Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_elektroprivodu.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
38.3 Mб
Скачать

Послідовність виконання роботи

  1. Ознайомитись з електричними машинами, які входять в експериментальну установку.

  2. Вибрати апарати керування, вимірювальні прилади і скласти електричну схеми установки.

  3. Запустити двигун при з’єднані обмотки статора в зірку, завантажити двигуна MгенераторомGN, записати значення струмуІ1, напругиU1, потужностіР1і частоти обертанняn при кожному навантаженні двигуна.

Рис. 10.1. Схема лабораторної установки для дослідження асинхронного двигуна з короткозамкненим ротором

  1. Запустити двигун при з’єднанні обмотки статора в трикутник з подальшим виконанням пункту 3.

  2. Розрахувати робочі характеристики для роботи з обмоткою статора, з’днаною в зірку і трикутник І1=f2), Р1= f2), cos= f2), = f2).

  3. Розрахувати механічні характеристики для роботи двигуна з обмотками, з’єднаними в зірку і трикутник: s=fе)і=f2), деМе– електромагнітний момент двигуна;М2– момент на валу двигуна.

  4. Порівняти механічні експериментальні характеристики з характеристиками, побудованими з використанням паспортних даних двигуна.

Зміст звіту

1. Назва роботи.

2. Мета роботи.

3. Порядок виконання роботи.

4. Схема експериментальної установки.

5. Паспортні дані електромашин, апаратів керування та вимірних приладів.

6. Таблиці з даними експерименту і розрахунків.

7. Робочі та механічні характеристики досліджуваного двигуна.

8. Висновки.

Питання для самоконтролю

  1. Чому запускають двигун, з’єднавши його в зірку, коли лінійна напруга джерела живлення 220 В, а потім перемикають у трикутник?

  2. Чому в схемі живлення двигуна увімкнені трансформатори струму?

  3. Які функції виконує машина постійного струму GN?

  4. Поясніть принцип роботи схеми керування магнітними пускачами?

  5. Як збільшити (зменшити) навантаження асинхронного двигуна?

Лабораторна робота №11

Схема керування трифазним асинхронним електродвигуном з перемиканням обмотки статора із «зірки» на «трикутник» при пуску

Мета роботи

Ознайомитись з основними особливостями побудови релейно контакторних схем керування трифазним асинхронним електродвигуном з перемиканням обмотки статора із «зірки» на «трикутник» при пуску, а також набути практичних навиків збирання електричних схем.

Тривалість заняття

Тривалість лабораторної роботи 2 години.

Обладнання, матеріали та інструменти

Кнопки керування, магнітні пускачі, контактори, провідники, теплові реле, часове реле, автоматичний вимикач, асинхронний двигун з короткозамкненим ротором, осцилограф.

Місце проведення заняття

Лабораторна робота проводиться в лабораторії електроприводу 7ма.

Загальні відомості

З метою обмеження пускового струму широко застосовується перемикання обмоток статора при пуску з «зірки» на «трикутник». Керування пуском двигуна найчастіше здійснюється у функції часу із застосуванням різних реле часу (рис. 11.1).

Рис. 11.1. Схема керування трифазним асинхронним електродвигуном з перемиканням обмотки статора із «зірки» на «трикутник» при пуску

Пускач КМ1  лінійний, має теплове реле КК для захисту дви­гуна від перевантажень. Пускач КМ2 з'єднує обмотки двигуна «зір­кою», пускач КМЗ «трикутником». Пускачі КМ2 і КМЗ взаємно зaблоковані розмикаючими контактами.

Пневматичне реле часу КТ2 створює витримку часу при подачі напруги на його котушку. Для пуску двигуна натискають на кнопку SВ2 «Пуск». При цьому отримують живлення котушки контакторів КМ1, КМ2 і реле часу КТ2. Контактори КМ1 і КМ2 спрацьовують і вмикають у мережу обмотки статора двигуна, з’єднанні «зіркою». Через задану витримку часу реле часу КТ2 розмикаючим контактом розмикає коло котушки контактора КМ2, а замикаючим замикає ко­ло котушки контактора КМЗ. Контактор КМ2 вимикається, а конта­ктор КМЗ вмикається, з’єднуючи обмотки статора в «трикутник». Вимикають двигун натисканням на кнопку SВ1 «Стоп».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]