Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Олена Пометун. Енциклопедія інтерактивного навчання

.pdf
Скачиваний:
327
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
820.19 Кб
Скачать

Розділ IV. ПРИЙОМ/І І МЕТОДИ ЗВС60ЄННЯ НОВИХ ЗНРНо, ФОРМ'зВРННЯ ЗМіНо . НВ6ИЧО К

К і л ь к і с т ь учнів: з будь-яким складом класу.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 1-2 хвилин . О б л а д н а н н я : не потребує .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Запропонуйте учням завдання, поставте питання для невелич­ кої дискусії, аналізу ситуації, виконання пізнавального завдання. Після по ­ яснення питання або фактів, наведених у ситуації, дайте їм 1-2 хвилини для продумування можливих відповідей або рішень індивідуально.

Крок 2. Об'єднайте учнів у пари, визначте, хто з них буде висловлюва ­ тися п е р ш и м , і попросіть о б г о в о р и т и свої ідеї одне з о д н и м . Краще відра­ зу визначити час на висловлення кожного в парі і спільне о б г о в о р е н н я . Це д о п о м а г а є звикнути до чіткої організації р о б о т и в парах. Вони мають д о ­ сягти з г о д и (консенсусу) щ о д о відповіді або рішення .

Крок 3. По закінченні часу на обговорення кожна пара представляє резуль­ тати роботи, обмінюється своїми ідеями та аргументами з усім класом. За по­ треби це може бути початком дискусії або іншої пізнавальної діяльності.

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Використання такого виду співпраці с п р и я є тому, що учні не можуть ухилитися від виконання завдання. Під час роботи в парах м о ж н а швидко виконати вправи, котрі за інших умов потребують великих витрат часу.

Серед них можна назвати такі:

о б г о в о р и т и короткий текст, завдання, п и с ь м о в и й документ;

узяти інтерв'ю та визначити ставлення партнера до заданого читан ­

 

ня, лекції, відео, чи іншої навчальної діяльності;

зробити критичний аналіз чи редагування письмової роботи один одного.

• підбити підсумок уроку чи серії уроків з т е м и ;

р о з р о б и т и разом запитання до викладача;

разом проаналізувати проблему, вправу чи експеримент;

протестувати о д и н о д н о г о ;

дати відповіді на запитання вчителя;

порівняти з а п и с и , зроблені в класі.

РО Л І В Г Р У П О В О М У Н А В Ч А Н Н І

Ме т а : Робота в малих групах п р и кооперативному навчанні є більш ефективною, якщо учні одержують певні ролі в межах групи . Цей п р и й о м дозволяє спеціально відпрацювати ролі, що можуть бути й такими, які на ­ звані в попередньому методі, або такими, як рекомендовано нижче.

Ці ролі виконуються по черзі — для т о г о щоб у кожного учня було б а г а ­ то можливостей здобути практичні навички виконання кожної ролі. У с в о ї й сукупності ці ролі, описані нижче, є д о п о в н е н н я м до вмінь і навичок, не­ обхідних для успішної р о б о т и в групі.

92

П Р И Й О М И . М Е Т О Д И ТН ТЕХНОЛОГ!7

К і л ь к і с т ь у ч н і в : Ролі при роботі в малих групах можна представити всьому класу, а випробувати на практиці, коли учні працюють у постійних групах і в групах, що с т в о р ю ю т ь с я на уроці залежно від мети навчання.

Н е о б х і д н и й ч а с : від 5 хвилин .

О б л а д н а н н я : немає потреби в спеціальних матеріалах для того, щоб

представити ролі для роботи в малих групах.

 

П о р я д о к р о б о т и :

 

Крок 1. Представте учням такі ролі:

 

Голова. Цей учень ставить перед г р у п о ю завдання.

 

Перевіряючий.

Цей учень стежить за т и м , щоб кожен у групі розумів

завдання, що потрібно виконати, й д о т р и м у в а в с я його .

 

Спостерігач за

часом. Стежить за ч а с о м , виділеним для виконання зав­

дання, і за т и м ,

щоб кожен член групи не виходив за рамки

відведеного

йому часу.

 

 

Заохочувач. Заохочує інших відповідати, хвалить їх за гарні

ідеї та про ­

сить д о п о в н ю в а т и сказане.

 

Доповідач. Доповідає всьому класу те, що було зроблено у процесі р о ­ боти малої групи .

Крок 2. Пояснюйте за о д и н раз тільки одну роль. Опишіть роль. Проде ­ монструйте учням, як її виконувати.

