Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Олена Пометун. Енциклопедія інтерактивного навчання

.pdf
Скачиваний:
327
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
820.19 Кб
Скачать

Розділ !У. П Р И Й О М / і 1 М Г О П / З А С В О Є Н Н Я Н О В И Х З ^ н ь , Ф О 0 М Ч В Н Н - Я ВМІГ-С, Н Р 9 / - О Н

Ілюстратор. Завдання цього учня — намалювати малюнки важливих ге­ роїв, їхнього оточення або дій чи вчинків — щ о б інші учні могли о б г о в о р и ­ ти ці малюнки .

Той, хто відстежує пересування («слідопит»). Якщо герої в тексті подоро ­ жують, то завдання цього учня — простежити за їхніми пересуваннями.

Крок 2. Учні розподілені за «домашніми» групами, що складаються з чо­ тирьох або п'яти осіб.

Крок 3. У кожній групі учні розраховуються за н о м е р а м и від одного до чотирьох (або п'яти). Кожен номер одержує одну з тих ролей, які ви відібрали.

Крок 4. Як п р и використанні методу «Ажурна пилка», направте учнів у «групи експертів» — щоб вони спланували, як навчатимуть цього мате­ ріалу, виходячи з кожної ролі. Наприклад, направте всіх учнів, роль яких — «відповідальний за пошук цитат», в одне місце, щ о б вони вирішили, які ц и ­ тати відібрати, і як вони будуть о б г о в о р ю в а т и їх у своїх «домашніх» групах. Надайте учням 5 - 8 хвилин для роботи в експертних групах.

Крок 5. Попросіть учнів повернутись у свої «домашні» групи . Кожному учню в його «домашній» групі надається о б м е ж е н и й час — від трьох до п'яти хвилин — щ о б керувати с в о є ю частиною о б г о в о р е н н я .

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Літературний текст можна розглядати з різних точок зору, і метод до ­ зволяє учням попрактикуватись у застосуванні таких підходів. Коли він ви ­ користовується в інших предметах, це д о п о м а г а є знайти різні підходи до розгляду тем у межах цих предметів. За д о п о м о г о ю цього методу ми вчи­ мо учнів відігравати активну роль в обговоренні . Він дозволяє учням вивчити весь о б г о в о р ю в а н и й матеріал, взяти на себе відповідальність за навчання однокласників і о т р и м а т и власний досвід окремо в одному з аспектів о с м и с л е н н я т е м и .

П о р а д и

1. Бажано навчати цих ролей увесь клас — по одній ролі за о д и н раз. Ви можете прочитати оповідання або розповісти історію, потім представити одну з ролей — наприклад, роль «зв'язкового». Потім ви можете звернути увагу на зв'язок між чимось у цьому тексті й реальному житті. Далі з а п р о ­ понуйте кільком учням з р о б и т и те саме . Протягом кількох днів у такий спосіб можна представити багато ролей, п е р ш ніж учні почнуть їх викори ­ стовувати під час обговорень у групах.

2. Учнів т р е б а заохочувати не стільки

р о з п о в і д а т и

щ о с ь і н ш и м учням

( щ о с ь ,

що в о н и

вже м о ж л и в о , з н а ю т ь ) ,

скільки с т а в и т и

з а п и т а н н я , по ­

в'язані

з їхніми

р о л я м и . Наприклад, «відповідальний за

і н т е р п р е т а ц і ю

героїв»

м о ж е з а п р о п о н у в а т и і н ш и м учням

с т в о р и т и

«карту персонажів»

або «семантичну павутинку» п р о я к о г о с ь п

е р с о н а ж а ,

а власні ідеї почне

102

 

Н Р / Й О М И .

МЕТОДИ Т Р ' Е Х н О Л О П

 

 

 

 

в и с л о в л ю в а т и л и ш е після т о г о , як в и с л о в л я т ь с я всі

інші учні в й о г о

групі .

 

 

3. Для кожного конкретного обговорення відбирайте тільки найкорис ­ ніші ролі. Інколи чотирьох чи п'яти ролей цілком достатньо .

4. Учні повинні по черзі виконати всі ролі. П р о т я г о м кількох о б г о в о р е н ь кожен учень має виступити в багатьох ролях; накопичений досвід вико­ нання різних ролей д о п о м а г а є йому усвідомити різні виміри й аспекти літератури.

