Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_posib_KDP.doc
Скачиваний:
523
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
13.08 Mб
Скачать

10.2. Експлуатація дерев'яних конструкцій

Дерев'яні конструкції повинні надійно працювати протягом усіх термінів їх нормальної експлуатації, установлених нормами: для капітальних споруд - 50 років, сільськогосподарських будівель - 20 і для тимчасових будівель - 10 років. Доброякісно виготовлені й експлуатовані в нормальних умовах дерев'яні конструкції можуть надійно працювати значно довше цих термінів.

Нормальними умовами експлуатації є такі, при яких дерев'яні конструкції не пошкоджуються, навантаження, що діють на них, не перевищують їх несучої спроможності, а температура і вологість не перевищують допустимих. При порушенні цих умов дерев'яні конструкції можуть передчасно втратити свою несучу спроможність і жорсткість.

Ретельний огляд дерев'яних конструкцій повинний бути зроблений при прийманні їх в експлуатацію і надалі повторюватися періодично, не рідше двох разів у рік, як правило, восени і навесні. Позачерговий огляд дерев'яних конструкцій спеціалістом-будівельником проводиться негайно після виявлення в них явних істотних дефектів, а також після стихійних лих.

Обстеження дерев'яних конструкцій спеціальною експертною комісією проводиться у випадках появи ознак небезпеки того, що конструкція в цілому може прийти в аварійний стан, наприклад, після появи великих прогинів або виходу з площини.

При обстеженні й огляді дерев'яних конструкцій повинні бути встановлені і занесені у відомість усі дефекти, що виникнули при виготовленні, транспортуванні, збереженні, монтажі і при порушенні нормального режиму експлуатації конструкцій. При цьому головна увага повинна бути звернена на слідуючі основні фактори, які впливають на несучу спроможність конструкції:

  • відхилення розмірів елементів від проектних;

  • наявність серйозних ушкоджень і неприпустимих вад деревини;

  • відхилення розмірів і кількості з'єднань від проектних;

  • наявність неправильно виконаних з'єднань, що розійшлися;

  • наявність перевантаження конструкцій і недостатнього горизонтального їх закріплення; наявність неприпустимих прогинів і виходу з площини;

  • порушення нормального температурно-вологісного режиму;

  • недостатню вологопаротеплоізоляцію;

  • наявність зон зволоження, перегріву й осередків загнивання деревини.

Відхилення розмірів елементів від проектних, наявність серйозних пошкоджень і недопустимих вад деревини можуть призвести до невідповідності несучої спроможності конструкції діючим на них навантаженням. При огляді особлива увага повинна звертатися на розміри і якість основних розтягнутих елементів конструкцій, несуча здатність яких особливо залежить від наявності ушкоджень і недопустимих дефектів деревини. При виявленні зазначених дефектів провадиться перевірочний розрахунок конструкції з врахуванням цих дефектів. Якщо виявиться, що конструкції мають недопустиму несучу спроможність, розміри діючих на них навантажень повинні бути обмежені або конструкції посилені відповідно до вказівок.У процесі експлуатації конструкції з деревини підвищеної вологості в елементах при висиханні можуть виникнути подовжні тріщини від висихання. У більшості випадків вони незначно знижують несучу спроможність елементів. Якщо вони досягають небажаного розміру, їх ліквідують, вклеюючи в них клиновидні вкладиші відповідного розміру на водостійкому клеї.

Відхилення розмірів і кількості з'єднань від проектних, а також наявність неправильно виконаних і з'єднань, що розійшлися, потребують до себе при огляді особливої уваги, оскільки стан з'єднань у значній мірі визначає несучу спроможність конструкції. У перші роки експлуатації конструкцій відбувається процес обминання навантажених поверхонь з'єднань, а в конструкціях, виготовлених із деревини підвищеної вологості, - також висихання, зменшення розмірів елементів. У результаті цього щільність і монолітність з'єднань можуть бути порушені, болти і тяжі можуть втратити початковий натяг, з'являються щілини між елементами що з'єднуються. Ослаблі болти і тяжі повинні бути підтягнуті і початкова щільність обов'язково відновлена. При наявності більш серйозних і небезпечних для несучої спроможності дефектів з'єднань вони посилюються відповідно до вказівок.

Необхідно враховувати, що в більшості випадків причинами аварійного стану деяких дерев'яних конструкцій були наявність перевантаження конструкцій і їх недостатнього горизонтального закріплення, наявність неприпустимих прогинів і виходу з площини. Перевантаження конструкцій, особливо постійним навантаженням, значно знижує надійність їхньої роботи і терміни їхньої нормальної роботи, оскільки тривала міцність деревини значно нижче короткочасної. При оглядах необхідно стежити, щоб фактичні діючі на конструкції навантаження не перевищували проектних. Недопустимі перевантаження можуть виникнути у випадку застосування більш важкого утеплювача, при установці на перекритті устаткування, укладці матеріалів, виникненні на покриттях снігових або крижаних відкладень, маса яких перевищує несучу спроможність конструкцій. Показником перевантаження є виникнення недопустимих прогинів конструкцій.При наявності перевантаження необхідно проведення перевірочного розрахунку конструкцій на дію фактичних навантажень. Якщо при цьому буде встановлено, що несуча спроможність конструкцій недостатня, розміри навантажень повинні бути обмежені. Одним з ефективних засобів ліквідації перевантаження є заміна утеплювача, що має значну об'ємну масу, більш легким, наприклад виготовленим на основі виробів із мінеральної вати і пінопластів. У випадках, коли ліквідація перевантаження неможлива, конструкції повинні бути посилені. Вихід конструкцій із вертикальної площини свідчить про недостатню міцність їх зв'язків, що повинні бути посилені по спеціальному проекті.

Температурно-вологісний режим має вирішальне значення для довговічності дерев'яних конструкцій, оскільки його порушення веде до зволоження і загнивання або перегріву і послабленню міцності деревини. При оглядах особлива увага повинна приділятися цілості і водонепроникності даху, особливо в ендовах, протікання якого є однією з головних причин зволоження деревини. У місцях контакту з бетоном і каменем повинна бути перевірена збереженість гідроізоляції і відсутність конденсаційного зволоження деревини. Особлива увага повинна бути звернена на найбільше схильні конденсаційному зволоженню основні вузли конструкцій, що спираються на зовнішні стіни. У зонах вологості повинно бути перевірена наявність осередків гниття. Для виявлення внутрішніх осередків гниття елементи конструкцій можуть просвердлюватися. Всі причини зволоження деревини повинні бути усунуті. Водо- і теплоізоляційні ділянки покриттів і пароізоляційні ділянки в місцях порушень повинні бути відновлені, а ділянки деревини, що загнили, видалені і замінені.Частини дерев'яних конструкцій, що піддаються підвищеному нагріванню, повинні бути ізольовані від осередків неприпустимого нагрівання.

При обстеженні, як правило, вивчають технічну документацію, складають детальні обмірні креслення і поелементні дефектні відомості. Встановлюють розміри реально діючих навантажень і виконують перевірочні розрахунки. Відбирають зразки деревини і перевіряють на наявність у них гнильних грибків. З деревини конструкцій виготовляють стандартні зразки, і шляхом лабораторних досліджень визначають її міцність при необхідних видах напруженого стана, головним чином при стиску.За результатами обстеження складають науково-технічний звіт. Цей звіт включає висновки про несучу здатність конструкції, її відповідності діючим навантаженням і про заходи, необхідні для забезпечення їх подальшої надійної експлуатації, у тому числі про засоби їхній підсилення й антисептування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]