Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Олена Пометун. Енциклопедія інтерактивного навчання

.pdf
Скачиваний:
327
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
820.19 Кб
Скачать

Розд.г IV. П Р И Й О М И і М Е ' О Д И З Р С З О С - н ^ н С З і / Х З н Я ю . О О Р М Ч З Р Н м ^ З М і - с , г - Р З і ^ р ч

або с е р е д н ю частину уроку — етап навчального пізнання — в активному навчанні часто називають етапом «побудови учнями знань», підкреслюючи таким чином, що учні не засвоюють передавані кимось знання, а будують їх самостійно в процесі активного пошуку та мисленнєвої діяльності.

Зпозиції психології структурними компонентами навчального пізнання

єусвідомлення (розуміння, сприйняття) навчального завдання, сприйнят ­ тя о б ' є к т а учіння, усвідомлення навчального матеріалу, застосування знань, умінь, рефлексія, самоконтроль і самооцінка . Відповідно, у цій час­

тині уроку вчитель с т в о р ю є умови усвідомлення учнями навчальних зав­ дань, організує сприйняття, усвідомлення і застосування з а с в о є н о г о .

Схарактеризуємо кожен із цих компонентів. Навчальне пізнання має починатися з у с в і д о м л е н н я (розуміння, сприйняття) кожним учнем на ­ вчального завдання (наприклад, у вигляді сформульованих очікуваних ре ­ зультатів уроку, п р о б л е м н о г о питання) або самостійної її постановки . У цей момент уроку школяр свідомо чи несвідомо зіставляє навчальні зав­ дання «зі значенням учіння для себе, зі своїми можливостями» .

Далі учень мусить с п р и й н я т и об'єкт учіння, тобто ті я в и щ а , предмети дійсності або ідеї й теорії, що є предметом пізнання. С п р и й н я т т я може бути безпосереднім, тобто наочно - образним відображенням предметів, явищ, процесів навколишнього світу за д о п о м о г о ю органів чуття, або о п о ­ середкованим, о с н о в о ю якого є д р у г а сигнальна с и с т е м а , коли сприйнят ­ тя відбувається за д о п о м о г о ю с л о в е с н о г о пояснення вчителя (інформації підручника т о щ о ) . На базі б е з п о с е р е д н ь о г о або о п о с е р е д к о в а н о г о с п р и й ­ няття у свідомості учнів виникають образи предметів, явищ, процесів або уявлення про них. Сприйняття передбачає такі дії, як розглядання, слухан­ ня, читання, спостереження за п р о ц е с а м и , п р е д м е т а м и .

Наступним етапом навчального пізнання є о с м и с л е н н я , усвідомлення учнями виучуваного матеріалу. Це центральна ланка засвоєння, що вима ­ гає певних дій:

аналізу й синтезу (розділення об'єкта вивчення на частини й о б ' є д ­ нання їх на новій основі),

визначення головного (для чого учень, наприклад, повинен визначи­ ти основну думку, знайти ключові слова та поняття, с ф о р м у л ю в а т и

заголовок, скласти план певного тексту т о щ о ) ,

порівняння, зіставлення (тобто встановлення схожості та різниці між

п р е д м е т а м и або їх о к р е м и м и елементами й ознаками),

абстрагування та конкретизації, які вимагають уявного відвернення від певних ознак предметів і визначення однієї, необхідної в кон­ кретній ситуації,

аргументації, доказу. Ці дії забезпечуються через виконання учнем відпо­ відних пізнавальних завдань, наприклад, на обґрунтування учнями тих чи інших положень, встановлення причинно-наслідкових зв'язків, написання рецензій, творів, участі в диспутах, розв'язанні проблемних питань тощо;

72

П Р И Й О М И , М Е Т О Д И ТР. ТЕХНОЛОГІ Ї

• узагальнення, тобто об'єднання об'єктів мислення, визначення за ­ гальних суттєвих рис .