5. Намагайтеся, щоб виконання ролей не ставало самоціллю під час ба­ гатогранного й насиченого обговорення літературного твору. Призначен ­ ня цих ролей є с п о с о б о м досягнення певної мети: щ о б учні висловлювали свої думки про твір. Коли розмова вже йде, ви в будь-який момент може ­ те відійти від ролей і дати можливість розмові розвиватися далі.

С П Р О Щ Е Н Е С У Д О В Е С Л У Х А Н Н Я М е т а : о д и н з різновидів ситуативного моделювання — процес за уча­

с т ю трьох осіб: судді, який слухатиме обидві с т о р о н и та п р и й м а т и м е ос ­ т а т о ч н е р і ш е н н я , о б в и н у в а ч у в а н о г о й о б в и н у в а ч а . Д о з в о л я є учням розіграти с у д о в и й процес з конкретної с п р а в и з мінімальною кількістю учасників та отримати певне уявлення про процедуру прийняття судового рішення . Сприяє розвитку в учнів аналізу, критичного мислення, прийнят ­ тя рішень.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 3 5 осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : 2 5 - 4 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : можна підготувати картки з текстами чи завданнями для груп або для кожного учня, за необхідності папір, маркери .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Оберіть ситуацію (судову справу, випадок, дилему) для вивчен­ ня. Перевірте, чи відповідає вона очікуваним результатам і темі уроку.

Крок 2. Підготуйте додаткову інформацію (статистику, думки а в т о р и ­ тетів, закони та ін.) або продумайте посилання на неї. Якщо необхідно, інформація може бути представлена на д о ш ц і , в папках, книжках т о щ о .

Крок 3. Продумайте самі можливі варіанти розв'язання ситуації (якщо це реальна судова справа, знайдіть інформацію про її реальне розв'язання).

Крок 4. Підготуйте план проведення с у д о в о г о слухання. Його регла­ мент (послідовність проведення) запишіть на д о ш ц і .

А. Вступні заяви учасників у відповідному судовому порядку. Ці заяви повинні бути обмежені визначеними часовими рамками (по 0,5 - 1 хвилині).

Б. Обвинувач викладає аргументацію, й о г о опитує суддя .

В. Обвинувачений викладає суть захисту, й о г о опитує суддя .

Г. Суддя виносить рішення та повідомляє й о г о після того, як увесь клас знову об'єднається .

103

Розділ IV. П Р И Й О М / ! М Е ' О Д / ЗРСЗОЄЧНР Н 0 8 / Х ЗНРНЬ, О О Р М ь ' З - ч ^ зміНс. і В З И ч О Р

Крок 5. Проведіть разом з учнями аналіз ситуації, за якою провадити ­

меться слухання, с к о р и с т а в ш и с ь запитаннями:

 

 

 

Якими є факти: Що відбулося? Хто є учасниками справи? Що ми про

 

них знаємо? Які факти є важливими? Які — д р у г о р я д н и м и ?

 

У чому проблема ситуації: У чому полягає

конфлікт? Яке питання нам

 

т р е б а в и р і ш и т и , розв'язуючи

ситуацію?

У

чому інтереси

кожної зі

 

сторін? Чому вони суперечливі?

 

 

 

 

Якими можуть бути аргументи:

Які аргументи

можуть

бути

наведені

 

на захист позиції кожної зі сторін? На які документи,

інформацію ми

мо ж е м о с п и р а т и с я , захищаючи ту чи іншу позицію?

У чому полягає рішення: Яким буде розв'язання ситуації? Чому саме таким? Якими можуть бути наслідки такого рішення? Чи існують інші шляхи розв'язання?

Крок 6. Познайомте клас з п р о ц е д у р о ю слухання зверніть увагу учнів на дошку.

Крок 7. Поділіть клас на т р и однакові групи: судді, обвинувачі й о б в и ­ нувачені. Нехай групи підготуються до участі в засіданні:

А. Суддів необхідно проінструктувати про процедуру судочинства і д а ­ ти їм час для підготовки запитань до сторін суду.

Б. Обвинувачам необхідно підготуватися до вступної п р о м о в и та ви ­ кладу відповідних аргументів.

В. Обвинуваченим необхідно підготуватися до захисту своєї позиції та інтересів.

