Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.указ. к сам.раб. к ГСП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Завдання №84

М’ясокомбінат звернувся з позовом до шкірзаводу про виплату штрафу за несвоєчасну оплату поставлених комбінатом шкур. У зв’язку з тим, що в результаті збоїв у роботі системи обліку розрахунків м’ясокомбінат пропустив строк, господарський суд знов відновив їх по своїй ініціативі, але суму заборгованості звернув на користь держбюджету.

Як необхідно вирішити справу?

Завдання №85

ВАТ «Нафтапром» та ТОВ «Наснага» одним із пунктів договору про спільну діяльність передбачили умову про скорочення строків позовної давності, при вирішенні будь-яких можливих суперечок між ними, до 6 місяців, з метою прискорення їх судового розгляду.

Чи існує можливість договірного скорочення строків позовної давності?

Література:

  1. Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 р. № 2947-ІІІ (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - № 21-22. – ст.135.

  2. Про введення мораторію на примусову реалізацію майна. Закон України від 29 листопада 2001р. № 2864-ІІІ // Офіційний вісник України. – 2001. - № 52. – ст.2332.

  3. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2004. – Ч. 1. – 692 с.

  4. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред. Я.М.Шевченко. – Т.1. Загальна частина. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. – С.258-272.

  5. Цивільне право України: Підручник: У 2 т./ Борисова В.І. (кер. авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін.; За заг. Ред. В.І.Борисової, І.В.Спасибо – Фадєєвої, В.Л.Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Т.1. – С.291-300.

  6. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В.Дзера (керівник авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С.Довгерт та ін.; За ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнецової. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Кн. 1. – С.184-195.

  7. Цивільне право України: Курс лекцій. У 6-ти т. Т. 5. Кн.. 2. Договірне право: Ч. 1. Загальні положення та договори на передачу майна у власність / Р.Б. Шишка (керівник авт. кол.), Є.О. Мічурін та ін..; За ред. Р.Б. Шишки. – Харків: Еспада, 2006. – 336 с.

  8. Цивільне право України: Навч. Посіб. / Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін.. – За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Наукова думка; Прецедент, 2004. – 448 с.

Модуль 2

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 2.

ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ

Тема № 14. Загальні положення

про особисті немайнові права фізичної особи

Навчальна мета заняття є: закріплення знань щодо поняття особистих немайнових прав фізичної особи, їх видів та захист цих прав.

Час проведення: 2 години.

Час, що відводиться на самостійну роботу: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Поняття та види особистих немайнових прав.

  2. Зміст особистого немайнового права.

  3. Здійснення особистих немайнових прав.

  4. Захист особистих немайнових прав.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ ТЕМИ:

Питання цільових виступів курсантів:

  1. Забезпечення здійснення особистих немайнових прав.

  2. Обмеження особистих немайнових прав.

  3. Поновлення порушеного особистого немайнового права.

  4. Спростування недостовірної інформації.

  5. Заборона поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права.

  6. Правові наслідки невиконання рішення суду про захист особистого немайнового права.

  7. Право фізичної особи, особисте немайнове право якої порушено, на відшкодування шкоди.

Теми рефератів:

  1. Поняття та види особистих немайнових прав.

  2. Зміст особистого немайнового права.

  3. Здійснення особистих немайнових прав.

  4. Захист особистих немайнових прав.

Практичні завдання:

Завдання №86

Макарова пред’явила позов до Грибкової про відшкодування моральної шкоди за втручання в особисте життя. В описовій частині позовної заяви позивачка вказала, що була заручена зі студентом-іноземцем Аль-Герімджаном, але він відмовився укладати з нею шлюб після того, як Грибкова, яка працювала охоронцем у під’їзді, розповіла про обставини особистого життя Макарової (пізні повернення додому на автомобілях престижних марок, гучні та часті гулянки протягом усієї ночі, попереднє розірвання шлюбу, неохайність і таке інше).

З´ясуйте, чи відбулося втручання в особисте життя? Яким чином захищати особисті немайнові права?