Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
165
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
5.34 Mб
Скачать

Ускладнення під час вем

За умови дотримання показань і протипоказань та методики проведення ВЕМ-проба є відносно безпечним методом діагностики. Найбільшу небезпе­ку під час ВЕМ мають фібриляція шлуночків та зупинка серця, які виникають 1 на 10000 проб. У хворих з ІХС після навантаження можливий розвиток інфаркту міокарда (7 випадків на 100000 проб). Найчастішими ускладнення­ми є затяжний напад стенокардії, колапс. Частіше за все причинами припи­нення проби у хворих з ІХС є поява нападу стенокардії (54—83%) та пору­шення серцевого ритму (20,5—24%).

Нові методи з фізичним навантаженням для діагностики ІХС.

Проби з фізичним навантаженням використовують як допоміжні під час сцинтіграфії, стрес Ехо-КГ, ізотопної вентрикулографії.

Сцинтіграфія міокарда.

Метод заснований на властивості талію накопичуватись за ранньої фази прямо пропорційно величині регіонарного кровотоку. Поява нового дефек­ту накопичення (тобто зменшення його накопичення під час фізичного на­вантаження і нормальне накопичення після його припинення) свідчить про динамічну ішемію, а наявність постійних дефектів накопичення є ознакою інфаркту міокарда або рубцевих змін.

Показаннями для застосування даного методу є: діагностика стенокардії за сумнівної або не доведеної до появи діагностичних критеріїв ВЕМ: на­приклад, у разі неможливості досягнути 85% максимальної ЧСС, нечітко вираженої депресії сегмента ST, високої вірогідності хибно позитивної ВЕМ-проби, початкове зміненої ЕКГ (синдром WPW, гіпертрофія лівого шлуночка, блокада ніжок пучка Пса, пролапс мітрального клапана, на­явність патологічних зубцівQ, лікування серцевими глікозидами); оцінка ризику ускладнень; оцінка функції лівого шлуночка за встановленого діагнозу ІХС, включаючи виявлення сегментів життєздатного міокарда в сегментах із порушеною скоротливістю; оцінка ефективності лікування.

Критерії різко позитивної проби (високого ризику ускладнень): поява дефектів накопичення на фоні незначного фізичного навантаження (ЧСС 120 на 1хв. або ME<: 6,5); численні дефекти накопичення; підвищен­ня накопичення талію міокардом; підвищення поглинання талію легенями;

дефекти накопичення поза зоною інфаркту; дефект»,накопичення в зоні інфаркту без патологічних зубців О.

Діагностична цінність даної проби вища, ніж у ВЕМ (90% проти 70%), особливо на фоні низького навантаження та ураження однієї коронарної артерії. Вартість дослідження досить висока.

Сцинтіграфія міокарда 99Те ізонітрилом.

На відміну від талію перерозподіл технецію протягом часу майже не змінюється. За першого проходження препарату на висоті фізичного наван­таження можна отримати зображення лівого шлуночка і визначити фракцію викиду. Показання, чутливість проби і критерії позитивної проби аналогічні пробі з талієм.

Стрес Ехо-кардіографія

Метод, що поєднує ВЕМ та Ехо-КГ, грунтується на тому, що в разі виник­нення ішемії порушення локальної скоротливості виникають раніше, ніж зміни на ЕКГ.

Чутливість проби така ж, як і ВЕМ. Стрес Ехо-КГ надають перевагу за початково зміненої ЕКГ. Специфічність проби знижується в умовах порушення провідності у хворих, що перенесли інфаркт міокарда.

Критерії різко позитивної проби: максимальна фракція викиду 35%; збільшення фракції викиду менш ніж на 5%; поява порушень скоротливості в декількох сегментах лівого шлуночка; поява порушень локальної скорот­ливості лівого шлуночка в разі низького навантаження (за ЧСС 120 за 1хв або ME< 6,5).

Головною технічною перешкодою є те, що в деяких випадках неможливо отримати чітке зображення лівого шлуночка.

Ізотопна вентрикулографія.

Вентрикулографія підвищує чутливість ВЕМ-проби, однак специфічність її залишається невисокою. Показання ідентичні ВЕМ.

Критерії різко позитивної проби: збільшення фракції викиду за наванта­ження менше 4%; поява порушень локальної скоротливості лівого шлуноч­ка за низького фізичного навантаження (ЧСС 120 за 1 хв абоME<. 6,5); поява порушень скоротливості в декількох сегментах лівого шлуночка.

Соседние файлы в папке ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ ГЛУШКО