Крок 8. Запропонуйте суддям сісти в різних кутках класу. Дайте їм таб ­ лички «суддя» або картки з іменами . Запропонуйте, щоб до кожного судді п р и є д н а в с я один обвинувачений та о д и н обвинувач. Повідомте суддів, що коли поруч із н и м и будуть о б и д в а учасники, можна починати «суд».

Крок 9. Дайте учням час на проведення судового слухання в кожній трійці.

Крок 10. Після з а в е р ш е н н я слухань попросіть кожного с у д д ю о г о л о ­ с и т и с в о є р і ш е н н я . Після о г о л о ш е н н я с у д д я м и своїх рішень о б г о в о р і т ь з

учнями п р о ц е с прийняття й

ухвалення рішень . Розгляньте варіанти рі ­

ш е н н я с п р а в и , які можливі в

порівнянні з р і ш е н н я м и , п р и й н я т и м и учня -

м и - с у д д я м и .

 

У Ч Н І В С Ь К И Й КОНГРЕС ( З А С І Д А Н Н Я У Ч Н І В С Ь К О Ї РАДИ)

М е т а : моделювання засідання учнівського конгресу в процесі імітацій­ ної (симуляційної) г р и дозволяє учням зрозуміти мету та порядок слухань, а також ролі й обов'язки членів державних органів, комітетів, комісій. Крім цього, учні здобувають практичний досвід у визначенні та проясненні ідей,

інтересів і

цінностей,

пов'язаних з п р е д м е т о м слухання.

К і л ь к і с

т ь у ч н і в : д о

3 5 осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : 4 5 - 9 0 хвилин .

104

П Р И / О М / . М Е Т О Д И Т П Т Е Х Н О Л О Г і

О б л а д н а н н я : можна підготувати картки з текстами чи завданнями для груп або для кожного учня, за необхідності папір, маркери, таблички для позначення робочих місць груп .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Розпочавши урок, пояснить учням мету проведення учнівської ради, суть питання, що буде розглядатися .

Крок 2.

Розподіліть між учнями ролі. В о н и можуть визначатися залежно

від складу

груп, які зацікавлені у розв'язанні в и н е с е н о г о на засідання

питання .

 

Ролі можуть бути, наприклад, такі: представники учнів (класів, які вису­ вають і пропонують рішення); представники класів, які виступають проти рішення; представники батьків, учителів, адміністрації школи; секретар, який вестиме стенограму засідання та записуватиме пропозиції, що над­ ходять; відповідальний за часовий регламент, який с т е ж и т и м е за часом д о п о в і д е й , щоб дати можливість виступити кожній групі.

О б ' є д н а й т е учнів у групи по п'ять чи м е н ш е осіб відповідно до

ролей .

Крок 3. Пояснить учням мету засідання та порядок, якого слід

буде д о ­

тримуватися . Якщо потрібно, роздайте учням інструкції для участі. Надай ­ те час для підготовки учнів до виступів відповідно до їхніх ролей .

Крок 4. Проведіть слухання таким чином .

Засідання веде голова . Він чи вона о г о л о ш у є відкриття засідання, тему та завдання — обговорення резолюції, що була підготовлена р о б о ч о ю г р у п о ю (комітетом).

Слово надається представникові комітету для виступу на захист своєї резолюції. Час на виступ — 3 хвилини . Після й о г о п р о м о в и опоненти (опо ­ зиція) можуть ставити промовцеві запитання протягом 2 хвилин . Загаль­ ний час на виступ та запитання-відповіді не може перевищувати 5 хвилин . За часом слідкує спеціально призначена л ю д и н а .

Д р у г и м виступає представник опозиції. Регламент т о й с а м и й .

Після цього представники робочої г р у п и (комітету) мають можливість з р о б и т и 2 виступи з метою підтримки своєї позиції по 3 хвилини, включно із запитаннями до промовців . Та с а м а п р о ц е д у р а стосується і представ ­ ників опозиції.

У разі досягнення з г о д и , відбувається голосування за резолюцію . Якщо опозиція п р о п о н у є внести д о п о в н е н н я чи зміни, її п р е д с т а в н и к и

мають за 2 хвилини п р е д с т а в и т и свої пропозиції (кожну о к р е м о ) , за кож­ ною п о п р а в к о ю відбувається п р о ц е д у р а запитань і виступів протилежної

с т о р о н и . Час о г о в о р ю є т ь с я

г о л о в о ю

з членами к о н г р е с у та затверджу ­

ється голосуванням . Кожна

поправка

голосується о к р е м о після о б г о ­

ворення .