Результатом усвідомлення, о с м и с л е н н я навчальної інформації є виник­ нення в учня нових понять, що відбивають узагальнені уявлення індивіда про сутність предмета, явища, процесу т о щ о .

З р е ш т о ю , навчальне пізнання передбачає етап з а с т о с у в а н н я з н а н ь : виконання відповідних вправ, завдань, лабораторних робіт, практичне ви ­ готовлення предметів із заданими властивостями, проведення дослід ­ жень, експериментів т о щ о , що є відправною точкою для постановки учня­ ми нових запитань до вивченого на уроці матеріалу.

До цього розділу включено технології, що саме й забезпечують послі­ довне, цілеспрямоване відтворення названих етапів засвоєння в процесі інтерактивної взаємодії. Причому інтеракція, будучи психологічно відпо­ відною закономірностям процесу пізнання, дозволяє підвищити ефектив­ ність засвоєння учнями змісту в кілька разів.

Таким чином, підсумовуючи, зауважимо, що ця частина уроку насампе ­ ред має на меті:

виявлення учнями ключових, основних положень навчального ма ­

теріалу, що з а с в о ю є т ь с я ;

організацію активного мислення /висловлення учнями перебігу думок;

формулювання н и м и висновків і узагальнень щ о д о матеріалу;

• поєднання змісту уроку з о с о б и с т и м д о с в і д о м учнів;

постановку запитань до вивченого на уроці матеріалу.

Зауважимо також, що, зважаючи на те, що учні вчаться лише о с м и с л ю ю ­ чи, тобто досліджуючи та ставлячи запитання, вчителі мають заохочувати підопічних ставити запитання. А оскільки це вміння можна виробити, педа- "ог має показувати учням, як ставити запитання (брати під сумнів інфор­ мацію, шукати та вивчати її тощо), що й передбачають описувані технології.

ПРИЙОМИ, МЕТОДИ І ТЕХНОЛОГІЇ

АЖ У Р Н А ПИЛКА 4 1

Ме т а : засвоєння значного обсягу інформації за короткий проміжок ча­ су. Ефективна, може замінити лекції в тих випадках, коли початкова кформація має бути д о н е с е н а до учнів п е р е д проведенням о с н о в н о г о

базисного) уроку або замінює, д о п о в н ю є такий урок. Заохочує учнів

Усі варіанти групового навчання мають будуватися на опануванні учнями основних умінь

-звичок, потрібних при спільному навчанні в малих групах. Отже, базовою технологією в

-с о м у випадку є робота учнів у малих групах.

73

Р о з с іл IV. П Р И Й О М И І МЕТОДИ ЗЯС60ЄЧНЯ Н О В И Х ЗНЯНо. ФС'РМчЗЯННЯ ЗЛЛІНЬ. НРЗИЧОК

д о п о м а г а т и один о д н о м у шляхом взаємонавчання, д о п о м а г а є всім учням вивчити весь матеріал.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : щ о н а й м е н ш е 9, але не більше 90 . Н е о б х і д н и й ч а с : у межах о д н о г о уроку (45 хвилин) .

О б л а д н а н н я : інколи це можуть бути картки із завданнями або аркуші з фрагментами тексту, який читають учні. М о ж н а також приготувати кольо­ рові позначки для об'єднання учнів у «домашні» та «експертні» групи .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Щ о б підготувати учнів до уроку з великим о б с я г о м інформації, підберіть матеріал, необхідний для уроку, і підготуйте індивідуальний ін­ формаційний пакет для кожного з учнів (матеріали підручника, додаткові матеріали — вирізки з газет, статті т о щ о ) .

М о ж н а підготувати запитання, на які учні мають знайти відповіді с а ­ мостійно, наприклад, у підручнику. У такому випадку вчитель починає з аналізу матеріалу, призначеного для вивчення, і складає до нього з а п и ­ тання, що спрямовуватимуть процес навчання учнів. Учителеві необхідно підготувати запитання й о б ' є д н а т и їх у групи — стільки груп запитань, скільки буде груп учнів (як правило, чотири або п'ять). Кожна група запи ­ тань може ставитися до певної частини досліджуваного матеріалу.

