Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.указ. к сам.раб. к ГСП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Завдання №183

ВАТ «Істомін» мало патент на виготовлення зварним методом вагонеток для перевезення сталі. Воно уклало договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності з фірмою «Общемаш» на строк три роки.

За п’ять місяців до цього ВАТ «Істомін» уклало ліцензійний договір щодо того ж об’єкта інтелектуальної власності з фірмою «Вагонремонт» строком на один рік.

Оскільки фірма «Общемаш» отримала виключні майнові права інтелектуальної власності, вона вимагала дострокового розірвання ліцензійного договору між ВАТ «Істомін» і фірмою «Вагонремонт». У претензії було вказано, що в противному випадку фірма «Общемаш» буде пред’являти позов до суду з вимогою про розірвання ліцензійного договору між ВАТ «Істомін» і фірмою «Вагонремонт» в примусовому порядку і компенсації спричинених збитків на суму сімсот тисяч гривень.

Дайте юридичний аналіз ситуації з посиланням на норми права. Чи аргументовані претензії фірми «Общемаш»?

Завдання №184

За договором між ВАТ «Вовчанські ковбаси» та приватним торговельним підприємством «До Вашого столу» (далі – ПТП) останньому надавалось право торгувати продукцією під торговельною маркою ВАТ «Вовчанські ковбаси».

При перевірці виявилось, що в магазині ПТП у продажу є м’ясні вироби інших товаровиробників, зокрема ХМК та «Черкаська шиночка».

ВАТ «Вовчанські ковбаси» подало позовну заяву до господарського суду з вимогою до ПТП про припинення договору та стягнення з нього незаконно отриманого прибутку. Одночасно були пред’явлені позови до названих товаровиробників про незаконне користування торговою маркою і виплату компенсації.

У відзиві на позов ХМК вказав, що у договірних зв’язках з ПТП не перебуває і продукцію йому для реалізації не поставляє, а наявні на момент перевірки м’ясні вироби його виробництва були придбані ПТП під час передсвяткового пільгового оптового розпродажу.

ВАТ «Черкаська шиночка» також заперечувало будь-які договірні зв’язки з ПТП. Звідки в нього з’явились вироби «Черкаська шиночка» невідомо.

Як слід вирішити спори?

Завдання №185

Позивач ОСОБА_1 у травні 2011 року звернулася в суд з позовом до ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ»в якому просила : заборонити ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ»будь-яке використання торговельної марки «tгіоlаn», а саме : нанесення її на будь-який товар, для якого вона зареєстрована, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов'язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет; зберігання такого товару із зазначеним нанесенням Торговельної марки з метою пропонування для продажу; пропонування його для продажу; продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення); застосування її під час пропонування та надання будь-якої послуги для якої торговельна марка зареєстрована; застосування її в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах; заборонити ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ»використання зображення та найменування, що можна сплутати з оригінальною назвою та зображенням торговельної марки «tгіоlаn», в тому числі зміну літер оригінального найменування з латиниці на кирилицю, а також використання торговельної марки «tгіоlаn» у складі словосполучень та /або у складі з іншими зображеннями, зміни кольору найменування; зобов'язати ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ», виключити найменування торговельної марки «tгіоlаn» та її зображення з договорів, укладених абонентами цього товариства, з іншими юридичними та фізичними особами; зобов'язати ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ»виключити найменування торговельної марки «tгіоlаn» з сайтів www.triolan.ua, www.triolan.com, www.triolan.net, www.triolan.tv, у зв»язку з використанням ними доменного імені торговельної марки «tгіоlаn» та зображенням на них торговельної марки «tгіоlаn»; заборонити використання найменування «tгіоlаn» при дзвінках на телефонну служби підтримки ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ»; опублікувати в засобах масової інформації відомості рішення щодо такого порушення ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ»права інтелектуальної власності. Зазначивши, що вона - ОСОБА_1, відповідно до Договору про передання виключних майнових прав на Торговельну марку для товарів і послуг від 01 березня 2011 року, являється власником торговельної марки «tгіоlаn». На сьогоднішній день проводиться державна реєстрація вказаного Договору. Оскільки ані попередній власник, ані вона –ОСОБА_1 не передавали своїх прав на використання зазначеної торговельної марки, вважає, що її права порушуються ТОВ «ПТК-СИСТЕМИ», яке незаконно, без відповідного дозволу, без необхідної згоди власника Торговельної марки використовує на протязі тривалого часу вказану торговельну марку.

Як слід вирішити спори?