Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_elektroprivodu.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
38.3 Mб
Скачать

Послідовність виконання роботи

  1. Ознайомитись з теоретичною частиною.

  2. Скласти схеми вказані викладачем.

  3. Представити складену схему на перевірку викладачу.

  4. Перевірити роботу схеми.

  5. Зняти осцилограми струму і швидкості.

  6. Скласти звіт.

  7. Захистити лабораторну роботу.

Зміст звіту

  1. Номер роботи.

  2. Тему роботи.

  3. Мету роботи.

  4. Послідовність виконання роботи.

  5. Короткий опис загальних відомостей.

  6. Схеми керування асинхронними електродвигунами.

  7. Осцилограми струмів та швидкості.

  8. Висновки по роботі.

Питання для самоконтролю

  1. Для чого призначений магнітний пускач КМ (рис. 8.1)?

  2. Поясніть за якими параметрами обирається реле КК (рис. 8.2)?

  3. Поясніть принцип роботи схеми керування асинхронним електродвигуном у функції шляху?

Лабораторна робота №9

Схема керування трифазним асинхронним електродвигуном з короткозамкненим ротором з обмеженням пускового струму і моменту активними опорами

Мета роботи

Ознайомитись з основними особливостями побудови релейно-контакторної схеми керування трифазним асинхронним електродвигуном з короткозамкненим ротором з обмеженням пускового струму і моменту активними опорами, а також набути практичних навиків збирання електричних схем.

Тривалість заняття

Тривалість лабораторної роботи 2 години.

Обладнання, матеріали та інструменти

Кнопки керування, магнітні пускачі, контактори, провідники, теплові реле, реостати, автоматичні вимикачі, асинхронний двигун з короткозамкнутим ротором, осцилограф.

Місце проведення заняття

Лабораторна робота проводиться в лабораторії електроприводу 7ма.

Загальні відомості

Трифазні асинхронні електродвигуни з короткозамкненим рото­ром мають великі кратності пускового струму. При пуску порівняно потужних двигунів (Рн > 11 кВт) обмежують пусковий струм вми­канням у коло статора опору (активного чи реактивного) або змен­шенням підведеної до статора напруги.

Індуктивні опори (пускові реактори) застосовують для порівняно потужних двигунів (Рн = 75  100 кВт), для таких же двигунів засто­совують пускові автотрансформатори. Для двигунів меншої потуж­ності використовують активні опори.

Схема обмеження пускового струму і моменту з симетричними опорами в колі статора зображена на рис. 9.1. Керування двигуном здійснюється двома електромагнітними пускачами КМ1 і КМ2. Пускач КМ1 вмикає статор у мережу через пускові опори R1, R2 і R3. Пускач КМ2 вмикає статор безпосередньо в мережу. Тривалість пуску з опорами в колі статора контролюється електромагнітним реле часу КТ1.

Рис. 9.1. Схема керування трифазним асинхронним електродвигуном з короткозамкненим ротором з обмеженням пускового струму і моменту активними опорами

При вмиканні автоматичного вимикача QF спрацьовує реле КТ1 і розмикає свій контакт у колі котушки пускача КМ2. Схема підго­товлена до пуску. Для пуску двигуна натискають на кнопку SВ2 «Пуск». При цьому спрацьовує пускач КМ1 і вмикає двигун у мере­жу через пускові опори. Одночасно його розмикаючий допоміжний контакт розмикає коло котушки реле часу КТ1. З витримкою часу якір реле відпадає, його розмикаючий контакт вмикає котушку пус­кача КМ2, який головними контактами вмикає двигун М2 безпосе­редньо в мережу, а допоміжними контактами вимикає пускач КМ1. Для зупинки двигуна натискають кнопку SB1 «Стоп».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]