Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Норми забезпечення дитячого населення дошкільними установами і розміри їх земельних ділянок

За ДБН 360 – 92 “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень” забезпеченість дітей дошкільними установами в населених пунктах України визначається залежно від демографічної структури поселень і приймається у межах 85 % на 1000 дітей дошкільного віку, у т.ч. в установах загального типу – 70 %, спеціалізованого – 3 %, оздоровчого – 12 %.

Розміри земельних ділянок дитячих дошкільних установ повинні становити в установах до 80 місць – 45 м2, більше 80 місць – 40 м2 , у комплексі ясел-садів більше 350 місць – 35 м2 на одне місце, а в установах , об’єднаних з початковою школою, при місткості ясел – садів до 100 місць – 32 м2 , більше 100 місць - 28 м2 на одне місце за умови, що для початкової школи на 40 – 400 учнів відводитиметься 40 м2 на одного учня. Розміри ділянок можуть бути зменшені на 25 % в умовах реконструкції, на 15 % при розміщенні на рельєфі із схилом більше 20 %, на 10 % у поселеннях – новобудовах (за рахунок скорочення площі озеленення).

Площу групового майданчика для дітей ясельного віку треба приймати 8 м2, для дошкільного віку – 7,5 м2 на одне місце в групі.

Норми забезпечення дитячого населення школами і розміри їх земельних ділянок

За ДБН 360–92 “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень” потреба у шкільних закладах в Україні визначається залежно від демографічної структури поселень і приймається для шкіл І – ІІ ступенів на рівні 100% на 1000 дітей до 15 років. Охоплення дітей 6-річного віку та старшої вікової групи (ІІІ ступінь) визначається органами державного управління освітою.

Розміри земельних ділянок загальноосвітніх шкіл повинні становити:

Ступені школи

Розміри земельних ділянок

у сільських поселеннях

у міських поселеннях

І - початкова

на 4 класи – 0,25-0,5 га

на 12 класів – 1,4 га,

на 16 класів – 1,8 га,

І – ІІ основна

(неповна середня)

на 9 класів – 1,6 га

на 18 класів – 1,9 га,

на 27 класів – 2,4 га ,

на 36 класів – 2,6 га,

І – ІІІ середня

на 11 класів – 2,0 га,

на 22 класи – 2,6 га

на 22 класи – 2,0 га,

на 33 класи – 2,5 га

Сблоковані середні школи

на 22 + 22 класи – 2,8 га,

на 22+33 класи – 3,2 га,

на 33+33 класи – 3,8 га

Розміри земельних ділянок шкіл можуть бути зменшені на 20 % в умовах реконструкції, на 15 % при розміщенні на рельєфі із схилом 20 % або збільшені на 30 % у сільських поселеннях для організації спеціальних навчально-дослідних ділянок. Спортивна зона школи може бути об’єднана з фізкультурно-оздоровчим комплексом мікрорайону.

Тема 4. Гігієна праці медичних працівників у лікувально-профілактичних закладах.

Актуальність теми

Праця медиків – особливий вид трудової діяльності, яка характеризується високим нервово-емоційним, психічним і розумовим напруженням, постійним контактом з інфекційними агентами, несприятливим за своїми хімічними та фізичними властивостями середовищем на робочому місці (дискомфортний мікроклімат, забруднення повітря та предметів лікарськими, дезінфекційними й іншими хімічними речовинами, вплив ДІВ, ЕМП різних діапазонів, шуму, вібрації, ультразвуку тощо), вимушеним положенням тіла, вираженим зоровим напруженням, фізичними навантаженнями, порушенням оптимальної структури режиму дня, відсутністю належних умов для короткочасного відпочинку протягом зміни. Зазначені чинники зумовлюють високий рівень захворюваності медпрацівників, у структурі якої переважають ішемічна, гіпертонічна хвороба, алергічні, гінекологічні захворювання, ускладнення вагітності, хвороби опорно-рухового апарату, порушення зору та слуху тощо. Для послаблення впливу негативних виробничих чинників, запобігання виникненню професійних і професійно зумовлених захворювань в умовах ЛПЗ постає необхідність запровадження цілеспрямованої системи профілактичних заходів, яка би поєднувала законодавчі, адміністративно-організаційні, архітектурно-планувальні та санітарно-гігієнічні заходи.

