Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Олена Пометун. Енциклопедія інтерактивного навчання

.pdf
Скачиваний:
327
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
820.19 Кб
Скачать

Розділ V . П Р И Й О М / і М Е ' О Д / узРНЯЛзнЕЧНР . Ш С Е М Р Т / з д и ; З и Р ч с

вати с в о ю позицію аргументами, відбивати контраргументи, дискутувати цивілізовано.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 20 до ЗО хвилин .

О б л а д н а н н я : не потребує .

П о р я д о к р о б о т и :

К р о к 1. Підготуйте бінарне питання, тобто таке, на яке можливі дві відповіді — «так», або «ні». Учитель ф о р м у л ю є питання, з якого думки учнів дійсно розділяться, і пише його на д о ш ц і , щ о б усі бачили. (Якщо ви не впевнені, що учні з цього питання розділилися п р и б л и з н о порівну, то п е р ш ніж переходити до дебатів, попросіть їх піднести руки — щ о б побачити, як розділилися думки.)

Крок 2. Учні обмірковують питання та вільно й о г о о б г о в о р ю ю т ь . Спо ­ чатку кожен учень може самостійно написати с в о ю відповідь на аркуші па­ перу, а через 2 хвилини учні можуть о б г о в о р и т и свої відповіді з партнером у парі, щ о б стимулювати додаткові ідеї.

Крок 3. Учитель просить учнів розділитися . Ті, хто вважають, що пра ­ вильною є одна відповідь на питання, встають і вишиковуються вздовж однієї стіни класу; а ті, хто вважають, що правильна інша відповідь — уз­ довж стіни навпроти . Ті, хто не хоче п р и є д н а т и с я ні до тих, ні до інших (тобто, обміркувавши питання, думає, що обидві с т о р о н и частково праві, або що не права ні та, ні інша с т о р о н и ) , мають стати вздовж стіни між д в о ­ ма і н ш и м и .

Крок 4. Учитель п о я с н ю є основні правила:

А. Учні не повинні проявляти жорсткість і некоректність стосовно одне од­ ного (учителю, можливо, варто пояснити й продемонструвати, що це значить).

Б. Якщо учні чують аргумент, що змушує їх змінити с в о ю думку, вони мають перейти на іншу сторону (або до центру).

Крок 5. Учні з кожної с т о р о н и мають 3 - 4 хвилини, аби в и р і ш и т и , ч о м у

вони

на

цій стороні . Потім учитель просить їх с ф о р м у л ю в а т и кілька ре­

чень,

що

виражають їхню позицію . Учитель п р о с и т ь учнів з кожної с т о р о ­

ни призначити когось, хто висловить їхню позицію .

Крок 6. Одна л ю д и н а з кожної с т о р о н и (включаючи й групу тих, хто не приєднався) озвучує позицію цієї групи .

Крок 7. Тепер будь-який учень з будь-якої команди може щось сказати (контраргументи або спростування) у відповідь на те, що сказала інша ко­ манда, або ж додаткові аргументи на підтримку с т о р о н и своєї команди .

Крок 8. Учитель відслідковує, як виконується завдання, і піклується, аби тон висловлювань не почав переходити в негативні нападки. Педагог просить зробити пояснення, пропонує сам одну-дві ідеї, за потреби виступає «ад­ вокатом диявола». Він переходить з однієї с т о р о н и на іншу, заохочує учнів переходити на іншу сторону, якщо їх переконали висловлені аргументи .

І 12

П Р И Й О М И . М Е Т О Д И т Рі ТЕХНОЛОГІЇ

Крок 9. За 1 0 - 1 5 хвилин учитель п р о с и т ь кожну сторону узагальнити сказане.

Крок 10. Учитель «підбиває підсумки» дебатів, аналізуючи висловлені ідеї й аргументи . Або ж він може п о п р о с и т и кожного учня написати есе з а р г у м е н т о в а н и м викладом своїх думок з цього питання.

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Дебати можуть бути к о р и с н и м і енергійним с п о с о б о м досліджувати якісь ідеї. Але вчитель повинен уважно стежити за т и м , щоб дух змагаль­ ності не захопив учнів і не п е р е ш к о д и в їм побачити н ю а н с и в о б г о в о р ю в а ­ них ідеях.