Підготуйте також таблички з кольоровими позначками, щоб учні змогли визначитися з групою . Це мають бути аркушики паперу різного кольору, на кожному з яких написана цифра . Кожен учень буде входити у дві гру­ пи — «домашню» та «експертну».

Крок 2. Спочатку о б ' є д н а й т е учнів у «домашні» групи (наприклад, за но­ м е р а м и 1, 2, 3...). Кожен учень має бути п р о і н ф о р м о в а н и й , хто входить до

йо г о «домашньої» групи, оскільки її члени працюватимуть р а з о м .

Укожній «домашній» групі має бути по чотири або п'ять осіб. Вона по­ винна складатися з різних учнів: хлопців і дівчат, більш здібних учнів і менш здібних. «Домашня» група важлива, оскільки учні в ній можуть працювати разом протягом т р и в а л о г о часу та братимуть відповідальність о д и н за од­ ного . Наприклад, групи можуть працювати в такому складі протягом трьох тижнів або більше, і вони повинні виконувати спільно й інші завдання, що передбачають кооперативну діяльність, а не тільки працювати на уроці методом «Ажурна пилка».

Крок 3. Якщо ви плануєте, що домашні групи будуть працювати разом не тільки на цьому уроці, а й протягом певного часу, дайте кожній «до­ машній» групі підготовчу вправу на створення чуття єдиної команди/ко ­ лективу в групі. Для того, щ о б члени команди ставилися о д и н до одного невимушено, спочатку їм потрібна така підготовча вправа для створення в групі духу єдиної команди . Такі вправи варто періодично давати й надалі. Корисна розминка такого роду — запропонувати кожній «домашній» групі с т в о р и т и власний «девіз команди». їм можна дати т р и хвилини для ство-

74

ПРИЙОМІ/І. М Е т О Д И Т В т £ Х Н О Л О Н :

рення такого девізу, а потім необхідно п о п р о с и т и кожну групу п р о г о л о с и ­ ти його (хором) усьому класові.

Крок 4. Надайте кожному учневі з домашніх груп порцію інформації для засвоєння (учні кожної групи о т р и м у ю т ь с в о ю частину інформації). Протя ­ гом кількох хвилин кожен учень з а с в о ю є надану інформацію. Примірник тексту має бути в кожного учня. Якщо це не текст, то вчитель читає чи роз ­ повідає учням історію, читає лекцію або керує учнями при виконанні яко­ гось навчального завдання.

Крок 5. Потім д о м а ш н я група має о б ' є д н а т и с я й о б г о в о р и т и , яким чи ­ ном вони будуть навчати цій інформації представників інших груп . Зав ­ дання домашніх груп — о п р а ц ю в а т и надану інформацію й опанувати її на рівні, достатньому для обміну цією інформацією з іншими .

Групи готуються навчати інших учнів своїх наборів питань. Учитель виділяє час на те, щ о б групи о б г о в о р и л и свої питання й вирішили, яким чином навчати їх інших. Учні кожної групи мають знайти в наданому тексті або матеріалах ідеї, що відповідають на їхні запитання . Завдання учнів в домашніх групах полягає в тому, щоб вирішити, як краще вести о б г о в о ­ рення кожного питання, коли вони об'єднаються в експертні групи . Учите­ леві необхідно упевнитися в тому, що всі розуміють: їхнє завдання не в т о ­ му, щоб в експертній групі с а м и м відповісти на запитання, а в тому, щ о б підвести інших членів своєї групи до відповіді на ці запитання . Потім учні повинні придумати, якими методами вони скористаються, щ о б їхні «екс­ пертні» групи о б г о в о р и л и ці питання.

Поки групи ведуть о б г о в о р е н н я , учитель повинен рухатися між н и м и , щоб д о п о м о г т и їм не відхилятися від т е м и й, за потреби, надавати їм по ­ яснення.

