Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_z_Gistologiyi.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
838.14 Кб
Скачать

Заняття 26. Контроль засвоєння змістового модуля 3 епітеліальні тканини, кров, сполучні тканини.

Мета заняття:

ЗНАТИ: Будову і функцію епітеліальної тканини, крові і сполучних тканин (пухкої волокнистої неоформленої, щільної волокнистої неоформленої і оформленої, хрящової і кісткової).

УМІТИ: Визначати в мікропрепаратах різні види епітелію, кров і різні види волокнистої і скелетної (хрящової і кісткової) сполучної тканини.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАНЯТТЯ

1.Поняття про тканини. Визначення. Морфофункциональная і генетична класифікація тканин. Фізіологічна і репаратівная регенерація.

2.Епітеліальні тканини. Характеристика. Морфофункціональна і генетична класифікація. Будова і функції різних видів епітелію.

3.Залізистий епітелій. Класифікація і будова залоз. Типи залізистої секреції. Секреторний цикл гландулоцита.

4.Кров, плазма, формені елементи (класифікація, будова, функціональне значення, лейкоцитарна формула, вікові зміни).

5.Загальна характеристика сполучної тканини. Будова пухкої і щільної волокнистої, із спеціальними властивостями, хрящової і кісткової сполучної тканини. Характеристика клітин, волокон, аморфної речовини. Поняття про макрофагічну систему організму.

Вивчіть тему за конспектом лекції і підручником.

Знати такі мікропрепарати:

1-одношаровий плоский епітелій - мезотелій

2-одношаровий миготливий багаторядний епітелій

3-багатошаровий плоский незроговілий епітелій

4-багатошаровий плоский зроговілий епітелій

5-мезенхіма зародка

6-пухка волокниста сполучна тканина

7-сухожилля в подовжньому зрізі

8-жирова тканина

9-хрящ гіаліновий

10-хрящ еластичний

11-хрящ волокнистий

12-пластинчаста кісткова тканина

13-розвиток кісткової тканини з мезенхіми

14-розвиток кістки з хрящової моделі

15-мазок крові людини

16-мазок крові жаби.

Ідентифікувати електронні мікрофотографії (рис.43 - рис.68.)

Зміст заняття: Впродовж 90 мин. проводитися усний або письмовий контроль знань і ступінь засвоєння мікропрепаратів по попередніх темах. При аналізі гістологічних мікропрепаратів уміти визначати методи виготовлення і забарвлення мікропрепаратів.

Порядок опису гістологічних мікропрепаратів з розділу "Тканини".

1.Охарактеризируйте співвідношення клітин і міжклітинної речовини.

2.Характеристика клітин: розташування (впорядковано або невпорядковано, утворюють окремі групи, пласти, синцитій, симпласт), Наявність або відсутність базальної мембрани і зв'язок з нею, вкажіть для кожного виду клітин форму, кількість і розміщення ядер, наявність в цитоплазмі органел спеціального призначення

3.Опишіть стан міжклітинної речовини: наявність або відсутність волокнистих структур, їх відносна кількість і порядок розташування. Дайте характеристику основної речовини.

ЛІТЕРАТУРА

1. Луцик О.Д., Іванова А.Й., Кабак К.С., Чайковський Ю.Б. Гістологія людини. Підручник.Київ „Книга-плюс”, 2003. – 592 с.

2. Волков К.С., Пасечко Н.В. Ультраструктура клітин і тканин (навчальний посібник-атлас).-Тернополь: Укрмедкнига, 2004.-96 с.

3. Чайковський Ю.Б., Дєльцова О.І., Геращенко С.Б. Практикум з гістології, цитології та ембріолгії. Навчальний посібник. Київ-Івано-Франківськ, 2000.

4. Чайковський Ю.Б., Сокуренко Л.М. Гістологія, цитологія та ембріологія (Атлас для самостійної роботи студентів). Навчальний посібник. Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2006.

5. Збірник тестових завдань з гістології, цитології та ембріології / Ред. Дєльцова О.І., Геращенко С.Б., Грищук М.І., Мотуляк А.П., Волошинович В.М., Бойко О.В., Кулинич Г.Б., Золотарьова Ж.М. – Івано-Франківськ: ІМСТА, 2007.

6. Конспект лекцій з гістології та ембріології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]