Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_TEA.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.55 Mб
Скачать

Практична частина

  1. Провести роботи з ТО-2 гальмових механізмів автомобіля ЗІЛ-130?

  2. У процесі проведення обслуговування перевірити несправності деталей гальмових механізмів. Зробити висновок про можливе їх використання (встановлення) в майбутньому.

Контрольні запитання

  1. Як перевіряється робота основної гальмової системи автомобіля ЗІЛ-130?

  2. Перерахуйте основні несправності гальмових механізмів автомобіля ЗІЛ-130?

  3. Які роботи виконуються при ТО-2 гальмових механізмів ЗІЛ-130

  4. Як проводиться поточне регулювання гальмового механізму ЗІЛ-130?

  5. З чого складається повне-регулювання механізму? Коли воно проводиться?

Лабораторна робота № 7

ТЕМА; «ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕХНІЧНОГО ОГЛЯДУ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСОБІВ НА АТГІ»

Мета роботи:

  1. Вивчення організації робіт по підготовці автомобілів АТП до технічного огляду.

  2. Вивчення документації, яка регламентує порядок технічного

огляду транспортних засобів на АТП.

  1. Одержання практичних навиків при проведенні технічного

огляду автомобіля ЗІЛ-130.

Обладнання та матеріали:

  1. Автомобіль ЗІЛ-130.

  2. Автомобільний комплект інструментів.

  3. Противідкатні упори (2 шт.).

  4. Підставки під автомобіль.

  5. Плакати з механізмів і систем автомобіля ЗІЛ-130.

  6. Газоаналізатор 102ФА01М.

  7. Барометр.

  8. Прилад для вимірювання люфту рульового колеса К 402.

  9. Екран для перевірки фар зі світлорозподілом «Європейське асиметричне світло».

  10. Прилад для вимірювання сумарного кутового зазору в трансмісії КІ 4850.

Теоретичні передумови

Технічний стан автомобіля регламентується основними документами [1, 2, 3, 4] а також інструкціями з експлуатації заводу-виробника транспортного засобу.

Технічний огляд легкових, вантажних і спеціальних автомобілів, мотоциклів, колісних тракторів, причепів і напівпричепів, які стоять на балансі підприємств, проводять раз на рік.

Технічний огляд транспортних засобів, які належать підприємствам, проводять робітники підприємств у термін з 1 січня по 31 липня.

За згодою з місцевими підрозділами Державтоінспекції і військкоматами робітники підприємств розробляють графіки, які містять інформацію про місце, календарні дні, термін проведення технічного огляду і кількість транспортних засобів, які повинні оглядатися кожного дня.

Після затвердження керівником підприємства графіка технічного і огляду копії, в термін до 15 грудня щорічно направляють в Державтоінспекцію за місцем обліку транспортних засобів і районному (міському) військкомату.

Адміністрації підприємства без погодження з Державтоінспекцією і військкоматом змінювати графік технічного огляду заборонено.

Для проведення технічного огляду транспортних засобів на підприємстві створюють комісію (комісії), до складу якої входять представники адміністрації, інженерно-технічного персоналу, які відповідають за експлуатацію і технічний стан рухомого складу. До складу комісії входить не менше трьох чоловік. Головою призначають одного з керівників підприємства, який відповідає за експлуатацію і технічний стан транспортних засобів.

До початку технічного огляду засоби діагностування, що є на підприємстві, готуються до роботи і перевіряються. При відсутності на підприємстві постів діагностування обладнується пункт технічного контролю. Він повинен мати рівний горизонтальний майданчик з асфальтовим або бетонним покриттям і обладнання для перевірки технічного стану автомобілів (естакаду, екран для перевірки регулювання фар, газоаналізатор та ін.).

План заходів по підготовці, склад комісії і порядок огляду оформляються наказом по підприємству.

Підприємства, які не мають умов для проведення технічного огляду транспортних засобів, проводять його на діагностичній станції Державтоінспекції або на основі угод з іншими підприємствами.

