Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник декоративне сад..doc
Скачиваний:
517
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Виткі квіткові рослини

Використовуються для озеленення схилів, стін, альтанок, пергол, балконів. Для їх вирощування необхідні опори або шпалери з дроту, шнурів, рейок, бамбуку.

Іпомея пурпурова(берізка)- стебло витке, 2-2,5 м, квіти лійкоподібні білого, рожевого, червоного, голубого, синього, фіолетового забарвлення. На ніч закриваються. Цвіте з червня до заморозків. Висівають в квітні або в травні.

Настурція– стебло витке, досягає 3 м. Квіти оксамитові з тонким приємним ароматом, прості або махрові, розміщені поодинці, на довгій квітконіжці, жовтого, оранжевого, яскраво-червоного, червоно-коричневого забарвлення. Розмножується насінням. Цвіте через 40-50 днів після висівання.

Сухоцвіти (безсмертники)

В період найінтенсивнішого цвітіння їх зрізують, звязують у пучки і вішають у темному приміщенні, суцвіттями вниз. Після висихання квіти зберігають своє забарвлення і форму.

До таких декоративних рослин відносяться: акроклініум, геліхризум гіпсофіл, ксерантеум. Забарвлення квітів у них саме різноманітне: від білого і рожевого до буро-червоного і фіолетового.

Килимові рослини

До них належать низькорослі рослини з гарно забарвленим листям, які добре піддаються стрижці. Їх використовують для квітників з художніми візерунками, надписів, портретів.

Альтернантера– низькоросла рослина 10-20 см в висоту, вимагає стрижки. Листя має яскраве золотисто-жовте, темно-червоне, рожево-буре або жовто-зелене забарвлення. Квіти дрібні недекоративні. Розмножується живцями.

Ірезіне– кущ 30-40 см в висоту, з загостреними або круглими листками темно-червоного кольору. Добре зносить стрижку до 10-15 см, розмножується живцями з березня до травня.

Колеус(кропивка)– має серцеподібні загострені строкаті або суцільно забарвлені листки. Розмножується живцями із січня до червня.

Седум(очиток)– низькорослий, сланкий, з білим строкатим листям кущ. В висоту сягає 10 см. Має дрібні мясисті листки. Розмножується живцями.

Еверехія– в перший рік вегетації утворює красиву симетричну розетку з мясистими листками 5-8 см висотою. Розмножується насінням і вегетативно.

Декоративно-листяні однолітники

Цінують за красиве і виразне листя, колір якого змінюється від темно-зеленого до майже білого. Рослини великого розміру використовують як окремі насад-ження та у групах для декорування квітників.

Рицина– до 2 м у висоту, має пальчасто-лопатеві листки на довгих черешках. Розмножується насінням. Висаджують на початку травня поодиноко чи групами.

Кохія(літній кипарис) – кущ 1-1,5 м у висоту. Розмножується стратифікованим насінням, яке висівають у березні-квітні.

Цінерарія– утворює розетку з перисто-розсіченими сріблясто-пухнастими листками висотою 30-35 см. Розмножується насінням, яке висівають у лютому, висаджують у відкритий грунт – на початку червня.

Горщечкові

Мають довгий вегетаційний період, цвітуть кілька разів за рік. До настання мо-розів їх пересаджують у горщики, в яких вони продовжують цвісти. Використо-вуються для декорування приміщень (калачики, бегонія, хризантеми).