 

 

На завершення роботи над р е з о л ю ц і є ю с т о р о н и мають по 2 хвилини для заключного слова, після чого відбувається голосування .

І 05

Розд іл IV. П Р И Й О М И 1 МЕТОДИ ЗЙСВ06ННРНОВИХ ЗнРіНо. О О Р М ч ' З Р Н н н ЗМ'НЬ. и Р З И ч О Р

Крок 5. Проведіть о б г о в о р е н н я уроку в такій послідовності:

обговоріть факти й аргументи, що стосуються до т е м и .

обговоріть думки учнів з приводу цього виду діяльності як способу ви ­ рішення проблем шкільного життя і визначення шляхів їх розв'язання.

обговоріть інші питання, запропоновані учнями .

ЧИ Т А Є М О Т А З А П И Т У Є М О

Ме т а : складніший метод читання й постановки запитань у парах. Реко­

мендується для вивчення матеріалу, який учні мають зрозуміти й гарно за ­ с в о ї т и . Робота з партнером може мати більше мотивувальне значення, ніж самостійна .

К і л ь к і с т ь учнів: з будь-яким складом класу.

Н е о б х і д н и й ч а с : до ЗО хвилин .

О б л а д н а н н я : о д и н примірник тексту для кожної пари .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Учні почережно читають заданий текст за розділами . П е р ш и й учень уголос читає якийсь розділ — від одного заголовка до наступного .

Крок 2. Обидва учні вдвох вирішують, які ключові терміни написати на берегах тексту.

Крок 3. Коли п е р ш и й учень закінчує читати розділ, д р у г и й ставить п и ­ тання з тексту, використовуючи терміни, написані н и м и на берегах. З а п и ­ тання мають ф о р м у л ю в а т и с я так, щоб бути с х о ж и м и на запитання тесту, якого учні очікують за п р о й д е н и м матеріалом. Учень пише кожне з цих з а ­ питань на маленькому аркуші паперу (8 х 12 см) або картці.

Крок 4. П е р ш и й учень уголос відповідає на кожне запитання . Якщо дру ­ гий учень погоджується з нею, вони пишуть відповідь на це запитання на звороті картки з питанням .

Крок 5. Далі вони міняються р о л я м и . Д р у г и й учень тепер читає наступ ­ ний розділ. Обидва учасники вирішують, які ключові терміни записати на полях тексту. П е р ш и й учень, використовуючи ці терміни, ф о р м у л ю є з а п и ­ тання, на які д р у г и й учень уголос відповідає. Якщо о б и д в а згодні з відпо­ віддю, то пишуть її на звороті картки. Учні продовжують так мінятися роля ­ м и , поки не прочитають заданий текст до кінця.

Крок 6. Користуючись ц и м и картками із запитаннями та відповідями, учні з г о д о м продовжують перевіряти о д и н одного із заданого матеріалу.

П о р а д и

Якщо ви вперше використовуєте метод «Читаємо та запитуємо», пе­ рервіть роботу учнів, коли вони закінчать читати п е р ш и й розділ і постав­ лять до нього запитання. Обговоріть терміни, написані на берегах, їхні п и ­ тання й відповіді, і за потреби надайте виправлення і поради . Після цього ви маєте ходити по класу та слухати, які запитання формулюють учні, і як

І 06

П Р И Й О М И . М Е Т О Д И ТР ТЕХНОЛОГІ Ї

вони відповідають. Також, п е р ш ніж учні почнуть запам'ятовувати матеріал, використовуючи свої запитання і відповіді, було б д о б р е , аби ви перегляну­ ли їхні записи, щоб переконатися в їх адекватності та правильності.

Ч И Т А Н НЯ В ПАРАХ / У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я В ПАРАХ М е т а : дозволяє учням проявляти більше ініціативи в процесі власного

навчання й навчання о д и н о д н о г о . Цей метод призначений для того, щ о б с п р и я т и різним видам мислення, а вся діяльність у сукупності с п р я м о в а ­ на на покращення розуміння тексту учнями .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : з будь-яким складом класу.

