВПфмп )/ ВВПфмп ]х100%=3% – 2(ФРБпп –ФРБмп) (3.8), де: ВВПфпп – фактичний рівень ВВП у поточному періоді; ВВПфмп – фактичний рівень ВВП у минулому періоді; ФРБпп – фактичний рівень безробіття у поточному періоді; ФРБмп – фактичний рівень безробіття у минулому періоді. Закон Оукена водночас показує і зворотний ефект. Він полягає у тому, що якщо щорічний приріст ВВП буде не меншим 2,7 %, то безробіття буде на постійному (природному) рівні. Отже, рівень безробіття зростає, якщо не досягається трьохпроцентного приросту макроекономічних параметрів.

В умовах ринкового господарювання фактор зайнятості населення є визначальним у формуванні соціально-економічного становища країни в цілому і кожної людини зокрема. Тому однією з найважливіших функцій державного управління є вивчення і відповідне регулювання процесів зайнятості населення.

В Україні ці функції регулюються Законом України "Про зайнятість населення" (1991 p.), який визначає правові, економічні та організаційні положення щодо регулювання зайнятості населення та його захисту від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю. Ці положення є основою правового регулювання зайнятості населення не лише на загальнодержавному, а й на регіональному рівнях.

Механізм регулювання зайнятості населення включає такі складові: розробку загальнодержавної та регіональних програм зайнятості; організацію і забезпечення, функціонування державної служби зайнятості; участь підприємств, установ і організацій у реалізації, державної політики зайнятості; функціонування Державного фонду сприяння зайнятості населення; професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовки незайнятих громадян; надання компенсацій громадянам, що втратили роботу або проходять перекваліфікацію; контроль державних органів влади за дотриманням законодавства України про зайнятість населення.

При розв´язанні багатьох проблем зайнятості та безробіття важливі функції покладаються на Державну службу зайнятості. її діяльність здійснюється під керівництвом Міністерства праці і соціальної політики України та місцевих адміністрацій. Вона фінансується з Державного фонду сприяння зайнятості і звільняється від сплати податків, митних та інших зборів, що вносяться до бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]