Крок 3. Попросіть кількох учнів п р о д е м о н с т р у в а т и , як вони розуміють цю роль, і внесіть виправлення й пояснення, якщо це необхідно.

Крок 4. Після того як учні зрозуміють усі ролі, попросіть учнів у малих групах розрахуватися від о д н о г о до чотирьох або п'яти. Призначте учням ролі відповідно до їх номерів.

Крок 5. Поясніть, що роль доповідача буде призначена пізніше, тому всі мають уважно слухати, оскільки може виявитися так, що саме вам дове ­ деться виконувати цю роль.

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Ролі в малих групах розподіляються для того, щоб дати кожному учню можливість ясно зрозуміти й о г о внесок в успіх групи . Виконання цих р о ­ лей с п р и я є тому, щоб з г о д о м сформувати в кожного учня всі навички й ус ­ тановки, що дозволяють стати продуктивним членом групи, який уміє співпрацювати з і н ш и м и . Ці ролі також дозволяють здобути навички спів­ робітництва, які є цінними самі по собі .

Важливо, щоб учитель надавав учням кожного разу іншу роль. Це мож­ на з р о б и т и так, щоб зберегти ті самі н о м е р и , але давати цим н о м е р а м ін­ ші ролі, коли учні беруть участь у груповій діяльності. Після того як учні по ­ п р а ц ю ю т ь у кожній ролі, вони набувають навичок для більш повної участі в роботі групи . Кожна їхня роль дозволяє тренувати о д и н з аспектів того, що має р о б и т и л ю д и н а , яка вміє співпрацювати в групі.

93

Розаїл IV. П Р И Й О М И ! МЕТОДИ ЗАСВОЄННЯ НОВИХ ЗНРНЬ. ООРМь'ЗПНгіЯ ВМІНЬ. НР-ЗИЧОН

РОЛІ ПІД ЧАС ОБГОВОРЕННЯ НА УРОКАХ З РІЗНИХ ПРЕДМЕТІВ4 2

М е т а : керування о б г о в о р е н н я м у малих групах при вивченні різних предметів у конкретних предметних галузях, насамперед при вивченні лі­ тератури . Усі учні о б г о в о р ю ю т ь ту саму тему чи текст, проте, виступаючи в різних ролях, вони беруть участь в обговоренні, посідаючи різні позиції. Оскільки ролі відібрані для того, щоб відбивати різні аспекти розуміння, метод дозволяє учням цілеспрямовано навчитися цих аспектів, активно застосовуючи їх на практиці.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : Ролі при роботі в малих групах можна представити всьому класові, а випробувати на практиці, коли учні працюють у постійних групах і в групах, що створюються на уроці залежно від мети навчання.

Н е о б х і д н и й ч а с : 1 5 - 4 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : о д и н примірник тексту для читання вголос, або примір ­ ники на кожного учня, якщо діти читають текст самостійно .

П о р я д о к р о б о т и :

М е т о д застосовується аналогічно попередньому . Перш ніж виконувати завдання із застосуванням цього методу, необхідно прочитати текст або представити учням матеріал. Крім того, вчителю варто відібрати кількість ролей відповідно до кількості учнів у «домашніх» групах. Ось кілька можли ­ вих ролей для використання методу на уроках з різних предметів.

В а р і а н т 1 . Р о л і д л я у р о к у г е о г р а ф і ї

Картограф — учень, який малює карту виучуваного регіону.

Історик — учень, який коротко розкриває історичне минуле регіону. Геолог — учень, який о п и с у є ф о р м и земної поверхні, типи ґрунту та клі­

мат цього регіону.

Економіст — учень, який розповідає про види економічної діяльності, якою там займаються л ю д и , і пов'язує цю діяльність з ф о р м а м и земної поверхні.

Антрополог — учень, який розповідає про народ, який живе в цьому ре­ гіоні, про його традиції та культуру.

В а р і а н т 2 . Р о л і д л я у р о к у м а т е м а т и к и

Тлумач (той, хто інтерпретує завдання) — учень, який переформульо - вує завдання таким чином, щ о б усі й о г о зрозуміли .

Шукач — учень, який знаходить і позначає потрібні числа в завданні, що мають бути використані при й о г о розв'язанні.

Обчислювач — учень, я к и й ф о р м у л ю є з а в д а н н я в м а т е м а т и ч н и х термінах і керує і н ш и м и при його розв'язуванні.