Крок 6. Після завершення роботи домашніх груп створіть «експертні» групи, використовуючи кольорові позначки, попередньо роздані учням. Запропонуйте учням розійтися по своїх «кольорових» групах, де вони ста ­ нуть експертами з окремої т е м и (своєї частини інформації). Наприклад, зберіть усіх «червоних» біля д о ш к и , а усіх «синіх» — у холі. Кожна експерт ­ на група повинна мати представника з кожної «домашньої» групи .

Кожна експертна група надає слово всім представників домашніх груп, аналізує матеріал у цілому, проводить його експертну оцінку за визначе­ ний час (для цього може знадобитися цілий урок, якщо матеріали складні або мають великий обсяг) . Представники різних домашніх груп — експер ­ ти з різних питань — по черзі о б г о в о р ю ю т ь довірені їм питання (записані -а їхній експертній картці) з і н ш и м и членами своїх груп . У кожного учня має бути приблизно 5 хвилин, щ о б керувати с в о є ю частиною о б г о в о р е н - - я . Завдання експерта полягає не в тому, щ о б повідомити ідеї, а в тому, _іоб поставити групі запитання й відповісти на їхні запитання, п о д б а в ш и , аби кожен д о б р е продумав і вивчив ту частину тексту або досліджуваного матеріалу, за яку він призначений відповідальним.

75

Рсзоїл V . П Р И Й О М / і І МЕ~ОДІ/1 ЗРС50ЄННЙ ч О З И Х З ч р Н о , С О Р М ч З м н Н Р ЗМ.гіЬ. Н Р З И ^ О

Крок 7. Після завершення роботи запропонуйте учням повернутися «додому». Кожен учень має поділитися інформацією, о т р и м а н о ю в екс­ пертній групі, з членами своєї «домашньої» групи . У «домашніх» групах має бути по одній особі з експертних груп . Учні повинні прагнути д о н е с т и інформацію членам своєї д о м а ш н ь о ї групи якісно, в повному обсязі та за визначений учителем час. Завдання домашніх груп у цьому випадку — вже остаточне узагальнення та корекція всієї інформації.

Крок 8. Оцініть процес . Учитель просить усіх подумати про те, який вне­ сок кожен з них вніс в о б г о в о р е н н я , і про те, як можна покращити заняття.

До д а т к о в і м і р к у в а н н я

Ме т о д «Ажурна пилка» можна використовувати в межах о д н о г о уроку

(45 хвилин), але цей час буде о б м е ж е н и м . Виходячи з того, що о б г о в о ­ рення в експертних групах потребує 8 хвилин, а кожному «експертові» знадобиться 4 хвилини, щ о б керувати д и с к у с і є ю у своїй «домашній» групі зі с в о г о питання, то залишається всього 20 хвилин, які потрібно роз ­ поділити на початок і закінчення уроку й читання (або інший спосіб викла­ ду досліджуваного матеріалу). Аби мати більше часу, можна напередодні дати учням д о м а ш н є завдання прочитати матеріал, або ж учні можуть слу­ хати лекцію чи взяти участь у проведенні експерименту в класі в інший день — щоб на уроці було більше часу на виконання «Ажурної пилки».

В ідеалі «домашні» групи повинні складатися з чотирьох осіб. Ці групи мають продовжувати роботу в такому складі протягом трьох тижнів чи д о в ш о г о часу та складатися з різних учнів: хлопців і дівчат, більш здібних і менш здібних. Варто витрачати час на д о п о м о г у учням, щоб їхня робота в групах була ефективною, о с о б л и в о у звичайних «домашніх» групах. Екс­ пертні групи також в ідеалі мають складатися максимум з чотирьох- п'яти осіб. Це означає, що під час «Ажурної пилки» у вас може виявитися більше учнів у кожній «домашній» групі, ніж кількість експертних груп; тоді слід призначити методом випадкового вибору «додаткових» учнів у різні екс­ пертні групи, щоб кількість учнів в експертних групах залишалася відпо­ відною. Якщо кількість учнів у класі цього вимагає, можна організувати більш ніж по одній експертній групі з однаковим завданням .