П о р а д и

 

П р о т я г о м дебатів в и м о ж е т е з а д о п о м о г о ю п а н т о м і м и

м о д е л ю в а т и

поведінку п р и зміні позиції: після т о г о , як хтось п р о п о н у є

г а р н и й аргу ­

мент, ви на мить у д а є т е з а м и с л е н о г о , а потім п е р е х о д и т е на протилеж ­ ну сторону .

Д Е Б А Т И У Ф О Р М А Т І КАРЛА П О П П Е Р А М е т а : формувати культуру дискусії; розвивати вміння формулювати ар­

гументи на захист своєї позиції; навчати учнів висловлювати свою точку зо ­ ру розгорнуто, у строгій логіці, але спокійно, у дружелюбній манері й формі.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 20 до ЗО хвилин .

О б л а д н а н н я : аркуші паперу (формат А-4).

П о р я д о к р о б о т и :

К р о к 1. Об'єднайте учнів у дві групи (або кількість груп має бути крат­ н о ю д в о м — у такому випадку ви можете п р о в е с т и не одну, а кілька ігор) . Дайте учням можливість с а м и м о б и р а т и , яку точку зору відстоювати, або визначте це ж е р е б о м .

Крок 2. Розкажіть про тему дебатів і правила проведення дискусії. Як­ що т е м а дебатів нова для учасників, надайте їм необхідну інформацію та час на підготовку в групах ( 1 0 - 1 5 хвилин або більше, якщо необхідно). Під час підготовки учасники розподіляють ролі між членами групи та вирішу­ ють, як краще р о з п о р я д и т и с я відведеним ч а с о м . Представники однієї групи можуть підготувати запитання представникам інших груп, а також коментувати аргументи своїх опонентів. Групи можуть використовувати малюнки, с х е м и й інші наочні приладдя . Представники груп повинні д о м о ­ витися про черговість своїх виступів.

Крок 3. Проведіть обговорення теми за регламентом, представленим у таблиці 2. Представники груп виступають по черзі, відповідно до регламен­ ту, наведеному в таблиці нижче. Кожна група має право на три виступи.

І 13

з с з а ї л V- П Р И Й О М И і М Е ' О Д И УЗЯГРЛаьЕі-иЯ, СИСТ£Міс Т/!5-Яиі; З н р н 0

Надаючи учасникам слово, стежте за регламентом .

Крок 4. На завершення дебатів можна провести опитування с е р е д гля­ дачів або таємне голосування для визначення команди, яка була більш пе­ реконливою . Підбийте підсумки, якщо у вас були судді, надайте їм слово .

Таблиця 2

Ф о р м а т дебатів Карла Поппера

Виступ

Спікер

 

 

Перша промова команди ствердження

С1

 

 

Перший раунд запитань команди заперечення до команди ствердження

ПРОЗ і С1

 

 

Перша промова команди заперечення

ПР01

 

 

Перший раунд запитань команди ствердження до команди заперечення

СЗ і ПР01

 

 

Друга промова команди ствердження

С2

 

 

Другий раунд запитань команди заперечення до команди ствердження

П Р 0 1 І С 2

 

 

Друга промова команди заперечення

ПР02

 

 

Другий раунд запитань команди ствердження до команди заперечення

С 1 і ПР02

 

 

Третя промова команди ствердження

СЗ

 

 

Третя промова команди заперечення

ПРОЗ

 

 

Обидві команди протягом раунду можуть узяти до 8 хвилин

 

на підготовку будь-якого елементу дискусії.

 

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Це найчастіше використовувана ф о р м а (формат) дебатів, спеціально створена для заохочування співробітництва й командного духу. Учасники дебатів працюють у командах з трьох осіб . Команди готуються відстоюва ­ ти протилежні точки зору на проблему.

Тема дебатів завжди є т в е р д ж е н н я м , сформульованим приблизно так, як ф о р м у л ю ю т ь с я питання на референдумах . Наприклад, «Участь г р о ­ мадськості повинна стати невід'ємним елементом процесу прийняття всіх екологічно значимих рішень». П е р ш а команда посідає стверджувальну позицію — доводить тезу за д о п о м о г о ю аргументів і с п р о с т о в у є аргумен ­ ти протилежної с т о р о н и . Команда заперечення виступає проти тези й ар­ гументів, запропонованих командою ствердження . Під час дебатів час ви ­ ступу кожного учасника ж о р с т к о о б м е ж е н и й .