Контролер — учень, який перевіряє всю роботу, щоб переконатися, що все зроблено правильно .

42 Це різновид технології «Ролі в груповому навчанні».

94

 

П Р И Й О М И . М £ Т ) Д И Т В ТЕХНОЛОГІЇ

Зв'язковий — учень,

який керує о б г о в о р е н н я м ,

щ о б знайти

приклади

інших завдань, котрі можуть бути вирішені аналогічним шляхом .

 

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

 

 

М е т о д «Спеціальні

ролі під час обговорення» —

це стратегія,

що д о п о ­

магає залучити учнів до процесу роботи . Вам необхідно уважно спостері ­ гати за групами, щоб переконатися, що обговорення йде на належній гли­ бині й д о с и т ь докладно. Інакше учні можуть просто розповісти те, що вони знають, і на цьому завершити виконання своєї ролі. Завдання буде викона­ не надто швидко й інші учні не цілком зрозуміють цей матеріал. Крім того, деякі групи завершать набагато раніше за інших. Як і у випадку застосуван ­ ня інших методів кооперативного навчання, щ о й н о учні навчаться викону­ вати це завдання, вони зможуть виконувати його ефективно.

Р О Л Ь О В А ГРА ( Р О З І Г Р У В А Н Н Я СИТУАЦІЇ З А Р О Л Я М И )

М е т а : визначити ставлення до конкретної життєвої ситуації, набути досвіду шляхом г р и , д о п о м о г т и навчитися через досвід і почуття. Рольова гра може також використовуватися для отримання конкретних навичок, наприклад, безпечної поведінки в певній ситуації т о щ о .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 3 5 осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : 4 5 - 9 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : можна приготувати картки з текстами чи завданнями для груп або для кожного учня, за необхідності папір, маркери, таблички з на­ з в о ю місця, де розташовуються учні т о щ о .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Учитель повинен попередньо спланувати роботу та підготуватися:

с ф о р м у л ю й т е проблему, яку буде ілюструвати рольова гра;

спільно з учнями визначте кількісний склад учасників рольової гри та спостерігачів, а також подумайте, як доцільніше працювати над г р о ю : усім класом чи одночасно кількома м а л и м и г р у п а м и . Заохочуйте не­ рішучих учнів до співучасті;

надайте учням достатньо інформації, щ о б вони могли переконливо виконувати свої ролі і одночасно вчитися;

продумайте, як буде проходити рольова гра . Сценарій можна склас­

ти у вигляді:

• розповіді, під час якої ведучий уводить усіх у суть с п р а в и , а решта учнів озвучують її, розкриваючи зміст через ролі «своїх« персонажів;

• інсценізації, під час якої герої діють частково спонтанно, без підго­ товлених діалогів, але відтворюють о с н о в н у ідею інсценізації.

Крок 2. Підготуйте і потренуйте учнів. Дайте їм час на обдумування с и ­ туацій своїх ролей . Якщо для проведення гри треба переставити меблі, зробіть це саме зараз.

95

Роз діл IV. П Р И Й О М И 1 МЕ~ОДІ/1 ЗРОЗОЄННР МОЗІ/ІХ ЗНРНЬ. Ф О Р М ^ З Я Н Н Р ЗМ НЬ. н Р З / ч О И

Крок 3. Проведіть розігрування підготовленого сценарію . Забезпечте активну участь усього класу в проведенні гри принаймні в якості с п о с т е ­ рігачів чи експертів з певними завданнями .

Крок 4. Після закінчення вправи учасниками та «спостерігачами»проводиться ретельний і поглиблений аналіз набутого досвіду, їхніх думок та почуттів.

Крок 5. Подумайте про вихід дітей з ролей . Для цього проводиться детальне обговорення ситуації. Бажано, щоб кожен учасник відповів на запитання:

Як ви почували себе в тій чи іншій ролі?

• Що подобалось під час г р и , а що — ні?

Чи бували ви самі в подібній ситуації?

Чи була вирішена проблема? Чому? Як вона була вирішена?

Яку іншу лінію поведінки м о ж н а було б вибрати?

Чи д о в о д и л о с я вам потрапляти в подібну ситуацію?

Яким чином цей досвід може вплинути на ваше подальше життя?

