Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник декоративне сад..doc
Скачиваний:
517
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
557.57 Кб
Скачать

9.2 Вигонка трав´янисто-цибулинних рослин

Вигонка декоративних квіткових рослин – це комплекс заходів, за допомогою яких можна вивести рослину зі стану спокою і змусити їх активно вегетувати у заздалегідь визначені, не властиві їм строки. Рослини, які підлягають вигонці, називаються вигоночними.

Період спокою рослин поділяється на органічний та вимушений.

Органічний– у клітинах рослин відбуваються зміни в нуклеїновому та білковому обмінах. При цьому в цибулинах формуються майбутні органи рослини.

Вимушений спокій- викликаний низькими температурами, відсутністю дощів, тобто несприятливими погодними умовами і припиняється при їх поліпшенні. На цьому принципі і базується технологія вигонки рослин у закритому грунті. Підбираючи рослини, треба пам´ятати, що вигонці піддаються тільки ранньоквітучі види з коротким періодом спокою. За строками цвітіння вигонку поділяють на три періоди:

  • І-період (рання)з грудня до початку січня;

  • ІІ-період (середня) з середини січня до кінця лютого;

  • ІІІ-період (пізня) з початку березня до кінця квітня.

Існують ряд прийомів, які прискорюють вигонку. Асортимент вигоночних рослин досить різноманітний:

  • трав´янистоцибулинні – тюльпан, нарцис, гіацинт;

  • бульбоцибулинні – гладіолус, фреєзія;

  • кореневищні – астильбе, конвалія, півонія.

Щоб вигонка була успішною, потрібно дотримуватися певної технології. Під час попередньої вегетації запобігають квітуванню рослин, цибулини яких будуть використовуватися для вигонки. Коли у них з´являються пуп´янки, їх обривають. Своєчасне внесення добрив, регулярний полив, прополювання – все це сприяє накопиченню живильних речовин у цибулині. Після викопування цибулини сушать і сортують за такими вимогами: відбирають цибулини без механічних пошкоджень, округлої форми, щільні, не менше 3,5 см у діаметрі і масою не менше 30 г.

Наступний етап підготовки до вигонки – дотримання температурних режимів зберігання цибулини, які дають змогу регулювати розвиток бруньки в цибулині та змінювати строки цвітіння. Відносна вологість повітря в сховищах – 80%. Недотримання основних правил підготовки цибулини до вигонки може призвести до появи сліпих бутонів.

Вигонка тюльпанів– цибулини тюльпанів висаджують у ящики (50 х 30 х 10см), наповнені сумішшю дернової землі, торфу і піску, взятих у рівних пропорціях. Підживлення проводять через 12 днів в дозі 40 г калійної та 20 г аміачної селітри на 10 л води. Садять цибулини за схемою 1 х 1,5 см по 50-80 шт. на ящик. Цибулини злегка вдавлюють у грунт, до самого верху насипають чистий річковий пісок і поливають. Потім ящики для вкорінення цибулин ставлять у темне приміщення з температурою 5-90С, вологість повітря – 90%, поливи і обприскування приміщення необхідно проводити двічі на тиждень. У приміщенні з рослинами, що призначені для середньої та пізньої вигонки, в кінці грудня температуру знижують до 2-30С. Це поліпшує укорінення рослин, затримує їх ріст. Укорінення та проростання тюльпанів відбувається протягом 16-23 днів.

Коли паростки тюльпанів досягають 5-7 см, а в нижній частині з´являються пуп´янки, їх поміщають на вигонку в теплиці з температурою 20-230С. Щоб стебло було довшим і розвивався квітконіс з пуп´янком, рослини протягом 5-8 днів затінюють чорним папером. Для прискорення цвітіння паростки оприскують 2-3 рази на день теплою водою (300С), до розкриття листків. З моменту розгортання листків і появи пуп´янків, температуру знижують до 15-180 С, поливають обережно, щоб вода не потрапила на листки і пуп´янки. Коли бутони набувають забарвлення, температуру знижують до 120С, що сприяє подовженню тривалості цвітіння, зміцненню квітконосів, пелюстки набувають яскравого забарвлення.

Після зрізування квітів на стеблі залишають один листок, щоб забезпечити життєдіяльність цибулини. Пізніше їх висаджують для дорощування у відкритий грунт.

Придатні до вигонки такі сорти тюльпанів:

  • ранньої вигонки – Априкот Б´юті – кремово-рожевий, Брильянт Стар – темно-червоний, Крістмас Марвео – темно-рожевий, Креладжіс Тріумф – червоний, Мост Майлз – червоний, Хіберіна – білий;

  • середньої вигонки – Дипломат – яскраво-червоний, Лондон – світло-червоний, Оксфорд – червоний, Сноу Стар – білий, Еммі Пік – бузково-рожевий, Ольга – червоний, з білою облямівкою пелюсток;

  • пізньої вигонки – Альбурі – темно-червоний, Парад – червоний, до основи жовтуватий, Фарнкомб Сандерс–рожевий, Панорама–коричнево-рожевий