Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник декоративне сад..doc
Скачиваний:
517
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

4.4 Декоративні кущові породи

Бирючина– теплолюбива культура, добре росте на вологих, слабокарбонатних грунтах. Висаджується в живоплотах, бордюрах.

Жимолость– невибаглива до грунтів. Більшість видів зимостійкі. Гарно виглядає в період квітування і плодоношення. Найпоширеніші види: альпійська, золотиста, голуба, татарська.

Кизильник– привабливий з блискучим, темно-зеленим листям, рожевими квітами, яскраво-червоними довго не опадаючими плодами кущ. У північних і східних районах використовуються звичайний, чорноплідний та блискучий види.

Самшит(буксус)– повільноростучий, вічнозелений кущ з невеликим темно-зеленим блискучим листям. У північних районах взимку необхідно вкривати.

Свидина(дерен)– має різні за забарвленням плоди: білі, червоні, голубі, чорні. Взимку на фоні снігу гарно виглядають гілки, червонуватого забарвлення.

Бузок– має ряд видів, що відрізняються кольором квітів, розмірами суцвіть, строками цвітіння. Невибагливий до умов вирощування, зимостійкий. Відомо багато сортів, які розмножують шляхом окулірування.

Скумпія– невимоглива до вологи і грунтів рослина. Утворює гарні султано-подібні суцвіття з мякими рожевими чи фіолетовими волосинками.

Тамарикс– має дрібні лускоподібні листки голубуватого кольору. Квіти мініатюрні, білі або рожеві в округлих бутончиках. Розповсюджений на півдні. Невибагливий до вологи і грунтів.

Чубушник(жасмин)– кущ з вертикально ростучими стеблами. Дуже гарно цвіте, квіти білі чи кремові з сильним, приємним ароматом. Має багато форм.

4.5 Ліани

Актинідія– дводомна ліана з продовгуватими листками і білими пахучими квітами. Дає їстивні, багаті вітамінами плоди. Досить морозостійка.

Виноград дівочий(партеноциссус)– ліана висотою до 3 м. Має вусики з 3-5-ма розгалуженнями без присосок. Листок складний, пальчастий, складається з трьох- пяти листочків, які восени набувають червоно-пурпурового кольору. Рослина не вимоглива до умов вирощування, морозостійка.

Виноград аконітолистий– висока ліана з голими пагонами і вусиками без присосок. Листки складаються з пяти ланцетних листочків, довжиною 4-7 см. квіти зеленуваті, зібрані в китицю. Плоди круглі оранжеві, жовті, при дозріванні – сині. Зимостійкість невисока.

Виноград амурський– ліана товщиною до 20см, піднімається на висоту до 22м. Кора темно-бурого забарвлення, відшаровується смугами. Пагони злегка гранчасті, вусики довгі, вилчасті. Листки яйцеподібні, 8-25 см і діаметрі, восени набувають жовтого або червоного кольору. Рослина дводомна. Квіти зібрані в звисаючі мітелки. Ягоди в конічних китицях, чорні або сині, з соковитим кисло-солодким мякушем. Витримує морози до –450С, до грунтів невимогливий.

Гліцинія- має великі кетяги білих або фіолетових квітів. Потребує легких, глибоких грунтів. Теплолюбива рослина.

Деревозгубець лізучий– ліана висотою 7-8 м. Листя еліптичне, розміщене супротивно. Суцвіття – мітелка, до 10 см в діаметрі. Плоди яскраво-червоні, жовті та оранжеві, розміщені в жовто-оранжевих коробочках. Зимостійкий.

Ломиніс(клематіс) – найпоширеніші види: фіолетовий і Жакмана. Це ліани до 4 м у висоту з гарним ажурним листям і різноманітного забарвлення квітами. Світлолюбива рослина, вимагає родючих грунтів, має слабку зимостійкість.

Плющ– ліана, досягає 30 м у висоту, вічнозелена, тіневитривала. Пагони тонкі з короткими коренями-присосками. Листки шкірясті, темно-зелені. Потребує родючих грунтів. Росте повільно, дуже довговічний.