ДЕ Р Е В О Р І Ш Е Н Ь

Ме т а : як варіант техніки рішення п р о б л е м и д о п о м а г а є учням проаналі­ зувати та краще зрозуміти механізми прийняття складних рішень. М е т о д аналогічний о п и с а н о м у вище, але вибір пропонованих рішень відбуваєть­ ся за певною с х е м о ю .

114

П Р И Й О М И , М Е Т О Д И ТВ ТЕХНОЛОГ!;

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 20 до ЗО хвилин .

О б л а д н а н н я : аркуш паперу для кожної групи або пари .

П о р я д о к р о б о т и :

К р о к 1. Оберіть проблему, дилему, що не має однозначного рішення . Вона може бути викладена у формі історії, судової с п р а в и , ситуації з жит­ тя, епізоду літературного твору. Запропонуйте учням необхідну для роз ­ в'язання проблеми інформацію (вона може бути надана і для д о м а ш н ь о г о читання заздалегідь).

Крок 2. Підготуйте на д о ш ц і або роздайте кожному учневі зразок «дере­ ва рішень«. Сформулюйте проблему для рішення, визначте суть пробле ­ ми та запишіть на д о ш ц і , з а п о в н ю ю ч и схему (див. рис . 11).

Крок 3. Дайте необхідну додаткову інформацію щ о д о п р о б л е м и (або час для її пошуку, перегляду, якщо це було д о м а ш н є завдання).

Запитайте в учнів, чи дійсно хочуть розв'язати проблему люди, які мають до неї стосунок? Якщо проблема є важливою й актуальною, процес може тривати . Попросіть пояснити, чому сторони прагнуть розв'язати проблему.

Крок 4. Варіанти вирішення проблеми можна визначити шляхом прове ­ дення мозкового штурму. На цьому етапі ж о д е н варіант не може бути не­ правильним . Важливо набрати якомога більше ідей.

Крок 5. Обговоріть з класом кожен з варіантів рішення, які позитивні чи негативні наслідки для кожної зі сторін він передбачає. Таким чином мож­ на відхилити частину ідей і з а л и ш и т и 3 - 4 .

Крок 6. Об'єднайте учнів у малі групи (пари) і запропонуйте кожній з а ­ повнити схему (див. рис . 11). Група має шляхом о б г о в о р е н н я дійти спіль­ ного варіанту рішення. Якщо єдності немає, можна застосувати голо ­ сування .

 

 

 

 

 

Проблема

 

 

Рішення 1

 

 

Рішення 2

 

Рішення З

 

 

 

 

 

наслідки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

і

І

 

 

X

 

X

 

 

І

ш

 

 

ш

 

ш

 

 

ш

т

т

 

 

 

 

 

 

н

 

 

1-

 

 

 

 

1-

«

 

 

 

 

 

 

т

со

 

 

оз

 

со

 

 

со

 

 

і—

 

 

 

і-

О

О)

О

 

 

а>

 

О

 

 

Ш

 

 

 

X

 

 

 

 

X

С

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.

11

 

 

Крок 7. Кожна група пропонує с в о є рішення . Проведіть о б г о в о р е н н я . М о ж н а п р о в е с т и голосування всього класу для вибору о д н о г о з варіантів.

115

Розділ V. ПРИЙОМ/і І МЕТОДИ чЗРГРЯьмЕННЯ, Сйа£МР~ИЗРи;і З Н Р Ч Ь

ДИ С К У С І Я

Ме т а : с п р и я є розвитку критичного мислення учнів, дає можливість ви ­ значити власну позицію, ф о р м у є навички аргументації та відстоювання

своєї д у м к и , поглиблює знання з о б г о в о р ю в а н о ї п р о б л е м и .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 2 5 - 3 0 осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 7 до 25 хвилин .