Девіз кооперативного навчання — «колективна відповідальність, але індивідуальна звітність». Ця фраза означає, що завдання, де використо ­ вується кооперативне навчання, вимагають, щ о б учні відповідали о д и н за одного, щ о б дати можливість навчитися один в о д н о г о певних речей . Про­ те учні при цьому підзвітні індивідуально, тобто кожен учень повинен та­ кож вивчити весь матеріал. З цього випливає, що оволодіння матеріалом має перевірятися в кожного учня (протягом письмових чи усних пе­ ревірок). Однак учитель може заохочувати також спільні набутки успіхи груп, слідкуючи за успішністю групи п р о т я г о м усього часу й присуджуючи бали всім членам групи, якщо підвищується загальна успішність групи .

76

П о р а д и

Щ о б ви могли надавати вказівки учням — наприклад, г о в о р и т и ї м . що настав час переходити з однієї групи в іншу, вам знадобиться якийсь ме­ тод ш в и д к о г о привертання їхньої уваги під час р о б о т и в групах. Навчіть учнів б е з ш у м н о г о с и г н а л у . Наприклад, піднесіть руку вище голови . Ко­ жен учень, який помітив цей знак, має негайно п р и п и н и т и розмову, по ­ вернутися до вас обличчям і слухати, що ви збираєтеся сказати . Якщо по ­ руч хтось не бачить сигналу та продовжує розмовляти, треба легко попле ­ скати їх по плечу, аби дати їм знати, що т р е б а зупинитися та слухати вас.

Попрактикуйтеся в застосуванні б е з ш у м н о г о сигналу кілька разів на початку уроку, коли ви використовуєте й о г о вперше, щ о б всі навчилися, що потрібно робити .

ВЗ А Є М Н Е Н А В Ч А Н Н Я

Ме т а : п о к р а щ и т и вміння учнів «читати»: розуміти і пояснювати текст,

виділяти основні ідеї, знаходити деталі й визначати зв'язки між ідеями в тексті, самостійно з а с в о ю в а т и нову інформацію .

Кількість учнів: до 35 осіб. Найкраще застосовувати при роботі в групах, що складаються з 4 чоловік. У класі може бути будь-яка кількість таких груп.

Н е о б х і д н и й ч а с : 4 5 - 9 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : Кожній четвірці знадобиться принаймні о д и н примірник тексту.

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Об'єднайте учнів у групи з 4 - 5 осіб. Поясніть ї м , що вони будуть виконувати завдання із застосуванням навчального методу, який нале­

жить до

кооперативного навчання і називається «Взаємне навчання».

У с в о ї й

групі вони по черзі будуть виконувати роль учителя. Тому учень,

який г р а т и м е роль учителя, має виконати такі завдання:

1. Прочитайте абзац уголос . Читати треба повільно, чітко, виразно (розставляючи логічні наголоси) .

2. Підсумуйте те, про що г о в о р и л о с я в цьому абзаці, тобто назвіть о с ­ новні м о м е н т и у двох або трьох реченнях.

3. Поставте запитання до абзацу. М о ж н а с ф о р м у л ю в а т и й поставити

запитання, що п р о я с н ю ю т ь :

 

 

 

 

 

основні ідеї («Про які д в а т и п и ерозії ґрунту тут ідеться?»);

 

пояснення,

що

стоять за

певними

ідеями («Чому

через

вітер

ґрунт

 

піддається ерозії в одних місцях більше, ніж в інших?»);

 

 

висновки,

що

випливають з

цих ідей

(«Виходячи з

того,

що ми

п р о ­

 

читали, чи є тенденція до ерозії ґрунту в нашій місцевості?»).