Н е о б х і д н и й ч а с : вимагає в 3 - 4 рази більше часу, ніж просте читання тексту вголос.

О б л а д н а н н я : о д и н примірник тексту для кожної пари .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Виберіть інформативний текст розумної д о в ж и н и . У ньому або мають бути короткі абзаци (не більше трьох речень у кожному), або вам треба розбити й о г о на короткі розділи .

Крок 2. Якщо цей метод є н о в и м для учнів, вам потрібно спочатку п р о ­ демонструвати його:

А. Прочитайте абзац уголос і узагальніть його зміст. Зазначте, що це одна з двох ролей при виконанні цього завдання. Поясніть, що таке уза­ гальнення, як його т р е б а виконувати: воно коротше, ніж висхідний текст, але містить усі й о г о основні ідеї.

Б. С ф о р м у л ю й т е д в а запитання за текстом і попросіть учнів відповісти на них. Поясніть, що це д р у г а з двох ролей при виконанні цього завдання.

Крок 3. Попросіть учнів о б ' є д н а т и с я в пари . Поясніть, що о д и н з них прочитає п е р ш и й абзац (або позначений вами уривок) і узагальнить його,

як ви показали. Надайте час,

щ о б усі це з р о б и л и . Потім перевірте розу­

міння, п о п р о с и в ш и кількох учнів з р о б и т и

узагальнення. Якщо

необхідно,

прокоментуйте відповіді.

 

 

 

Тепер попросіть д р у г о г о

учня в парі

поставити запитання

до цього

уривку. Після того, як вони це зроблять, перевірте розуміння, п о п р о с и в ш и кількох учнів виголосити свої запитання . Знову, якщо необхідно, зробіть коментарі, сказавши, як можна поліпшити запитання.

Крок 4. Коли учні зрозуміють, як виконується таке завдання, попросіть їх продовжувати роботу самостійно — читати, узагальнювати та ставити запитання за текстом — абзац за абзацом . Нагадуйте їм про необхідність мінятися ролями після читання й о б г о в о р е н н я кожного абзацу.

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

 

«Читання в парах / Узагальнення

в парах» є ефективним с п о с о б о м з а ­

лучення учнів до уважного читання

важкого тексту.

107

Розділ V. ПРИЙОМИ І МЕТОДИ УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ЗНАНЬ, ОРГАНІЗАЦІЇ РЕФЛЕКСІЇ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ

Ко ли учні зрозуміли ідеї та поняття уроку, необхідно переходити до наступної частини уроку — підсумкової. Підсумки є найбільш важ­ л и в о ю частиною інтерактивного навчання.

Завдання цього етапу уроку: систематизувати з а с в о є н и й матеріал; за ­ стосувати нові знання в умовах нової пізнавальної ситуації; п р о я с н и т и зміст опрацьованого; співвіднести реальні результати з очікуваними; про ­ аналізувати, чому відбулося так чи інакше; з р о б и т и висновки; закріпити чи відкоригувати засвоєння; намітити нові т е м и для обмірковування; устано ­ вити зв'язок між уже відомим і т и м , що слід засвоїти, чого навчитись у майбутньому; скласти план подальших дій .

Учителеві треба створити умови для того, щоб учні відрефлексували те, про що дізналися, та запитали себе, що це означає для них, як це змінює їхні попередні уявлення, зрештою, як вони зможуть це використовувати у своїй подальшій пізнавальній діяльності та в житті. Вони мають також оцінити влас­ ний рівень розуміння та засвоєння навчального матеріалу і спланувати чіткі реальні кроки його подальшого опрацювання; порівняти своє сприйняття з думками, поглядами, почуттями інших та інколи скоригувати певні позиції.

Отже, технологізація навчання передбачає обов'язкову рефлексію, під якою в педагогіці розуміють здатність л ю д и н и до самопізнання, вміння аналізувати свої власні дії, вчинки, мотиви та зіставляти їх із суспільно значущими цінностями, а також діями та вчинками інших л ю д е й . Мета ре ­ флексії — згадати, виявити й у с в і д о м и т и основні к о м п о н е н т и діяль­ ності — її зміст, т и п , с п о с о б и , п р о б л е м и , шляхи їх вирішення, отримані ре ­ зультати т о щ о .

