Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.указ. к сам.раб. к ГСП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Теми рефератів:

  1. Загальні засади цивільного законодавства.

  2. Акти цивільного законодавства, їх система.

  3. Дія актів цивільного законодавства у часі, просторі та за колом осіб.

  4. Співвідношення актів цивільного законодавства і договору.

  5. Звичай.

  6. Співвідношення загального і спеціального законодавства.

  7. Аналогія закону і аналогія права.

  8. Правове значення судової практики, роз’яснень вищих судових інстанцій та норм моралі.

Практичні завдання:

Завдання №10

Проаналізуйте наведені ситуації:

1. Після одержання свідоцтва про спадщину на дім у місті Бєлгороді, Кисельов, який постійно проживає в м. Харкові, продав його Ламінарному. Через деякий час будинок згорів. Ламінарний подав позовну заяву до Київського районного суду м. Харкова про визнання првочину недійсним, оскільки він не зареєстрував будинок у виконавчому комітеті ради народних депутатів.

2. У результаті ДТП, що сталася у м. Вітебську, з вини водія АТП, яке знаходилося в м. Москві, жителю м. Чугуєва Миколаєву завдано шкоди (розбитий автомобіль «Таврія», заподіяні тілесні ушкодження, внаслідок чого він став інвалідом І групи). Потерпілий звернувся до суду м. Москви з позовною заявою про відшкодування завданої шкоди.

3. Інспектор ДАІ в серпні 2007 року зупинив автомобіль із курськими реєстраційними номерами, яким керував житель м. Харкова Варавко на підставі довіреності, виданої його батьком. Довіреність була без нотаріального посвідчення.

4. У січні 1998 року тижневик «Товариш» опублікував начебто написаний 20 років тому лист групи українських письменників, серед яких були підписи І.Драча, Д.Павличка, В.Яворівського на ім'я голови КДБ СРСР Андропова Ю.В., в якому засуджувалася антирадянська та націоналістична діяльність Світличного, Стуса, братів Горинів, Мороза, Чорновола та інших. Старокиївський районний суд м. Києва за позовом В. Яворівського прийняв справу про захист честі й відшкодування моральної шкоди до свого розгляду.

Вказати, законодавство якої держави повинно застосовуватися у зазначених випадках?

Завдання №11

Уткін звернувся до суду з позовом про стягнення 5 тис. гривень з Борисової. Під час розгляду справи було з’ясовано, що Уткін і Борисова спільно проживали без реєстрації шлюбу. Після однієї зі сварок Борисова викинула на смітник клітку з морською свинкою. Зі слів Уткіна, під подвійним дном клітки у нього була схованка, в якій знаходились приховані гроші у заявленій до стягнення сумі. Як пояснила Борисова, вона викинула клітку й тварину тому, що у неї алергія на шерсть та запахи, а Уткін на це та її прохання не звертав уваги.

Які виникли правовідносини та якими нормами права слід керуватись при вирішенні справи?

Література :

  1. Сімейний кодекс України від 10 січня 2002р. № 2947-ІІІ (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - №21-22. – ст.135.

  2. Про дію міжнародних договорів на території України. Закон України від 10 грудня 1991р. №1953-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 10. - ст.137.

  3. Про міжнародні договори України. Закон України від 22 грудня 1993р. № 3767-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1994. - № 10. - ст. 45.

  4. Конституція України: Офіційний текст: Коментар законодавства про права та свободи людини і громадянина: навчальний посібник. - К.: Парламентське вид-во, 1999.

  5. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2005. – Ч. 1. – 692 с.

  6. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред. Я.М.Шевченко. – Т.1. Загальна частина. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. – С.7-26, 50-61.

  7. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В.Дзера (керівник авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С.Довгерт та ін.; За ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнецової. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Кн. 1. – С.5-50.

  8. Цивільне право України: Підручник: У 2 т./ Борисова В.І. (кер. авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін.; За заг. Ред. В.І.Борисової, І.В.Спасибо – Фадєєвої, В.Л.Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Т.1. – С.5-80.

  9. Гражданское право: Учебник. Часть 1 / Под ред. А.П.Сергеева, Ю.К.Толстого. – М.: Проспект, 1997. – С.3-58.

  10. Канзафарова И.С. Гражданское и торговое право зарубежных стран. Отдельные институты: Учебное пособие. – Х.: ООО «Одиссей», 2003. – 352с.

  11. Цивільне право України: Курс лекцій. У 6-ти т. Т. 5. Кн.. 2. Договірне право: Ч. 1. Загальні положення та договори на передачу майна у власність / Р.Б. Шишка (керівник авт. кол.), Є.О. Мічурін та ін..; За ред. Р.Б. Шишки. – Харків: Еспада, 2006. – 336 с.

  12. Цивільне право України: Навч. Посіб. / Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін.. – За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Наукова думка; Прецедент, 2004. – 448 с.

  13. Коржанський М., Литвак О. Новий Цивільний кодекс України: думки вчених // Право України. – 2003. - № 9. – С.126-127.

Тема3. Цивільні правовідносини

Навчальна мета заняття є: закріпити знання курсантів про поняття, особливості цивільних правовідносин, з’ясувати елементи цивільних правовідносин, визначити види цивільних правовідносин.

Час проведення: 2 години.

Час, що відводиться на самостійну роботу: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Поняття та особливості цивільних правовідносин.

  2. Класифікація цивільних правовідносин та її правове значення.

  3. Структура цивільних правовідносин та її характеристика.

  4. Об’єкти та суб’єкти цивільних правовідносин.