О б л а д н а н н я : не потребує

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Планування дискусії 1. Виберіть тему для дискусії. Вона має бути сформульована п р о б л е м ­

 

но, щоб підходи до її висвітлення були різновекторними .

2

. Дуже важливим елементом дискусії є план. Він може пропонуватись

 

учасникам заздалегідь, напередодні дискусії. Учні, маючи такий

 

план, можуть підготуватися до о б г о в о р е н н я : попрацювати з літера­

 

т у р о ю , довідниками, підготувати собі нотатки т о щ о .

3

. М о ж н а практикувати складання плану дискусії за відомою заздале­

 

гідь т е м о ю б е з п о с е р е д н ь о на початку о б г о в о р е н н я . У такому випад­

 

ку викладачеві доцільно залучити до складання плану самих учнів.

4

. Підготуйте матеріал, який учні мають прочитати вдома . Постарай ­

 

тесь, щоб там були представлені всі точки зору.

5

. Складіть с п и с о к запитань, що д о п о м о ж у т ь вам спрямовувати о б г о ­

 

ворення та привертати увагу класу до проблеми .

Крок 2. Для того щ о б дискусія

була відвертою, необхідно с т в о р и т и в

класі атмосферу довіри та в з а є м о

п о в а г и . Почніть з о б г о в о р е н н я з учнями

правила культури ведення дискусії.

Такі правила можна узагальнити в кількох положеннях:

1. Виступи мають здійснюватись організовано (кожен учасник може

 

виступати л и ш е з дозволу ведучого, п о в т о р н и й виступ може бути

 

тільки після певного проміжку часу, не можна дозволяти сперечання,

 

лайки між учасниками) .

2

. Кожен виступ має бути підкріплений фактами.

3

. Під час о б г о в о р е н н я слід надавати можливість висловитися кожно­

 

му учаснику.

4

. Кожне висловлення має бути уважно розглянуто.

5

. Під час о б г о в о р е н н я н е п р и п у с т и м о «переходити на особистості»,

 

чіпляти ярлики, вживати принизливі висловлювання т о щ о .

6

. Обов'язково слід д о т р и м у в а т и с я визначеного регламенту. Краще,

 

коли час залишиться (його м о ж н а рівномірно розподілити наприкінці

 

дискусії між учасниками), ніж не вистачить на колективне о б г о в о ­

 

рення та підбиття підсумків.

Крок 3. Запропонуйте учням розпочати о б г о в о р е н н я п р о б л е м и .

116

Крок 4. Коли час дискусії вичерпаний і т р е б а з а в е р ш и т и о б г о в о р е н н я , запитайте, наприклад: «Чи ніхто не хоче ще щ о с ь д о д а т и на завер ­ шення?»

Крок 5. Виділіть д о с и т ь часу для заключної частини та попросіть самих учнів підбити підсумки за такою схемою:

Які найбільш переконливі аргументи обох сторін? Перерахуйте їх.

Якщо під час о б г о в о р е н н я виникли додаткові запитання, де можна отримати інформацію?

По р а д и

Для того, щоб дискусія була ефективною:

 

Робіть помітки, які дозволять вам т р и м а т и с я в межах о б г о в о р ю в а н о ї

 

п р о б л е м и .

 

Активно користуйтесь ж е с т а м и та мімікою, які д о п о м а г а ю т ь підтри ­

 

мувати хід дискусії, не п е р е р и в а ю ч и її.

 

Для того щ о б повернутись до т е м и о б г о в о р е н н я , скажіть, н а п р и ­

 

клад: «Схоже ми відхилилися, повернімося до поняття...«

 

Уважно слухайте учнів, слідкуйте за х о д о м о б г о в о р е н н я ,

н а с т р о є м ,

 

не давайте відхилитися від т е м и .

 

Не дозволяйте о б г о в о р е н н ю перетворитися на гарячу

суперечку,

 

але й не гасіть усі прояви емоцій . Ставте конкретні запитання, щоб

 

п р о б у д и т и о б г о в о р е н н я й абстрактні, щ о б остудити запал.

Змініть формулювання проблем, що о б г о в о р ю ю т ь с я , або з а с т о с у й ­

 

те інший п р и й о м пожвавлення думок, якщо дискусія вщухає.