Навчальні цілі

Знати гігієнічну характеристику професійних шкідливостей і фізіолого-гігієнічні особливості праці медичних працівників різних спеціальностей.

Вміти оцінити умови праці медичного персоналу ЛПЗ, визначити фактори ризику та їх можливі негативні наслідки для здоров’я, обґрунтувати заходи оптимізації умов праці.

Базові знання, уміння та навики

Роль лікаря-лікувальника у здійсненні поточного санітарного нагляду за ЛПЗ; гігієнічні вимоги до забудови, планування ділянки та основних структурних підрозділів, санітарного благоустрою (опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання, каналізування) та санітарно-протиепідемічного режиму ЛПЗ; гігієнічні критерії та методи оцінки мікроклімату, хімічного та мікробного складу повітря, освітлення приміщень, якості питної води, дезінфікуючих засобів; ВЛІ, гігієнічне значення, джерела, механізми передачі, наслідки, заходи профілактики; вимоги до особистої гігієни персоналу та пацієнтів; вплив процесу й умов праці на організм, сучасна гігієнічна класифікація праці, гігієнічна оцінка характеру й умов праці, заходи профілактики їх несприятливої дії на здоров’я працюючих [загальна гігієна].

Зміст теми

Гігієнічне значення планування, обладнання, оптимального режиму експлуатації ЛПЗ як умов створення безпечних умов праці медичного персоналу. Професійні шкідливості, гігієна й охорона праці медичного персоналу різних відділень (терапевтичних, хірургічних, інфекційних, реанімаційних, психоневрологічних, діагностичних, фізіотерапевтичних тощо) і лабораторій ЛПЗ. Законодавчі та організаційні заходи з охорони праці медичного персоналу. Забезпечення сприятливих умов праці, профілактика ВЛІ та професійних захворювань серед медичного персоналу, особиста гігієна персоналу.

Література

Основна:

1. Гігієна та екологія: Підручник / За ред. В.Г.Бардова.– Вінниця: Нова Книга, 2006.– С. 485-492.

2. Гігієна та охорона праці медичних працівників: навч. посіб. / За ред. В.Ф.Москаленка, О.П.Яворовського. – К.: Медицина, 2009. – С. 3-69, 88-102, 135-173.

3. Гігієна та екологія: Навчальний посібник для підготовки до ліцензійного іспиту Крок-2 “Загальна лікарська підготовка” / Б.А.Пластунов та ін. – Львів, 2011. – 263 с.

4. Перелік типових задач діяльності, умінь і практичних навиків до державного іспиту з гігієни для студентів VI курсів медичних факультетів фахового спрямування “Педіатрія”. – Львів: ЛНМУ ім. Данила Галицького, 2012. – 20 с.

Додаткова:

5. Загальна гігієна: Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001. – С. 333-393.

6. Охорона праці в медицині та фармації / В.М.Мороз, І.В.Сергета, Н.М.Фещук, М.П.Олійник. – Вінниця, Нова Книга, 2005.– 544 с.

7. Наказ МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246 “Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій”.

8. Наказ МОЗ України від 23.07.2002 р. № 280 “Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб”.

Контрольні питання

1. Гігієнічне значення планування, обладнання, оптимального режиму експлуатації ЛПЗ як умов створення безпечних умов праці медичного персоналу.

2. Професійні шкідливості, гігієна й охорона праці медичного персоналу різних відділень (терапевтичних, хірургічних, інфекційних, реанімаційних, психоневрологічних, діагностичних, фізіотерапевтичних тощо) і лабораторій ЛПЗ.

3. Законодавчі та організаційні заходи з охорони праці медичного персоналу.

4. Забезпечення сприятливих умов праці, профілактика внутрішньолікарняної інфекції та професійних захворювань серед медичного персоналу, особиста гігієна персоналу.

Контрольні тести 2.172-298; 3.29, 30, 84, 228, 271, 307, 313, 329, 330 [3].