Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
поясняк (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
265.71 Кб
Скачать

Вступ

Системи газопостачання являють собою складний комплекс споруд. На вибір системи газопостачання міста впливає ряд факторів. Це, насамперед: розмір газифікованими території, особливості її планування, щільності населення, число і характер споживачів газу. Наявність природних і штучних перешкод для прокладки газопроводів (рік, дамб, ярів, залізничних колій, підземних споруд тощо). При проектуванні системи газопостачання розробляють ряд варіантів і роблять їхнє техніко-економічне порівняння. Всі газопроводи, що входять в газорозподільну мережу, умовно розбиваються на транзитні і розподільні. Транзитні газопроводи призначені для передачі газу з одного району населеного пункту в інший. Розподільні газопроводи служать для подачі газу безпосередньо споживачам.

До внутрішнього газообладнання житлових будинків і промислових підприємств відносяться внутрішньо будинкові і промислові газопроводи, газові прилади і установки для спалювання газу. Газорозподільна система вибирається з урахуванням джерел, обсягу та призначення газопостачання, розміру і планування населеного пункту. Так як природний газ є високоефективним енергоносієм, в умовах економічної кризи газифікація може скласти основу ...

1 Технологія будівельно-монтажних робіт

Організація планування і керування будівництвом має основну задачу забезпечення будівництва об’єкта в оптимальний термін при високій кількості робіт і мінімальних витратах праці, матеріальних ресурсів і коштів.

При спорудженні підземного газопроводу низького тиску в населеному пункту А.Р.КРИМ використаний потоковий метод будівництва. При цьому методі газопровід в залежності від топографічних умов розбивається на захватки, обмежених складними перехрестями вулиць, у межах яких організовується свій потік. Цей метод найбільш доцільний тому що забезпечує мінімальний термін виконання робіт на кожній ділянці.

Перед земляними роботами повинна проводитись розбивка траси газопроводу і влаштування огородження. Розробка ґрунту виконується екскаватором. Риття траншей виконується у даному потоці з іншими роботами по прокладці газопроводу. Підсипання ґрунту виконується шарами не більше 10 см. з ущільненням шарів ґрунту. Приямки риють безпосередньо перед виконанням робіт зварювання неповоротних стиків та їх ізолювання.

Перед зварювальними роботами труби повинні бути підготовлені і відцентровані. Після зварювання поворотних стиків їх випробують на щільність повітрям якщо проходить випробовування зварний стик то його ізолюють. Трубопровід вкладається в траншею плавно на вирівняне дно, де була влаштована піщана постіль під газопровід. Зварювання неповоротних стиків в траншеї, випробування газопроводу та його ізолювання. Виконується присипка газопроводу піщаним ґрунтом 20 см. вище труби, виконується випробовування газопроводу на міцність. А після остоточна засипка газопроводу. Виконується оформлення записом у будівельний паспорт газопровіду. Після закінчення будівельно-мантажних робіт виконується розбір огородження і встановлюють порушене дорожне покриття та відновлюють земну зону, якщо потрібно.

2. Обґрунтування форми і розмірів траншеї

При підземному прокладанні газопроводів обсяг земляних робіт визначається на основі повздовжніх і монтажних профілів траси по ділянкам, в межах яких діаметр труби залишається постійним.

В учбових цілях ведемо розрахунок на один діаметр трубопроводу. Неточність розрахунків при цьому буде не дуже великою в межах 5%, (що припускається в учбових цілях).

На основі вихідних даних знаходимо діаметр ізольованої труби за формулою:

(1)

де: – зовнішній діаметр газопроводу, =57*3мм;

Т – товщина ізоляційного покриття, м.

Товщина дуже посиленого ізоляційного покриття на бітумній основі становить для труб діаметром 150мм не менше 7,5мм, для труб більшого діаметра – не менше 9мм.

Dі3 = 0,057*2*0,0075=0,072 ,м,

Знаходимо глибину траншеї за формулою:

Нтр = Н3 + Dі3 (2)

де Н3– 0,9 ,глибина закладання траншеї ,м,

У відповідності з [ ] траншеї із прямими стінками можна розробляти при глибині в суглинках до 1,5м.Тобто остаточно приймаємо траншею з прямими стінками.

Оскільки риття траншеї буде виконуватися механізовано заздалегідь приймаємо екскаватор Э-1514 .

-з місткістю ковша 0,15 ;

- з шириною ковша 0,8м:

Ширина низу траншеї B,м, визначається за формулою:

(3)

де: Вковша – ширина ковша екскаватора;

– надбавка на осипання ґрунту:

- для глини

В = 0,8 + 0,1 = 0,9 м

Нтр=0,972м

Мал 1. Поперечний профіль траншеї із вертикальними стінками