Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник декоративне сад..doc
Скачиваний:
517
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

4.2 Загальна характеристика хвойних деревовидних порід

Ялина звичайна – вічнозелене повільноростуче дерево з конусоподібною кроною. Вимоглива до вологи, не витримує заболочення, морозостійка. Має багато декоративних форм з зеленим, сизим, золотистим, жовто-білим забарв-ленням хвої, з плакучою, пірамідальною, колоноподібною та компактною формами крони.

Модрина– має високу конусоподібну крону, щорічно скидає хвою. Любить вологі грунти, морозостійка. Найбільш цінною в декоративному відношенні є модрина Сукачова і японська, в яких гілки спочатку ростуть горизонтально, а потім відхиляються у вертикальне положення.

Сосна– вічнозелене дерево. Невибаглива до умов вирощування. Найбільш поширеною є сосна звичайна, яка є дуже морозостійкою. Має карликові, плакучі, пірамідальні та інші декоративні форми. В парках використовують сосну сибірську (сибірський кедр), сосну Веймутову, гірську, кримську та інші.

Туя західна– рослина повільноростуча, з короткою мякою хвоєю. Крона пірамідальна. До грунтів невибаглива. Має багато декоративних форм: карликова, колоноподібна, кулеподібна, конічна, зонтична.

4.3 Загальна характеристика листяних порід

Акація біла(робінія)– невимоглива до умов вирощування, росте на карбонат-них грунтах. Теплолюбива, посухостійка. Утворює гроноподібні, з приємним ароматом, суцвіття квітів білого і рожевого забарвлення. Має декілька декоративних форм: плакуча, колоноподібна, кулеподібна.

Береза- одна з найпоширеніших декоративних порід. Популярною є береза бородавчаста, біла кора якої і плакуча форма крони є прикрасою будь-якого парку. До грунтів невибаглива. За забарвленням стовбура розрізняють такі види берези: паперова, чорна, червона і жовта відповідно з білим, коричневим, вишневим та золотистим забарвленням.

Бук– має рівний з гладкою корою стовбур і блискуче темно-зелене листя. Потребує зрошення, теплолюбивий. Існують такі види європейського бука: червонолистий, строкатолистий, плакучий, пірамідальний та кулеподібний.

Каштан кінський– утворює негусту овальну крону з великими гілками. Листя велике, пальчасто-складне. Суцвіття пірамідальні, з білими або рожевими квітами. Рослина теплолюбива. Декоративні форми: пірамідальний, плакучий, строкатолистий, карликовий.

Клен– має красиву, округлу крону і великі лопатеві листки. Надзвичайно гарно виглядає дерево в осінній період – листя набуває неповторних золотистих і червоних тонів. Добре росте на родючих грунтах. Більшість видів морозостійкі.

Липа– дерево з густою, овальною кроною, серцеподібним листям і дрібними пахучими квітками. Морозостійка. Декоративні форми: крупнорозсіченолиста, золотиста.

Платан– шатроподібне дерево з великими гілками. Листя велике, кленоподібне. Стовбур має світле забарвлення, стара кора періодично скидається. Теплолюбивий.

Тополя– невимоглива до вологи. У посушливих районах вимагає зрошення. На півдні, частіше всього, зустрічаються теплолюбиві, жаростійкі види: тополя пірамідальна, самаркандська, афганська. Зимостійкі види: тополя біла, чорна, канадська, китайська.

Для озеленення використовують також різні види верби, вяза, ясена, осики; на півдні – граба, гледичії, софори.