 

4. Проясніть важкі частини . Намагайтеся п р о я с н и т и все, що не дуже зрозуміло:

окремі слова («Там, де в тексті мова йде про «лісозахисні смуги», це

77

Розділ IV. П Р И Й О М И І М Р О Д И ЗАСВОЄННЯ НОВИХ З Н ^ Н о . О О і - М - З — — ЗМ ~'с, г Р З И Ю П

означає «насадження дерев для запобігання ерозії ґрунту в резуль­ таті вітрів»);

• фонові знання («Верхній ґрунтовий шар — це шар родючої землі, що лежить зверху підстилкового шару ґрунту. У ньому містяться о р ­ ганічні речовини, що живлять рослини»).

5. Зробіть п р и п у щ е н н я , про що піде мова далі. Спробуйте здогадатися, у якому напрямі піде далі виклад автора . Скажіть, що нам необхідно дізна­ тися далі. Укажіть на ті слова в тексті, які випереджають те, що буде ска ­ зано далі, наприклад: «як ми побачимо...»

Крок 2. Прочитайте самі о д и н абзац уголос . Потім ретельно узагальніть його . Поясніть учням, як, підсумовуючи прочитане, ви виділили основні ідеї. Потім поставте д в а запитання до прочитаного уривку. Зверніть увагу учнів на те, якого роду запитання ви поставили (основні ідеї, пояснення, висновки) . Потім проясніть важкі моменти та відзначте, що особливу ува ­ гу ви звернули на терміни та фонові знання. І нарешті, висловіть припу ­ щення щ о д о подальшого плину розповіді, а також поясніть, на чому ви за­ сновуєте ваше п р и п у щ е н н я .

Крок 3. На кожному етапі пояснення ви можете запропонувати учням спробувати це с а м и м і прокоментувати те, що вони говорять. Після того, як ви пояснили методику виконання завдання, попросіть учнів у своїх гру­ пах з чотирьох або п'яти осіб попрактикуватися у використанні методу « В з а є м н е н а в ч а н н я » на прикладі наявного тексту.

Крок 4. Після того, як усі виконають п е р ш и й етап «узагальнення», по­ просіть уваги та запропонуйте д о б р о в о л ь ц я м навести приклади своїх уза­ гальнень. Відзначте, що в їхніх узагальненнях д о б р е , або запропонуйте, як їх можна поліпшити . Потім попросіть учнів виконати наступний етап і зно ­ ву викличте добровольців, щоб вони назвали свої запитання, розберіть і прокоментуєте їх.

Крок 5. Тепер надайте групам можливість працювати самостійно . Якщо у вас недостатньо часу, то після того, як вони прочитають, принаймні, чо­ т и р и абзаци, використовуючи цю методику, ви можете запропонувати їм дочитати текст самостійно .

П о р а д и

Перш ніж просити учнів використовувати метод «Взаємне навчання», дуже важливо спочатку ґрунтовно пояснити та продемонструвати їм кожний крок.

Г Р О М А Д С Ь К І С Л У Х А Н Н Я М е т а : моделювання г р о м а д с ь к о г о слухання за д о п о м о г о ю імітаційної

(симуляційної) гри дозволяє учням зрозуміти мету та порядок слухань, а також ролі й обов'язки членів державних органів, комітетів, комісій. Крім цього, учні здобувають практичний досвід у визначенні та проясненні ідей, інтересів і цінностей, пов'язаних з п р е д м е т о м слухання.

78

П Р И Й О М И . М Е Т О Д И ТР ТЕХНОЛОГІЇ

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 3 5 осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : 4 5 - 9 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : можуть бути використані картки з текстами чи завдання ­ ми для груп чи для кожного учня, за потреби папір, маркери, таблички для позначення робочих місць груп .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Зв'яжіться з о р г а н а м и місцевого самоврядування, місцевими відділеннями чи представництвами загальнонаціональних організацій, яких цікавить тема уроку, щ о б одержати інформацію з т е м и та з'ясувати, чи може співробітник організації або представник місцевих органів с а м о ­ врядування взяти участь в уроці .

Крок 2. Запросіть на урок співробітника органу влади чи представника організації, які мають необхідні знання .