Варіантів проведення дискусії може бути багато, обирайте варіант за ­ лежно від складу класу та мети вашої взаємодії.

В а р і а н т 1 . К р у г л и й с т і л

Дискусія в невеликій (не більше 5 учнів) групі, члени якої о б г о в о р ю ю т ь певне питання, спілкуючись як о д и н з о д н и м , так і з іншими учнями класу, які становлять аудиторію, де проходить «круглий стіл».

В а р і а н т 2 . З а с і д а н н я е к с п е р т н о ї г р у п и ( а б о п е т е л ь н а д и с к у с і я )

Обмін думками в групі з 4 - 6 учнів із заздалегідь призначеним головою . Відбувається в д в а етапи: 1) о б г о в о р е н н я обраної проблеми всіма учас­ никами групи; 2) виклад позиції групи у вигляді невеликих ( 1 - 2 хв.) ви ­ ступів кожного її члена перед усім класом. Обговорення цієї позиції з кла­ с о м не передбачається .

В а р і а н т 3 . Ф о р у м

В и д дискусії, подібний до засідань експертних груп, але на д р у г о м у етапі відбувається обмін д у м к а м и з аудиторією (класом).

117

Розділ V. П Р И Й О М И І МЕТОДИ ьЗРГРНЬНЕННЯ, ( Ж т £ М Р Т Й З Р і і і : ЗНРРо

В а р і а н т 4 . С и м п о з і у м

О б г о в о р е н ня думок членів групи у вигляді виступів із заздалегідь підго­ товленими повідомленнями, що відбивають їхню точку зору, після чого промовці відповідають на запитання класу.

В а р і а н т 5 . К о н ц е н т р и ч н і к о л а

На початковій фазі схожі на «круглий стіл», але спілкування членів робо ­ чої групи з аудиторією здійснюється шляхом обміну позиціями: робоча група стає аудиторією, а аудиторія перетворюється на групу, що дискутує.

В а р і а н т 6. «6 х б х б»

Одночасне о б г о в о р е н н я шістьма групами із шести учасників певної проблеми протягом 6 хвилин . Потім ведучий с т в о р ю є шість нових груп та ­ ким чином, щоб у кожній з них перебував учасник, який працював у попе ­ редній дискусійній групі.

Д И С К У С І Я У С Т И Л І Т Е Л Е В І З І Й Н О Г О Т О К - Ш О У М е т а : д о п о м о г т и учням попрактикуватись у публічному виступі, аргу­

ментованому висловлюванні своєї позиції, навчитися працювати з твер ­

д ж е н н я м и , аргументами інших, відстоювати ідеї та сперечатися

з

н и м и ,

не нападаючи на своїх суперників .

 

 

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

 

 

Н е о б х і д н и й ч а с : від 4 5 д о 9 0 хвилин .

 

 

О б л а д н а н н я : не потребує .

 

 

П о р я д о к р о б о т и :

 

 

Крок 1. Підготовка дискусії.

 

 

• Попередньо

повідомте тему дискусії її учасникам (бажано

у

формі

д и с к у с і й н о г о

питання) .

 

 

Запросіть чи виберіть із числа учнів класу 2 - 5 експертів.

• Попросіть учнів п р и д у м а т и запитання до експертів і визначитися зі с в о є ю позицією щ о д о поставленого запитання.

Попросіть експертів підготувати додаткову довідкову інформацію з

т е м и дискусії.

Придумайте назву ток - шоу і виберіть ведучого.

Організуйте аудиторію на кшталт студії (учні сідають півколом перед експертами) .

Крок 2. Назвіть тему та відрекомендуйте учасникам ведучого й експертів. Крок 3. Повідомте правила проведення ток-шоу:

Усі учасники дискусії говорять коротко та конкретно.

Надавати слово для виступу може л и ш е ведучий.

Ведучий може зупинити п р о м о в ц я , який п е р е в и щ и в ліміт часу.

Виступ експертів т р и в а є по 1-2 хвилини кожен.

І 18

Учні ставлять запитання експертам або роблять повідомлення (не більше 1 хвилини) .

Експерти ставлять о д и н одному запитання .

Крок 4. Запропонуйте ведучому розпочати о б г о в о р е н н я з надання сло ­ ва експертам .

