Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit_Kutsenko.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
141.88 Кб
Скачать

46 Сутність та структура господарського комплексу

Господарський комплекс – це сукупність галузей національної економіки, у яких здійснюється виробництво матеріальних цінностей та їх обслуговування.

Виробляють:

• промисловість;

• сільське господарство;

• будівництво;

• вантажний транспорт.

Обслуговуючі галузі:

1.Задовольняють духовні і фізичні потреби людини:

o освіта;

o культура;

o охорона здоров’я;

o спорт.

2.Галузі, які надають послуги населенню:

o ЖКГ;

o Побутове обслуговування;

o Пасажирський транспорт;

o Зв'язок;

o Фінансово-кредитна система.

Інтегруючим показником оцінки розвитку господарського комплексу країни є ВВП – вартість товарів і послуг, вироблених в країні за рік всіма галузями економіки, і призначені для кінцевого споживання.

Але при аналізі ВВП необхідно враховувати, що це показники грошові і їх значення не завжди відображає реальний стан розвитку господарського комплексу.

Забезпечення темпів та сталості економічного зростання залежить від масштабів та якісного рівня вкладених інвестицій.

Активізація інвестиційного процесу є одним з найбільш дієвих механізмів соціально-економічних перетворень. Важливим показником, який характеризує економічний вимір стійкого розвитку є індекс людського розвитку (ІЛР). Він є середнім арифметичним індексом реального ВВП на одну особу.

Для визначення ІЛР за методикою ООН рекомендується враховувати такі показники:

 ВВП на одну особу населення;

 Середню тривалість життя;

 Рівень освіти населення старше 25 років.

47. Динаміка номінального і реального ввп регіонів України

Валовий внутрішній продукт - макроекономічний показник, що відбиває ринкову вартість усіх кінцевих товарів і послуг, вироблених за рік в усіх галузях економіки на території держави для споживання, експорту і накопичення, незалежно від національної приналежності використаних чинників виробництва.

Виділяють номінальний і реальний ВВП. Номінальний, або абсолютний ВВП виражається в поточних (фактичних) цінах цього року. Реальний ВВП (з поправкою на інфляцію) виражається в цінах попереднього (чи будь-кого іншого базового) року. У реальному ВВП, таким чином, враховується, в якому ступені зростання ВВП визначається реальним зростанням виробництва, а не зростанням цін. ВВП країни при необхідності може бути довідково перерахований у іноземну валюту (найчастіше в долари).

Для розрахунку ВВП використовуються 3 методи:

  1. виробничий метод (за доданою вартістю)

  2. прибутковий метод (по розподілу)

  3. витратний метод (по кінцевому використанню)

48. Характеристика індексу людського розвитку регіонів України

Індекс людського розвитку (ІЛР) - інтегральний показник, що розраховується щорічно для міждержавного порівняння і вимірювання рівня життя, грамотності, освіченості і довголіття, як основних характеристик людського потенціалу досліджуваної території. Він є стандартним інструментом при загальному порівнянні рівня життя різних країн і регіонів.

При підрахунку ІЛР враховуються 3 види показників:

  1. Очікувана тривалість життя - оцінює довголіття.

  2. Рівень грамотності населення країни (середня кількість років, витрачених на навчання) та очікувана тривалість навчання.

  3. Рівень життя, оцінений через ВНД на душу населення за паритетом купівельної спроможності (ПКС) в доларах США.

У 2010 році сімейство індикаторів, які вимірюють ІЛР, було розширено, а сам індекс піддався істотному коригуванню. На додаток до використовуваному ІЛР, який є зведеним показником, що спирається на середні статистичні дані і не враховує внутрішньої нерівності, були введені три нові індикатора: Індекс людського розвитку, скоригований з урахуванням соціально-економічної нерівності (ІЛРН), Індекс гендерної нерівності (ІГН) і індекс багатовимірної бідності (ІББ)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]