Відрядження транспортних засобів, які не пройшли технічний огляд у період, встановлений графіком, заборонено.

Технічний огляд транспортних засобів проводять члени комісії підприємств, а представники Державтоінспекції надають, при необхідності, методичну і практичну допомогу.

Представники військкоматів приймають участь у перевірці транспортних засобів і контролюють спеціальні запитання по транспорту.

Огляд кожного транспортного засобу починається з перевірки виду, моделі, номерних знаків, номерів шасі (рами), кузова, двигуна і їх відповідності даним, які записані р технічному паспорті і технічному талоні.

При виявленні розбіжностей, підробок номерів або записів у документах на автомобіль підприємство проводить службове розслідування і його результати, при необхідності, доводяться до Державтоінспекції.

У водіїв перевіряють наявність посвідчення водія, відповідність дозволених відміток в ньому на право керування транспортним засобом даної категорії і медичної довідки на керування транспортним засобом.

Технічний стан і обладнання транспортних засобів перевіряють на відповідність вимогам Правил дорожнього руху, стандартів, правил технічної експлуатації, інструкціям підприємств-виробників, реєстраційних та інших нормативно-технічних документів.

Технічний стан причепів і напівпричепів перевіряють в складі поїзду.

При огляді транспортних засобів, які встановлені на довге зберігання, перевіряють їх укомплектованість згідно акту підприємства. При відсутності акту, або при наявності причин, які викликають сумніви у справності транспортного засобу, перевіряють працездатність двигуна і трансмісії без зняття транспортного засобу з колодок для розвантаження коліс.

У технічному паспорті і талоні транспортного засобу, який пройшов технічний огляд, представник комісії робить запис: «Техогляд пройдено» і завіряє його в технічному талоні своїм підписом і печаткою (штампом) підприємства, а в технічному паспорті - тільки підписом.

На кожний транспортний засіб, який пройшов технічний огляд і зареєстрований у Державтоінспекції, видається талон про проходження технічного огляду. В талоні голова комісії робить відмітку про проходження технічного огляду і затверджує її підписом і печаткою підприємства. Талон про проходження технічного огляду встановлюють у правому, нижньому куті вітрового скла автомобіля.

Талони про проходження технічного огляду в минулому році підлягають знищенню в порядку, встановленому адміністрацією підприємства.

При утраті талона про проходження технічного огляду або виявленні його підробки підприємство проводить службове розслідування, згідно якого Державтоінспекція видає дублікат талона після перевірки технічного стану транспортного засобу. Транспортний засіб, який не відповідає хоча б одній із вимог [1, 2, 3, 4] або нормативно-технічній документації заводу-виробника, вважається несправним і не допускається в рейс до ліквідації несправностей. Повторний огляд таких транспортних засобів проводиться в цей або наступний день огляду, визначений графіком.

Транспортні засоби, які пред'явлені до технічного огляду, але не пройшли його в установлений графіком останній термін, до експлуатації не допускаються. Технічні талони на них передаються в Державтоінспекцію разом з документами за результатами технічного огляду. До 31 липня повторний технічний огляд таких транспортних, засобів проводить комісія підприємства, після 31 липня - Державтоінспекція. Виключення мають транспортні засоби, які не стоять на обліку в Державтоінспекції.

Транспортні засоби, які вибули з постійного обліку на термін більш як 2 місяці (за виключенням тих, що направлені на збір урожаю), представляють на технічний огляд в Державтоінспекцію за місцем їх тимчасового обліку в термін, встановлений базовим підприємством/

Транспортні засоби, що передані в оренду іншим підприємствам, проходять технічний огляд у базовому підприємстві або ж в Державтоінспекції за місцем їх тимчасового обліку в термін, встановлений базовим підприємством.

Технічний огляд нових транспортних засобів при первинній реєстрації не проводять (за виключенням пасажирських транспортних засобів і спеціалізованих автомобілів для перевезення небезпечних вантажів). При цьому видається талон про проходження технічного огляду.

