Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Таня Хлівнюк (ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВА).doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Висновки до розділу 3

Відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці», згідно статті 15 на досліджуваному державному підприємстві «Ємільчинське лісове господарство» створено службу охорони праці як окремий підрозділ. Служба охорони праці складається зі спеціалістів з вищою освітою та стажем роботи не менше 3 років за основним профілем виробництва, відділ охорони праці підприємства складається з 3 осіб, що відповідає нормативам.

На підприємстві розроблено положення про службу охорони праці на підприємстві, положення про систему управління охороною праці на підприємстві, положення про роботу уповноважених з питань охорони праці на підприємстві та ряд інших документів.

Працівники під час прийняття на роботу, а також періодично згідно Положення про інструктажі і інших положень на підприємстві, відповідно до яких складено плани-графіки, проходять за рахунок підприємства інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим в разі аварій і правила поведінки у разі аварій. Для цього керівником підприємства створюється комісія, головою якої є сам директор підприємства, а членами її є спеціалісти різних відділів та представник профспілки (загалом не менше 3 осіб).

При проведенні паспортизації робочих місць на підприємстві також створюється комісія на чолі з директором, разом з головним спеціалістом відділу охорони праці, представниками санепідемстанції, пожежного нагляду які забезпечуються необхідними засобами і проводять перевірку відповідності робочих місць санітарним, пожежним та іншим вимогам чинного законодавства.

Забезпечення працюючих правилами, стандартами, положеннями, інструкціями, спецодягом, санітарним одягом відбувається на підприємстві згідно з галузевими нормами і стандартами залежно від видів робіт і умов робіт, а також сезонності роботи. Так спец уніформа працівникам цехів видається кожні півроку, а рукавиці – один раз на місяць, працівникам пилорам, окрім вищевказаних засобів надаються респіратори, а працівникам які безпосередню працюють на лісоповалі – спецвзуття, також у кожному цеху створено санвузли з забезпеченням засобами індивідуальної гігієни.

Щорічно працівники підприємства проходять обов’язковий медогляд для забезпечення контролю та обліку змін у їх здоров’ї та виявлення ступеня впливу шкідливих факторів.

Проаналізувавши стан охорони праці на підприємстві бачимо, що всі види витрат підприємства на охорону праці зростають в динаміці і найбільшу частку серед них становлять частково доцільні витрати, на другому місці перебувають недоцільні витрати і на останньому – доцільні витрати. Усе це може свідчити лише про неефективне проведення заходів з охорони праці. Бачимо скорочення у 2013 році порівняно з 2011 кількості нещасних випадків та втрат робочого часу в результаті нещасних випадків, однак зросла у звітному порівняно з базисним роком кількість профзахворювань, що є негативним, також з’явилися у звітному році нещасні випадки зі смертельним результатом. Існує необхідність підвищення ефективності роботи відділу охорони праці підприємства для скорочення частки неефективних витрат, забезпечення збереження життя та здоров’я працівників.

У 2013 році порівняно з 2011 скоротився виробничий травматизм, зокрема, кількість нещасних випадків на підприємстві скоротилася на 41,7%, а кількість втрат працездатності від травм скоротилася на 51,3%. Однак відбулося зростання захворюваності кількість профзахворювань зросла на 11% у 2013 році порівняно з базисним 2011 роком. Отже, рівень охорони праці можна охарактеризувати як допустимий з необхідністю підвищення ефективності проведення заходів у області охорони праці підприємства.

Умови праці в плановому відділі контори підприємства можна охарактеризувати як допустимі.