Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bzhd.docx
Скачиваний:
169
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
126.32 Кб
Скачать

28. Причини виникнення пожеж у побутовому середовищі та організація протипожежного захисту. Правила поведінки при виникненні пожежі в домі.

 Пожежа — позарегламентний процес знищування або пошкоджування вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні для живих істот і довкілля.

Вогонь здавна став надійним помічником у житті людей. Разом із  тим необережне поводження з ним може призвести до виникнення пожежі. Пожежі часто виникають через такі причини: — несправність або неправильна експлуатація електрообладнання, газових плит, електричних побутових приладів; — увімкнення в одну розетку декількох побутових приладів великої потужності; — несправність електропроводки; — сушіння речей над газовою плитою; — користування саморобними електричними гірляндами для ялинки, запалювання хлопавок і бенгальських вогнів поблизу хвої; — використання легкозаймистих маскарадних костюмів із паперу та вати; — несправна або залишена без догляду побутова електротехніка; — необережне поводження з вогнем; ігри з вогнем; — удари блискавки; — збереження легкозаймистих матеріалів та речовин на балконі та вдома; — витік газу; — використання піротехніки.

Засоби протипожежного захисту

технічні засоби, призначені для запобігання, локалізації та ліквідації пожеж, захисту людей, матеріальних цінностей та довкілля від впливу небезпечних факторів пожежі. До засобів протипожежного захисту належать: установки пожежної сигналізації та пожежогасіння, системи оповіщення людей про пожежу і керування евакуацією, системи протидимного захисту, системи централізованого пожежного спостереження, первинні засоби пожежогасіння, блискавкозахист, вогнезахист конструкцій, протипожежні перешкоди та системи протипожежного водопостачання.

Дії при пожежі вдома

І коли вже пожежа трапилась, необхідно вжити всі заходи для га­сіння пожежі, а якщо це вже неможливо - до врятування свого життя, і життя інших людей.

Запам'ятайте:

• якщо в квартирі або будинку почалася пожежа, не панікуйте! Не бігайте по кімнаті в пошуку порятунку, не ховайтеся у шафу. Якщо вдома є телефон, дзвоніть за номером 01 і викликайте пожежників на допомогу. Якщо вдома нема телефону - то йдіть до сусідів;

• електричні прилади, які загорілися, не можна гасити водою. Вода дуже добре проводить електричний струм, і якщо ви будете заливати водою праску, яка горить, то вас вдарить електричним струмом. Це може привести до отримання тяжкої травми;

• якнайшвидше ліквідуйте джерело енергії (припиніть подачу газу, електроструму). Накрийте сковорідку чи каструлю кришкою або мок­рою ганчіркою, щоб загасити полум'я. Залиште їх накритими до пов­ного охолодження жиру, інакше вогонь загориться знову;

• якщо ви самостійно не в змозі приборкати полум'я, залиште квартиру, але перед тим перекрийте подачу газу та електроструму, щільно закрийте всі двері, щоб позбутися протягів і завадити розпо­всюдженню вогню;

• якщо не можете вийти із квартири, то вийдіть на балкон або від­чиніть вікно або розбийте його, і голосно кличте на допомогу.

Не соромтеся просити допомогу, якщо вогонь загрожує вашому життю.

Якщо так вже трапилося, що ви потрапили в пожежу, запам'я­тайте, що рятуючись від вогню, не можна ховатися під ліжко, у шафу, забиватися у кутку квартири. Під час пожежі найнебезпечнішим є не вогонь, а дим. Часом вистачає декілька вдихів, щоб втратити сві *домість і отруїтися продуктами горіння різних предметів - димом. Тому, в; першу чергу, необхідно захищати органи дихання від диму, якщо нема ніякої можливості піти з дому.

Життя – розглядається, як послідовний упорядкований обмін речовин та енергії.

Діяльність – це активна взаємодія людини з навколишнім середовищем завдяки чому вона досягає свідомо поставленої мети, яка виникла в наслідок прояву в неї певної потреби.

Життєдіяльність - це повсякденна діяльність, здатність організму особи здійснювати діяльність у спосіб і в межах, звичайних для людини. Праця – цілеспрямована діяльність людини в процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ, необхідних для задоволення власних потреб.

Безпека – це стан захищеності особи від шкоди.

Небезпека – явище, процеси, об’єкти, що здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’я людини, природному середовищі, матеріальними цінностями, тобто спричиняти небажані наслідки.

Ризик – це ступінь ймовірності негативної дії, яка може відбутися в певний час або за певних обставин, яка може відбутися в межах об’єкта підвищеної небезпеки або за його межами.

Надзвичайна ситуація  — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією,епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат.

Здоров’я — це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсут­ність хвороб та фізичних вад.

Аварія— 1. Нещасний випадок, велика невдача, порушення нормального ритму праці. 2. Шкода, збитки, пов'язані з нещасним випадком з транспортними засобами.

Катастро́фа — велика за масштабами аваріячи інша подія, що призводить до тяжких (або неповоротних) наслідків.

Стихійне лихо - це явище природи, яке, створює катастрофічну обстановку, порушує нормальну діяльність населення, руйнує будівлі, споруди, загрожує життю і призводить до загибелі людей, тварин, знищення матеріальних цінностей.

Епідемія - масове поширення інфекційної хвороби в певній місцевості. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]