За результатами технічного огляду кожного транспортного засобу, який стоїть на обліку в Державтоінспекції, складають відомості згідно додатку 1.

Результати технічного огляду транспортних засобів, - які не стоять на обліку в Державтоінспекції, фіксують в документі довільної форми.

Акти або відомості про результати технічного огляду транспортних засобів, які знаходяться на тимчасовому обліку, направляються в тижневий термін базовому підприємству посадовими особами, які відповідають за експлуатацію цих транспортних засобів.

Для оформлення результатів технічного огляду в 10 денний термін підприємство представляє в Державтоінспекцію:

  • затверджений екземпляр відомостей про результати технічною огляду транспортних засобів, облікові дані, що відповідають запису в технічному паспорті і технічному талоні;

  • документи, які підтверджують кількість транспортних засобів, що знаходяться на балансі підприємства, а також сплату встановлених сум податку з володарів транспортних засобів і зборів у зв'язку з проведенням технічного огляду;

  • технічні талони транспортних засобів, які представлені до технічного огляду, але не пройшли його.

Державтоінспекція здійснює нагляд за проведенням технічного огляду, мета якого - забезпечити своєчасне його проведення у відповідності з [3].

Нагляд здійснюється у формі:

  • перевірки дотримання терміну і порядку технічного огляду транспортних засобів;

  • вибіркової перевірки технічного стану і реєстраційних даних транспортних засобів, які пройшли технічний огляд на відповідність встановленим вимогам (на території підприємства, при виїзді або поверненні транспортних засобів з рейсу, у процесі дорожнього руху),

  • виявлення транспортних засобів, які не пройшли технічний огляд;

  • перевірки по картотеці Державтоінспекції кількості транспортних засобів і їх реєстраційних даних, яка здійснюється згідно затверджених даних про результати технічного огляду транспортних засобів.

У випадку недотримання термінів або порядку проведення технічного огляду транспортних засобів на

підприємствах Державтоінспекція складає обов'язковий для виконання припис про усунення виявлених порушень.

При виявленні фактів керування транспортними засобами, які не пройшли технічного огляду або ж пройшли його і мають несправності, до винних осіб застосовують міри дії у встановленому порядку.

При виявленні фактів підробки талона про проходження технічного огляду його вилучає Державтоінспекція для відповідної перевірки.

Технічний огляд транспортних засобів, які не пройшли його у встановлений термін, Державтоінспекція проводить повторно. Місце проведення визначає Державтоінспекція. Це:

  • територія підприємств. які устатковані засобами діагностування;

  • пункт технічного контролю Державтоінспекції.

Підготовка до технічного огляду на підприємстві, як правило, відбувається при проведенні чергового ТО-2. Технічний стан і обладнання транспортних засобів повинні відповідати вимогам стандартів, які стосуються безпеки дорожнього руху і охорони навколишнього середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств-виробників. Не дозволяється переобладнувати транспортні засоби з порушенням вимог правил і нормативів, які стосуються безпеки дорожнього руху.

При проведенні технічного огляду перевіряються:

а) гальмова система:

  • конструкція гальмової системи з метою виявлення змін, які не передбачені заводом-виробником для даної моделі автомобіля;

  • порушення герметичності пневмоприводу, що призводять до падіння тиску повітря (коли двигун не працює) більш як на 0,05 МПа за 15 хвилин при приведенні в дію органів керування гальмової системи;

  • гальмовий шлях автомобіля (для ЗІЛ-130 під час випробування на рівному сухому асфальтобетонному покритті від швидкості 40 км/год він повинен бути не більш як 17,3 м, при цьому автомобіль не повинен розвертатися на куг більш як 8° або займати смугу більшу як 3,5 м);

  • робота манометра гальмової системи;

  • стоянкові гальма повинні забезпечувати стійкий стан вантажного автомобіля на схилі не менш як 31 % (двигун від'єднується від трансмісії);

  • надійність фіксації важеля стоянкового гальма;

б) рульове керування:

  • сумарний люфт рульового керування для вантажних

автомобілів не повинен перевищувати 25°;