Проведення рефлексії на уроці включає такі етапи:

• зупинка дорефлексійної діяльності. Будь-яка попередня діяльність має бути завершена чи призупинена. Якщо виникли труднощі в розв'язанні проблеми, то після рефлексії Ті розв'язання може бути продовжене;

108

- і Р Л Й О М і Л М Е Т О Ш ' Р ' Е Х м О Л О Г м

відновлення послідовності виконаних дій . Усно чи п и с ь м о в о відтво­ рюється все, що з р о б л е н о , в тому числі і те, що на п е р ш и й погляд здається д р і б ' я з к о в и м ;

вивчення відтвореної послідовності дій з точки зору її ефективності, продуктивності, відповідності поставленим завданням т о щ о . Пара­ метри для аналізу рефлексійного матеріалу вибираються із запро ­ понованих учителем;

виявлення та формулювання результатів рефлексії. Таких резуль­ татів може бути виявлено декілька видів: предметна продукція діяль­ ності — ідеї, пропозиції, закономірності, відповіді на запитання то ­ щ о ; с п о с о б и , які використовувалися чи с т в о р ю в а л и с я п р о т я г о м ді ­ яльності; гіпотези відносно майбутньої діяльності.

Важливим чинником, що впливає на ефективність рефлексії в навчанні, є різноманітність її ф о р м і прийомів, їх відповідність віковим та іншим о с о б л и в о с т я м дітей . Рефлексія не повинна бути л и ш е вербальною — це можуть бути малюнки, с х е м и , графіки т о щ о .

Навчання в межах т р а д и ц і й н о г о уроку не потребує п е р е о с м и с л е н н я ні від учителя, ні від учнів, у ньому немає місця рефлексійним видам діяль­ ності. Замість цього застосовується так зване закріплення й узагальнення отриманих знань, що не дозволяє учням оцінити себе, рівень власних д о ­ сягнень, шлях отримання навчальних результатів і перспективи в подаль­ ш о м у навчанні, і майже не передбачає наступного коригування вчителем мети та змісту навчання. На відміну від традиційного навчання, де вияв­ лення прогалин, наприклад у засвоєнні учнями змісту навчання, є таким, що засуджується, в інтеракції — це л и ш е привід для вчителя й учнів розібратись у тому, чому так сталося і як можна п о к р а щ и т и навчання.

Учителям ця складова інтерактивного навчання дозволяє, крім усього, побачити реакцію учнів на навчання та внести необхідні корективи .

Таким чином, цей етап уроку має на меті:

узагальнити, систематизувати основні ідеї;

інтерпретувати нові поняття, ідеї;

обмінятися д у м к а м и ;

апробувати ці ідеї, а також відрефлексувати процес навчання, що відбувся;

виявити о с о б и с т е ставлення до матеріалу та процесу навчання;

оцінити, перебіг власного навчання, його результати;

поставити додаткові запитання .

Нижче наведені п р и й о м и , методи та технології, що допоможуть учителю організувати підсумковий етап навчання як на уроці засвоєння нових знань, так і на спеціальних уроках, що є підсумковими до т е м и , розділу тощо .

Завершують цей розділ спеціальні технології рефлексії.

109

Розділ V. П Р И Й О М И І МЕТОДИ чЗРГРЛьНЕнЧР, СИСЕМРТИЗРц;! З^РН Ь

ПРИЙОМИ, МЕТОДИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ

АК В А Р І У М

Ме т а : ефективний для розвитку навичок спілкування в малій групі, вдосконалення вміння дискутувати й аргументувати с в о ю думку на етапі

осмислення нового матеріалу. М о ж е бути з а п р о п о н о в а н и й тільки за умо ­ ви, що учні вже мають добрі навички групової роботи .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о б р е п р а ц ю є в групах з 4 - 5 осіб. У класі може бути 4 - 6 таких груп .

Н е о б х і д н и й ч а с : від 15 до 40 хвилин .

О б л а д н а н н я : можна приготувати картки із завданнями для груп .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Учитель о б ' є д н у є учнів у групи по 4 - 5 осіб і п р о п о н у є їм о з н а й - омитисяь із завданнями .

Крок 2. Одна з груп сідає в центр класу (або на початку с е р е д н ь о г о р я ­ ду в класі, де стоять парти) . Це необхідно для того, щоб відокремити діючу групу від слухачів певною відстанню.

