Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_TEA.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.55 Mб
Скачать

Поламки жиклерів

Головною поламкою жиклерів є їх механічне пошкодження при неправильному монтажі і демонтажі: зрив шліца або пошкодження різьбової частини.

Глибина шліца впливає на коефіцієнт витрат палива, а тому змінювати її пропилюванням не слід. При монтажі (демонтажі) необхідно користуватися викруткою, яка відповідає розмірам шліца.

У процесі експлуатації жиклери, як правило, не зношуються. Можливе лише засмолення їх каліброваної частини, а це легко ліквідувати, промивши в ацетоні з наступним продуванням стиснутим повітрям. Нерідко для очищення жиклерів користуються дерев'яною палицею, бо вона не пошкоджує калібровану частину жиклера.

Поламка економайзера

До поламок економайзера відносяться: само викручування клапана, заїдання клапана у відкритому стані, втрата герметичності клапана, заїдання (знос) елементів приводу. При самовикручюванні спеціальною клапана економайзера необхідно підтягнути його спеціальною викруткою з вирізом посередині. В усіх інших випадках необхідно зняти економайзер, ретельно промити і перевірити його герметичність, продути канали стиснутим повітрям.

Термін служби економайзера, як правило, значно вищий, ніж термін служби карбюратора, тому розбирання його в процесі експлуатації без потреб робити не слід.

На момент відкриття клапана економайзера ( біля 80% кута відкриття дросельної засувки) впливає товщина прокладки між корпусом карбюратора та його кришкою. Занадто затиснуті прокладки слід заміняти новими навіть тоді, коли вони ще в змозі забезпечувати герметичність з’єднання.

Поломки насоса – прискорювача

Причини, які призводять до порушення роботи нососа – прискорювача :

  • заїдання (знос) плунжера;

  • втрата герметичності впускного клапана насоса-прискорювача,

  • заїдання випускного клапана внаслідок засмолення.

Заїдання плунжера спостерігається із-за надмірною зносу самого плунжера і колодязя, де він встановлений. Дефект ліквідовується встановленням плунжера збільшеного розміру з попереднім розгортанням (при необхідності) колодязя.

При порушенні герметичності впускного кульковою клапана слід витягнути кульку, промити кульку і її гніздо, продуїи канал стиснутим повітрям.

Заїдання випускного голкового клапана ліквідовується промиванням і продуванням його каналу.

При монтажу насоса слід переконатися, чи рухається без перекосів і заїдань шток у корпусі.

Поламки корпуса змішувальної камери

Найчастіше спостерігаються поламки фланців кріплення корпусу внаслідок надмірного (чи нерівномірного) затягування, особливо при використанні товстих прокладок.

Під час пробігу автомобіля більше 80000 км у окремих випадках спостерігається надмірний знос втулок осей дросельних засувок.

Перевірка рівня палива у поплавковій камері

Для карбюратора К-88, що застосовується на автомобілях ЗІЛ і Урал, перевірка рівня палива у поплавковій камері здійснюється при розібраному карбюраторі за допомогою спеціального шаблона. Спосіб перевірки та геометричні розміри шаблона подаються на рис. 1. Він має дві вимірювальні поверхні. Вони дають можливість встановити виступання сферичної поверхні гопки відносно поверхні розйому кришки в межах 13,2±0,03 ... 13,3±0,03 мм.

Регулювання положення голки проводиться за допомогою прокладок під корпусом голкового клапана. Значення рівня палива регулюється тільки на карбюраторі, що не працює, бо цей рівень змінюється при витратах палива із поплавкової камери.

Рис .1. Схема регулювання рівня палива у поплавковій камері карбюратора К-88.

Рис.2. Схема регулювання рівня палива у поплавковій камері карбюратора К-126

На рис. 2 подана схема перевірки рівня палива у поплавковій камері карбюратора К-126. Розмір 20+0,15 мм показує положення крайнього витка пружини клапана 10 відношенню до поверхні розйому. Розмір 42±0,4 мм встановлюється методом відгинання язичка, на який опирається голка клапана.

Регулювання приводу насоса-прискорювача і економайзера карбюраторів К-88 та К-19В

На більшості карбюраторів, в тому числі і К-126 та К-88, застосовується механічний привід насоса-прискорювача та экономайзера. При цьому обидві системи мають спільний шток, зв'язаний тягою з віссю дросельної засувки. Регулювання приводу економайзера полягає в зміні ходу штока, який відкриває клапан економайзера за допомогою гайки на верхньому кінці штока. Аналогічно змінюється хід штока поршня насоса-прискорювача. Схема регулювання приводу экономайзера і насоса-прискорювача карбюратора К-126П подається на рис. 3.

Рис.3. Схема регулювання приводу економайзера і насоса-прискорювача карбюратора к-88

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]