Крок 3. Д о м о в т е с я , якщо необхідно, про можливість проведення уроку в залі для слухань чи в приміщенні органу місцевого самоврядування або організуйте в передній частині класної кімнати стіл для учнів-«законодав- ців», стіл для секретаря і стіл чи кафедру для доповідачів.

Крок 4. Приготуйте таблички з іменами учнів і назвами їхніх посад за ролями, щ о б розставити їх на столах.

Крок 5. Розпочавши урок, поясніть учням мету громадських слухань, суть питання, яке буде розглядатись.

Крок 6. Розподіліть між учнями ролі. Ролі можуть визначатися залежно від складу громадських груп, які можуть бути зацікавлені у розв'язанні п и ­

тання, винесеного на слухання.

 

 

 

Ролі можуть бути, наприклад такі.

 

 

Представники

законодавчого

органу,

органу місцевого

самовряду­

вання. Вони будуть п р о в о д и т и слухання, оголошувати виступи д о п о в і д а ­ чів і п р и й м а т и рішення з о б г о в о р ю в а н о г о питання. Один з них має бути г о ­ ловою .

Групи з особливими інтересами. Буде організовано кілька груп з п'яти чи менше осіб. Кожна група о з н а й о м и т ь представників влади зі с в о є ю по ­ зицією щ о д о питання. Повинна бути непарна кількість груп, що виступа ­ ють за і проти о б г о в о р ю в а н о г о питання . (Число і розмір груп буде залежа­

ти від т е м и і

кількості учнів у

класі.) Необхідно, щ о б було представлено

кілька різних

точок зору, які

б відповідали реально існуючим думкам

у певній місцевій громаді . Кожна група обере с в о г о представника, який викладе комітетові думку групи .

Секретар. Необхідно обрати одну особу, яка вестиме с т е н о г р а м у засі ­ дання та записуватиме пропозиції, що надходять.

Відповідальний за часовий регламент. Необхідно вибрати одну особу, яка буде стежити за часом д о п о в і д е й , щоб дати можливість виступити кожній групі.

79

Розд:л IV. П Р И Й О М / і М Р О Д Й ЗРОЗО€ РрР Ч О З И Х ЗНЛЧ'С. О О Д М Ч а Р Ч Н Р З М і Ч с , Н Р З й Ч О И

О б ' є д н а й те учнів у групи по п'ять чи менше осіб відповідно до ролей . Крок 7. Поясніть учасникам мету громадських слухань і порядок, якого

необхідно д о т р и м у в а т и с я . Якщо потрібно, роздайте учнем такі інструкції для участі в громадських слуханнях.

1. Голова відкриває слухання, повідомляє їх мету та п о я с н ю є порядок і часовий регламент д о п о в і д е й .

2 . О г о л о ш е н и й доповідач представляє с в о ю позицію п р о т я г о м двох хвилин, за цим ідуть запитання членів комітету (не більше трьох хвилин) .

3. П е р ш и м запитання доповідачеві ставить голова, за ним — «члени» організації чи органу, що проводить слухання. Члени групи доповідача мо­ жуть д о п о м а г а т и йому відповідати на запитання комітету.

Крок 8. Відведіть достатньо часу для підготовки учнів до громадських слухань відповідно до їхніх ролей .

Крок 9. Проведіть слухання.

Після того, як будуть вислухані всі доповідачі, члени органу чи організа ­ ції, що проводить слухання, аналізують аргументи, о б г о в о р ю ю т ь пробле ­ му та повідомляють, що вони мають намір робити надалі.

Крок 10. Проведіть о б г о в о р е н н я уроку в такій послідовності:

Обговоріть

факти й а р г

у м е н т и , що стосуються т е м и .

Обговоріть думки учнів

з приводу цього виду діяльності як с п о с о б у

 

вирішення

суспільно важливих проблем і визначення державної

 

політики.

 

 

Обговоріть зауваження, зроблені з а п р о ш е н и м фахівцем.