Ця група отримує завдання для проведення групової дискусії, с ф о р м у ­ льоване приблизно таким чином:

Прочитайте завдання вголос .

Обговоріть й о г о в групі.

За 3-5 хвилин дійдіть спільної думки або підсумуйте дискусію .

Крок 3. Поки діюча група займає місце в центрі, вчитель з н а й о м и т ь ре­ шту класу із завданням і нагадує правила дискусії у малих групах.

Крок 4. Групі в центрі кола пропонується протягом 3 - 5 хвилин уголос об­ говорити можливі варіанти розв'язання проблемної ситуації. Учні, які пребувають у зовнішньому колі, слухають, не втручаючись у перебіг обговорення .

Крок 5. Коли сплинув час, відведений для дискусії, група повертається на свої місця, а вчитель ставить до класу запитання:

чи погоджуєтеся ви з д у м к о ю групи?

чи була ця думка достатньо аргументованою, д о в е д е н о ю ?

який з аргументів ви вважаєте найбільш переконливим? На таку бесіду відводиться не більше 2 - 3 хв.

Крок 6. Після цього інша група займає місце в «акваріумі» й о б г о в о р ю є наступну ситуацію.

Крок 7. Наприкінці вчитель має о б г о в о р и т и з учнями хід групової ро ­ боти, прокоментувати ступінь володіння навичками дискусії в малих гру­ пах і звернути увагу на необхідність та напрями подальшого вдоскона ­ лення таких навичок. У межах «акваріуму« можна підбити підсумки уроку

або за браком часу о б м е ж и т и с ь о б г о в о р е н н я м р о б о т и кожної г р у п и .

110

П Р И Й О М И . МЕТОДИ ТР ТЕХНОЛОГІЇ

ВІ Д Г А Д АЙ

Ме т а : розвиток логічного мислення, вміння ставити запитання, попо ­ внювати термінологічний словник учнів з предметів, удосконалювати на­

вички р о б о т и в групі

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : д о 2 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : аркуші паперу (формат А-4) з написаними на них тер ­ мінами .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Учитель підбирає 4 - 5 вивчених понять, виходячи з теми уроку або розділу програми, записує їх на непрозорих картках (на одній картці — один термін). Розмір карток — приблизно піваркуша формату А-4.

Крок 2. Потім учитель о б ' є д н у є клас у малі групи, причому кількість груп має відповідати числу обраних термінів. Далі він розставляє картки з на­ п и с а н и м и на них термінами поруч з кожною групою таким чином, щоб гру­ па не могла бачити с в о г о терміна, а іншим його було д о б р е видно.

Крок 3. Групам пропонується п р о т я г о м п'яти хвилин скласти п'ять «за­ критих» (відповідь може бути тільки «так» або «ні») запитань, що дозволять групі дати визначення с в о г о терміна . Наприклад, якщо йдеться про термі ­ ни, пов'язані з вивченням на уроках історії в 6-му класі розділу «Давній Єгипет», учні можуть поставити такі запитання: 1. Це людина? 2. Це яви ­ ще? 3. Чи стосується цей термін простої л ю д и н и ? 4. Чи стосується він управління д е р ж а в о ю ? 5. Це глава держави?

Крок 4. Далі організується групова взаємодія: групи обмінюються за­ питаннями, намагаючись відгадати своє поняття та визначити його .

Група має право поставити відразу тільки одне запитання, попередньо визначивши іншу групу, що буде на нього відповідати. Усі інші групи по черзі відповідають на запитання кожної групи .

Крок 5. Якщо група не визначила своє поняття, п о с т а в и в ш и всі п'ять запитань, учитель пропонує іншим групам д о п о м о г т и їй дати визначення поняття, прямо не вказуючи на нього (це можуть бути асоціації, порівнян ­ ня т о щ о ) . Потім групі надається ще одна с п р о б а .

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Педагог має чітко стежити за послідовністю та кількістю поставлених запитань.

Учні можуть фіксувати всі етапи р о б о т и в зошиті та по закінченні мето ­ ду проаналізувати с в о ю діяльність.

Д Е Б А Т И М е т а : поглибити розуміння засвоєної т е м и , навчити учнів посідати

певну позицію зі спірного питання або суперечливої п р о б л е м и , підкріплю-

111