Крок 5. Після виступів експертів усі учасники ш о у можуть поставити їм запитання.

Крок 6. Після відповідей експертів учасники шоу можуть висловити с в о ю позицію щ о д о п р о б л е м и .

Крок 7. Експерти можуть з р о б и т и висновки .

Крок 8. Учитель пропонує учням підбити підсумки дискусії за змістом і ф о р м о ю її проведення .

ЗА Й М И П О З И Ц І Ю

Ме т а : обговорення будь-якої гострої п р о б л е м и з діаметрально п р о т и ­ лежних позицій; для інтенсивної перевірки о б с я г у та глибини наявних знань (наприклад, термінів, ідей); для розвитку вмінь аргументувати влас­ ну позицію .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : д о 1 5 хвилин .

О б л а д н а н н я : плакати «За», «Проти», «Це складне для мене питання».

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Запропонуйте учням дискусійне питання і попросіть їх визначи­ ти власну позицію щ о д о нього.

Крок 2. Розмістіть плакати з варіантами відповідей у протилежних кін­ цях кімнати.

Крок 3. Попросіть учнів стати біля відповідного плакату, залежно від їхньої думки щ о д о о б г о в о р ю в а н о ї п р о б л е м и , «проголосувати ногами«.

Крок 3. Виберіть декількох учасників і попросіть їх обґрунтувати с в о ю позицію або запропонуйте всім, хто поділяє одну і ту саму точку зору о б ­ г о в о р и т и її та в и р о б и т и спільні аргументи на її захист.

Крок 4. Після викладу різних точок зору запитайте, чи не змінив хто-не- будь з учасників своєї думки і чи не хоче перейти до іншого плакату. З а ­ пропонуйте учням перейти й обґрунтувати причини с в о г о переходу.

Крок 5. Попросіть учасників назвати найбільш переконливі аргументи своєї та протилежної с т о р о н и .

КА Р У С Е Л Ь

Ме т а : цей варіант кооперативного навчання найбільш ефективний для

од н о ч а с н о г о залучення всіх учасників до активної роботи з різними спів­

ро з м о в н и к а м и для о б г о в о р е н н я дискусійних питань. Застосовується для

об г о в о р е н н я будь-якої гострої проблеми з діаметрально протилежних

І19

Розділ V. П Р И Й О М И І М £ ~ О Д / Ь З П г Р Л о Н ' н | н й , С / С Т Е М Р Т / З Р д ; ЗНнмЬ

п о з и ц і й; для інтенсивної перевірки обсягу та глибини наявних знань (на­ приклад, термінів, ідей); для розвитку вмінь аргументувано відстоювати власну позицію .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО осіб .

Н е о б х і д н и й ч а с : д о 2 0 хвилин . О б л а д н а н н я : н е потребує .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Розставте стільці для учнів у два кола. Учні, які сидять у внутріш ­ ньому колі, мають розташуватися с п и н о ю до центру, а в зовнішньому — обличчям. Таким чином, кожен сидить навпроти іншого .

Крок 2. З а п р о п о н у й т е учням п р о б л е м у для розв'язання та д а й т е 1-2 х в и л и н и на підготовку аргументів . Ураховуйте, що учасники внутріш ­ нього кола є п р и х и л ь н и к а м и однієї точки зору, а з о в н і ш н ь о г о — п р о т и ­ лежної .

Крок 3. За с и г н а л о м учителя учні в парах починають спілкування. Спо ­ чатку йде обмін точками зору в перших парах, подаються необхідні відо­ мості (аргументи, оригінальний поворот проблеми т о щ о ) . Учні фіксують у себе в записничках усе, що подає протилежна с т о р о н а . Зазвичай на спіл­ кування в парі відводиться не більше 2 хвилин — по одній на партнера .

Крок 4. За с и г н а л о м учителя всі учасники кола пересуваються на о д и н стілець праворуч і опиняються перед н о в и м партнером (внутрішнє коло нерухоме, а зовнішнє — рухоме) . Дискусія продовжується, однак учні на­ магаються підібрати нові контраргументи .