Обговоріть інші питання, запропоновані учнями .

До д а т к о в і м і р к у в а н н я

Громадські слухання проводяться о р г а н а м и законодавчої влади (таки­ м и , як Верховна Рада, її комісії, інші державні органи чи комітети, міські ради) з метою одержання інформації, на якій будуть ґрунтуватися закони чи інші рішення, що зачіпають інтереси населення . Інші слухання прово ­ дяться групами з о с о б л и в и м и інтересами, г р о м а д с ь к и м и організаціями чи о б ' є д н а н н я м и , щоб з'ясувати громадську думку.

ДІ А Л О Г

Ме т а : Різновид г р у п о в о г о навчання, суть якого полягає в спільному пошуку групами у з г о д ж е н о г о рішення . Це рішення знаходить своє відо­

браження в кінцевому тексті, переліку ознак, схемі т о щ о .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 25.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 5 хвилин .

О б л а д н а н н я : це можуть бути картки із завданнями для кожної групи або аркуші з ф р а г м е н т а м и тексту, який читають учні. М о ж н а також п р и г о ­ тувати кольорові позначки для об'єднання учнів у групи . Для презентації результатів групової р о б о т и часто потрібні папір і маркери .

80

П Р И Й О М І / , методи тр ТЕХНОЛОГІЇ

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Клас об'єднується у 5 - 6 робочих груп і групу експертів із «силь­ них» учнів.

Крок 2. Учитель ставить п е р е д р о б о ч и м и групами спільне для всіх зав­ дання, яке групи виконують п р о т я г о м 5 - 1 0 хвилин . Група експертів скла­ д а є свій варіант виконання завдання, стежить за р о б о т о ю груп і контро ­ л ю є час.

Крок 2. По завершенні р о б о т и п р е д с т а в н и к и від кожної робочої групи на д о ш ц і або на аркушах паперу роблять підсумковий запис . Потім почережно надається слово одному доповідачеві від кожної групи . Експерти фіксують спільні погляди .

Крок 3. Після завершення презентацій груп експерти пропонують уза­ гальнену відповідь на завдання. Групи о б г о в о р ю ю т ь і д о п о в н ю ю т ь її.

Крок 4. Кінцевий варіант занотовується до зошитів .

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Діалог виключає протистояння, критику позиції тієї чи тієї групи . Усю увагу з о с е р е д ж е н о на сильних моментах у позиції інших.

В а р і а н т 1 . С и н т е з д у м о к

Дуже схожий за метою та початковою ф а з о ю на попередній варіант групової р о б о т и . Але після о б ' є д н а н н я в групи і виконання завдання кож­ на група готує варіант відповіді на завдання на о к р е м о м у аркуші паперу, який передають інший групі (чи групам) для д о п о в н е н н я с в о ї м и д у м к а м и , підкреслення того, з чим не погоджуються .

Опрацьовані таким чином аркуші передаються експертам, які знову ж-таки зіставляють написане з власним варіантом, роблять загальний звіт, котрий о б г о в о р ю є весь клас.

В а р і а н т 2 . С п і л ь н и й п р о е к т

Має таку ж мету, що й діалог і передбачає об'єднання в групи. Але завдан­ ня, які отримують групи, різного змісту та висвітлюють проблему з різних боків.

По завершенні р о б о т и кожна група звітує і з а п и с у є на д о ш ц і певні по ­ ложення .

З р е ш т о ю з відповідей представників груп складається спільний проект, який рецензується та д о п о в н ю є т ь с я г р у п о ю експертів .

В а р і а н т 3 . П о ш у к і н ф о р м а ц і ї

Різновидом р о б о т и в малих групах є командний пошук інформації (за­ звичай тієї, що д о п о в н ю є раніше прочитану вчителем лекцію або матеріал п о п е р е д н ь о г о уроку, д о м а ш н є завдання), а потім відповіді на запитання .

П р и й о м використовується щ о б о ж и в и т и сухий, іноді нецікавий ма ­ теріал.

81