  • надійність фіксації різьбових з'єднань керування;

  • деталі і вузли керування не повинні мати взаємних

переміщень або переміщень відносно кузова (рами, шасі), які

не передбачені конструкцією;

  • підсилювач рульового керування, де передбачено

конструкцією, повинен бути справним;

  • робоча рідина - відповідати вимогам підприємства-

виробника;

  • деталі керування не повинні мати деформації або інших дефектів;

в) зовнішні світлові прилади:

  • кількість, вид, колір і розміщення світлових приладів повинно відповідати вимогам конструкції транспортного засобу;

  • робота і регулювання фар;

  • розсіювачі і лампи повинні відповідати видові даного світлового приладу;

  • додатково встановлені протитуманні фари повинні розташовуватися на висоті не менш як 250 мм від поверхні дороги, але не вище фар ближнього світла, симетрично до повздовжньої осі транспортного засобу і не далі як 400 мм від зовнішнього габариту по ширині;

  • задні протитуманні ліхтарі червоного кольору (один або два) можуть встановлюватися на висоті 400-1200 мм і не ближче ніж за 100 мм від ліхтарів сигналу гальмування;

  • разом з включенням протитуманних фар, задніх протитуманних ліхтарів повинно здійснюватися і включення габаритних вогнів і освітлення номерного знака;

г) перевіряється працездатність очищувача скла і вітрового скла;

д) колеса і шини:

  • залишкова висота малюнка протектора (для вантажних автомобілів не менш як 1 мм);

  • на шинах не повинно бути місцевих ушкоджень (порізів, розривів та ін.), що оголяли б корд, а також розшарувань каркасу, відшарувань протектора і боковини;

  • шини за розміром і допустимими навантаженнями повинні відповідати моделі транспортного засобу;

  • не допускається встановлення на одній осі транспортного засобу радіальних і діагональних шин, а також шин, які мають різний малюнок протектора;

  • не допускається встановлення на передню ось радіальних шин, а на інші - діагональних;

  • диски і обіддя коліс не повинні мати тріщин;

  • встановлення всіх гайок (болтів) кріплення коліс, які передбачені конструкцією;

е) двигун:

  • вміст шкідливих речовин згідно вимог [4];

  • герметичність паливної системи;

  • справність системи випуску відпрацьованих газів;

ж) інші елементи конструкції:

  • наявність передбачених конструкцією стекол і дзеркал заднього вигляду;

  • робота звукового сигналу;

  • забороняється встановлювати на скло додаткові предмети або покриття, які обмежують огляд з місця сидіння водія або погіршують їх прозорість; дозволяється застосовувати тонування скла промислового виробництва, крім дзеркальних, світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88; на верхній частині вітрового скла автомобілів можуть прикріплюватися прозорі кольорові плівки,

  • замки дверей кузова і кабіни, запори бортів вантажної платформи, горловин цистерн і паливних баків повинні зачинятися,

  • повинні працювати механізми регулювання положення сидіння водія, пристрій для обдування і обігріву скла, спідометр, тахограф;

  • корінні листи і центральні болти ресор не повинні мати пошкоджень;

  • тягово-зчіпний пристрій автомобіля (опорно-зчіпний пристрій тягача), зчіпна ланка причепа (напівпричепа), які передбачені конструкцією, троси (ланцюги) для страхування повинні бути справні;

  • передбачені конструкцією бампер або задній захисний пристрій, грязезахисний фартух, бризговики повинні бути справні;

  • повинні бути в наявності і укомплектовані медична аптечка,

вогнегасник, знак аварійної зупинки або мигтючий червоний

ліхтар, а на вантажних автомобілях (більше 3,5 т) - ще й не

менше як двы противідкатны упори;

  • вогнегасник і аптечка повинні міститися в легкодоступних

місцях або закріплені в місцях, передбачених заводом - виробником;

  • повинні бути справні ремені безпеки і підголівники, якщо такі передбачені конструкцією; ремені не повинні мати надривів на лямках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]