Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bzhd.docx
Скачиваний:
169
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
126.32 Кб
Скачать

22. Землетрус. Вражаючі фактори землетрусу. Типові моделі поведінки людей, що знаходяться у будинку або на вулиці під час землетрусів.

Землетрус – це підземні коливання або поштовхи, які виникають у результаті зсуву земної кори або верхньої частини мантії. 

під час сильних землетрусів, на поверхні Землі часто виникають щілини, скиди, зсуви, цунамі; часом землетруси спричинюють великі руйнування (наприклад, 1988 року у Вірменії).

Щорічно вчені фіксують близько 1 млн. сейсмічних і мікросейсмічних коливань, 100 тис. з яких відчуваються людьми та 1000 спричинюють значні збитки.

Гіпоцентр, або осередок землетрусу, – місце, де зсуваються гірські породи.

Епіцентр – точка на поверхні землі, що знаходиться прямо над гіпоцентром.

Вражаючі фактори

Розглядаючи уражаючі фактори землетрусу, слід відзначити, що основний збиток завдається у результаті впливу не первинних факторів, що породжуються земною стихією, – коливаннями ґрунту і тріщинами, що в ньому утворюються, – а повторними, які виникають під впливом первинних: руйнуваннями, пожежами, повенями тощо.

При землетрусах високої бальності можливі масові ураження населення, у тому числі травми різного ступеня, порушення нормальних умов життєдіяльності людей, руйнування окремих об'єктів і систем інфраструктури.

Правила поведінки

При що почався землетрус виникає відчуття, немов земля йде з-під ніг. Це триває кілька секунд, далі починають розгойдуватися люстри, тремтіти скла, рухатися меблі. У таку хвилину не можна кричати, щоб від переляку у поруч знаходяться не почалася паніка. Падаючі предмети можуть призвести до травм і викликати трагічні наслідки. Тому необхідно підшукати безпечне місце в квартирі, на випадок, якщо почне трощити меблі. Найкраще сховатися під столом або залізти під ліжко, які візьмуть на себе падаючі предмети, і людина, таким чином, зможе уникнути травм.

Найбільш безпечним місцем в кімнаті є внутрішній кут, який необхідно зайняти. При руйнуваннях, першими обрушуються зовнішні стіни.

Заборонено під час поштовхів вибігати з будинку, особливо, якщо це висотні багатоповерхові будинки. Так як в цей час можуть обрушитися сходів. Також не можна спускатися на ліфті. Взагалі, під час землетрусу основна паніка починається біля ліфтів і сходів. Тому слід уникати цих місць, і заздалегідь дізнатися і скористатися запасними або аварійними виходами.

Правила поведінки при землетрусі забороняють залишати будівлю, коли відбуваються поштовхи. Стіни можуть обрушитися, а уламки впасти на людей, що біжать. Всі пересування можна виробляти лише в проміжках між поштовхами. Землетрус призводить до спрацьовування сигналізації, відключення електрики: не треба піддаватися паніці, коли навкруги все реве та гуде.

Вікно буде хибним шляхом до спасіння, вистрибнувши з нього, можна отримати більше травм.

Якщо стихія застала в невисокому будинку або котеджі, то правила поведінки під час землетрусу наказують покинути такі місця при першій же можливості. Зазвичай стіни низьких будівель не витримують сили стихії. Але виходити можна тільки, коли поштовхи припиняться. Покинувши приміщення, потрібно знайти місце, віддалене від будівель, де на голову не зможуть впасти скла і стіни. Безпечним буде відкрите місце, де можна лягти і дочекатися кінця лиха.

Звичайно, в кращому становищі опиняються ті, хто під час стихії опинився на вулиці. Але і в такому випадку існує небезпека. Правила поведінки при землетрусі в такій ситуації радять відійти подалі від будівель і ліній електропередач. Забороняється заходити у підземні переходи. Якщо лихо застало в громадському транспорті, не варто піддаватися паніці, слід дочекатися зупинки і негайно його покинути. Також варто залишити і особистий автомобіль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]