Крок 5. Рух учнів продовжується протягом відведеного часу або д о т и , д о к и кожен не п р о й д е все коло, виконуючи поставлене завдання. До кінця кола учні, зазвичай, уже відточують с в о ю с и с т е м у аргументів і здобувають досвід спілкування з різними партнерами .

В а р і а н т 2 .

У такому варіанті використання «каруселі» кожен учень, який сидить у зовнішньому колі, має аркуш з конкретним питанням (темою), і під час пе­ реміщення збирає максимум інформації, аспектів, поглядів із зазначеної

пр о б л е м и . Наприкінці відбувається заслуховування окремих відповідей,

об г о в о р е н н я того, які питання виявилися о с о б л и в о складними, продук­

ти в н и м и чи, навпаки, швидко вичерпалися і чому, як працювали партнери

то щ о . У цьому випадку застосуванням методу досягається узагальнення наявних в учнів знань, активізацією їх і перетворенням на загальногрупо - ве надбання .

В а р і а н т 3 .

У цьому варіанті застосування «каруселі» учні заздалегідь готують за ­ питання та записують його на маленьких аркушах, а на звороті пишуть

І 20

 

 

П Р И Й О М И . М Е Т О Д И ТР ТЕХНОЛОГ']

с в о є

ім'я. Під час р о б о т и

партнери ставлять о д и н

о д н о м у запитання, і в

разі

правильної відповіді

учень о д е р ж у є від автора

запитання цю картку.

Наприкінці вправи підраховується кількість зароблених карток і визна ­ чається переможець .

К Р У Г Л И Й С Т І Л М е т а : розвиток умінь брати участь у колективному обговоренні, диску ­

тувати, висловлюватися .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : від ЗО до 90 хвилин .

О б л а д н а н н я : плакат з т е м о ю та питаннями «круглого столу».

П о р я д о к р о б о т и :

 

 

 

 

 

Крок 1.

Учитель

р о з п о ч и н а є

«круглий стіл» і

визначає

й о г о

функції

(колективна д и с к у с і я , о б г о в о р е н н я актуальної

п р о б л е м и ,

п о ш у к к о н ­

к р е т н о г о

р і ш е н н я

п р о б л е м и

т о щ о ) . Він

п р о п о н у є у ч н я м

п р а в и л а

«круглого столу» (це

можуть бути вже відомі

п р а в и л а поведінки

під час

д и с к у с і ї ) .

 

 

 

 

 

 

 

Крок 2. Учитель визначає питання «круглого столу», за кожним з яких

призначається експертна група (по 2 о с о б и ) .

 

Крок

3 .

О г о л о ш у є т ь с я

д и с к у с і я

з а

п р о п о н о в а н и м и з а п и т а н н я м и :

спочатку з а

п е р ш и м з а п и т а н н я м , потім

з а д р у г і м т о щ о . Під час о б г о в о ­

рення

вчитель

п о с л і д о в н о

надає

с л о в о к о ж н о м у з бажаючих

учнів,

з а о х о ч у ю ч и

тих,

хто мовчить . Експертні

г р у п и фіксують д у м к и з

к о ж н о ­

го п и т а н н я .

 

 

 

 

 

 

Крок 4. Експертним групам по черзі надається слово для підбиття підсумків дискусії з кожного питання .

Крок 5. Учитель проводить з учнями о б г о в о р е н н я того, що відбулося, їхніх вражень і думок .

Крок 6. Учитель підбиває підсумки, за необхідності може узагальнити виступи експертних груп .

БЕ З П Е Р Е Р В Н А Ш К А Л А Д У М О К

Ме т а : розвиток в учнів навичок прийняття о с о б и с т о г о рішення та вдо­ сконалення вміння аргументувати с в о ю думку. Розглядаючи полярні точки зору з п р о б л е м и , що дискутується, учні знайомляться з альтернативними позиціями, поглядами; прогнозують, які наслідки буде мати та чи інша

точка зору для окремих л ю д е й чи політичних рішень; навчаються на прак­ тиці відстоювати с в о ю позицію, вислуховувати думки інших; отримують додаткові знання з т е м и , що вивчається.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 2 5 - 3 0 осіб. Н е о б х і д н и й ч а с : д о 2 0 хвилин . О б л а д н а н н я : н е потребує

121