Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit_Kutsenko.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
141.88 Кб
Скачать

52. Індекси промислової продукції регіонів України

Індекс промислової продукції — відносний показник, що характеризує зміну маси вироблених матеріальних благ у поточному періоді порівняно з базисним.

Розрізняють індивідуальні і загальні індекси виробництва промислової продукції.

  1. Індивідуальні відображають зміну випуску одного продукту;

  2. загальні (зведені) індекси виробництва промислової продукції характеризують сукупні зміни маси матеріальних благ, що включає в себе кілька видів продукції. Цей індекс показує, у скільки разів збільшилась вартість всієї продукції в результаті зміни тільки її фізичного обсягу при виключенні впливу динаміки цін.

Індекс промислової продукції в Україні виступає як середньозважена величина, основу вагової структури якої складають дані про розподіл валової доданої вартості між промисловими видами діяльності, із відповідних індивідуальних індексів по кожному товару.

Методологія розрахунку індексу базується на використанні даних щодо динаміки виробництва видів продукції за встановленим постійним набором товарів-представників (біля 1000 позицій) та структури валової доданої вартості за базовий рік (100 %). Щомісячно розраховується індекс до середньомісячного значення базового року з використанням формули Ласпейреса. На підставі цього індексу розраховуються індекси до попереднього місяця, відповідного місяця і періоду попереднього року.

53 Сутність природно-ресурсного потенціалу та його структура

Природно-ресурсний потенціал – важкий фактор розміщення продуктивних сил, який включає природні ресурси і природні умови. Відповідно до найбільш поширеного трактування під природними ресурсами розуміють тіла й сили природи, які за певного рівня розвиту продуктивних сил можуть бути використані для задоволення потреб людського суспільства.

Природні ресурси – це сукупність компонентів природи, які на даному рівні розвитку виробничих сил використовуються або можуть бути використані для задоволення матеріальних та духовних потреб людини і суспільства в цілому.

Природні умови – це тіла й сили природи, які мають істотне значення для життя і діяльності суспільства, але не беруть безпосередньої участі у виробничій і невиробничій діяльності людей.

Такий поділ є до певної міри умовним. Оскільки окремі компоненти можуть виступати і як ресурси, і як умови. До основних компонентів природно-ресурсного потенціалу відносять: географічне положення, кліматичні умови, особливості рельєфу та розміщення ресурсного потенціалу.

Складовими частинами характеристики ресурсів являють наступні аспекти:

• розміщення природних ресурсів – від окремих їхніх видів до природно-ресурсного потенціалу території в цілому;

• забезпеченість ресурсами окремих галузей господарства;

• аналіз природних ресурсів як чинника формування господарської спеціалізації та просторової організації території;

• прогнозування природно-ресурсної бази господарства;

• шляхи оптимізації використання, охорона й відтворення природних ресурсів.

Розрізняють компонентну, функціональну, територіальну і організаційну структури природно-ресурсного потенціалу. Компонентна структура характеризує внутрішньо - та міжвидові співвідношення природних ресурсів (земельних, водних, лісових, тощо); територіальна – різні форми просторової дислокації природно-ресурсних комплексів; організаційна – можливості відтворення та ефективної експлуатації природних ресурсів. Функціональна структура природно ресурсного потенціалу відображає вплив природних ресурсів на формування спеціалізації територій та певних господарських комплексів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]