Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.указ. к сам.раб. к ГСП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Завдання №150

Луцький завод ізоляторів звернувся до господарського суду з позовною заявою стягнути з ткацької фабрики штраф і провести перерахунок за поставку бязі, що не відповідає якості та умовам договору. Відповідач позову не визнав і пояснив, що хоч бязь і не відповідає вимогам, котрі вказані в договорі, але відповідає вимогам Держстандарту.

Яке рішення має винести господарський суд?

Завдання №151

Власник квартири Якін звернувся до нотаріуса за посвідченням правочину купівлі-продажу житла, за яким квартира переходила б у власність Кожіна.

Нотаріус відмовив у посвідченні договору за таких підстав: по-перше, квартира була отримана Якіним, у 2007 році за договором купівлі-продажу, що зареєстрований на товарній біржі й нотаріально не посвідчений; по-друге, Якін самочинно перепланував квартиру, без дозволу місцевого виконкому, що суперечить житловому законодавству України.

Чи вірні дії нотаріуса? Які документи необхідні для продажу житла?

Завдання №152

При укладанні договору контрактації плодів, ягід, сухофруктів і меду фермерське господарство запропонувало включити в договір обов'язок заготівельної організації приймати продукцію в місці виробництва і вивозити її власним транспортом. Заготівельна організація в свою чергу запропонувала записати в договорі положення, згідно з яким виробник повинен доставляти продукцію на приймальний пункт власним транспортом. Окрім того, виник спір про термін поставки вишні. Господарство збиралося 30% вказаної продукції поставити в червні, а 70% – у липні. Заготівельна організація наполягала на тому, щоб вся вишня була поставлена в липні. Спір між сторонами було передано до господарського суду.

Як вирішити вказаний спір?

Література:

  1. Про ціни і ціноутворення: Закон України від 3 грудня 1990 року (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України – 1990. - № 52. – Ст. 650.

  2. Про поставки продукції для державних потреб: Закон України від 22 грудня 1995 року (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 1996. -№ 3. – Ст. 9.

  3. Про електроенергетику: Закон України від 16 жовтня 1997 (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 1998. - № 1. – Ст. 1.

  4. Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - № 30. – Ст. 379.

  5. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред.. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2004. – Ч. 2. – 692 с.

  6. Цивільне право України: Підручник: У 2-хт./ Борисова В.І. (кер авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін.; За заг. Ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Т.2. – С. 109-182.

  7. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В.Дзера (керівник авт.кол.), Д.В.Боброва, А.С.Довгерт та ін.; За ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнецової. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 2. – С. 5-120.

  8. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред. Я.М.Шевченко. – Т.1. Особлива частина. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – С. 6-56.

  9. Цивільне право України: Курс лекцій. У 6-ти т. Т. 5. Кн.. 2. Договірне право: Ч. 1. Загальні положення та договори на передачу майна у власність / Р.Б. Шишка (керівник авт. кол.), Є.О. Мічурін та ін..;За ред.. Р.Б. Шишки. – Харків: Еспада, 2006. – 336 с.

  10. Цивільне право України: Навч. Посіб. / Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін.; За ред.. Р.О. Стефанчука. – К.: Наукова думка; Прецедент, 2004. – 448 с.

  11. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Договоры о передаче имущества. – М., 2002. с. 10-379.

  12. Луць В.В. Контракти у підприємницькій діяльності. – К., 2001.

  13. Іваненко Л.М. Цивільно-правові засоби захисту прав споживачів (покупців). – К., 1998.

  14. Гражданское право / Под ред. А.П. Сергеева, Ю.К. Толстого. – М., 1997. – Ч. 2.

Тема № 28. Договори про передачу майна

у тимчасове володіння та користування

Навчальна мета заняття: визначитися з поняттям договору найму – основного договору з передання майна у користування. Закріпити знання щодо договорів з передання майна у користування. З’ясувати сторони, об’єкт, форму і строк у договорі найму та інших зазначених договорів. Слід знати, що договір найму не змінює прав третіх осіб на певну річ, зокрема право застави. Слід також знати, що наймач має право за згодою наймодавця передавати наймані речі у користування іншій особі за договором піднайму.

Час проведення: 2 години.

Час, що відводиться на самостійну роботу: 2 години.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика договорів про оплатну передачу майна у тимчасове володіння та користування. Види таких договорів.

  2. Поняття, правова ціль, юридична характеристика договору найму (оренди).

  3. Істотні умови, форма, права та обов’язки сторін у договорі найму (оренди).

  4. Загальна характеристика та особливості договору прокату.

  5. Загальна характеристика та особливості договору найму (оренди) земельної ділянки.

  6. Загальна характеристика та особливості договору найму будівлі або іншої капітальної споруди.

  7. Загальна характеристика та особливості договору найму (оренди) транспортного засобу.

  8. Загальна характеристика та особливості договору лізингу. Види лізингу.

  9. Загальна характеристика та особливості договору найму (оренди) житла.

  10. Порядок, умови та підстави надання житла в державному та громадському житловому фонді. Черговість надання житла в державному та громадському житловому фонді.

  11. Відмінності соціального та комерційного (приватного) найму житла.

  12. Поняття, правова сутність, порядок видачі та строк дії ордера на житлове приміщення.

  13. Загальна характеристика та особливості договору позички.