До д а т к о в і м і р к у в а н н я

Рольова гра імітує реальність призначенням учням ролей і наданням їм можливості діяти «наче насправді». Протягом рольової г р и учні «розігру­ ють за ролями» визначену проблему або ситуацію . Рольова г р а потребує ретельної підготовки. Початкові вправи мають бути п р о с т и м и з наступним ускладненням . Наприклад, можна почати з читання текстів «за ролями», формулювання коротких висловлень або відповідей від імені історичної о с о б и , п р и р о д н о г о я в и щ а , конкретного предмета, т в а р и н и .

Кожна о с о б а в рольовій грі має чітко знати зміст її ролі та мету рольової гри взагалі.

Розігрування конкретної життєвої ситуації за ролями д о п о м о ж е учням в и р о б и т и власне ставлення до неї, набути досвід шляхом г р и , с п р и я є роз ­ витку уяви та навичок критичного мислення, вихованню здатності знахо­ д и т и й розглядати альтернативні можливості дій, співчувати іншим .

Дуже важливим є розподіл рольової г р и за часом . На пояснення умов припадає приблизно 1 0 - 1 5 %, на роботу в малих групах — 1 5 - 2 5 %, на презентацію й о б г о в о р е н н я — 4 0 - 5 0 %, на підсумки — до 15 %.

П о р а д и

Не чекайте відшліфованої г р и від с а м о г о початку. Дайте учням можли ­ вість провести рольову гру й імітувати історичні та сучасні ситуації. Змі ­ нюйте види діяльності.

Такі вправи мають п р о в о д и т и с я в обстановці д о в і р и , щоб учні не почу­ валися ніяково. Учні повинні розуміти, що реагувати можна по-різному. Практика д о п о м о ж е учням почувати себе більш упевнено при проведенні таких вправ.

96

Г Р / І І / О М І / , М Е Т О Д И Т Р Т Е Х Н С Л О Г Ї '

Р О Т А Ц І Й НІ ( З М І Н Ю В А Н І ) Т Р І Й К И М е т а : с п р и я є активному, ґрунтовному аналізу й о б г о в о р е н н ю нового

матеріалу з метою й о г о о с м и с л е н н я , закріплення та засвоєння . К і л ь к і с т ь у ч н і в : з будь - яким складом класу.

Н е о б х і д н и й ч а с : до ЗО хвилин . О б л а д н а н н я : не потребує .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Розробіть питання, щоб д о п о м о г т и учням почати о б г о в о р е н н я нового або роз'ясненого матеріалу. Використовуйте переважно питання, що потребують неоднозначної відповіді.

Крок 2. Об'єднайте учнів у трійки . Розмістіть трійки так, щ о б кожна з них бачила трійку праворуч і трійку ліворуч. Разом усі трійки мають утворити коло.

Крок 3. Дайте кожній трійці відкрите питання (однакове для всіх). Кожен у трійці має відповісти на це питання по черзі.

Крок 4. Після короткого о б г о в о р е н н я попросіть учасників розрахувати ­

ся від 0 до 2. Учні з

н о м е р о м 1 переходять до наступної трійки за г о д и н ­

никовою стрілкою,

а учні з н о м е р о м 2 переходять через дві трійки проти

годинникової стрілки. Учні з н о м е р о м 0 залишаються на місці і є постій ­ н и м и членами трійки . Результатом буде повністю нова трійка.

Крок 5. Ви можете рухати трійками стільки разів, скільки у вас є питань. Так, наприклад, коли проходить т р и ротації, кожен учень зустрічається із шістьма і н ш и м и учнями .

Р У Ч К И В С Е Р Е Д И Н І М е т а : д о п о м а г а є навчити учнів розподіляти час, відведений для р о б о ­

ти г р у п о ю , більш рівномірно на всіх членів г р у п и .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : найкраще п р а ц ю є в малих групах від трьох до д е с я т и учнів.

Н е о б х і д н и й ч а с : використовується одночасно з якоюсь іншою нав­ чальною діяльністю, яку учні виконують, с п і в п р а ц ю ю ч и в малих групах.

О б л а д н а н н я : ніяких

особливих матеріалів не

потрібно — крім

того,

щ о б у кожного учня були олівець або ручка.

 

 

П о р я д о к р о б о т и :

 

 

 

Крок 1. Коли учні починають висловлювати свої ідеї (у навчальній

малій

групі, що складається з

3 - 7 членів), кожен учень,

в и с л о в и в ш и с ь ,

кладе

с в о ю ручку або олівець у центр стола, за яким сидить група — щ о б відзна­ чити, що він зробив свій внесок у загальну роботу.

Крок 2. Поклавши ручку, цей учень уже не має права висловлюватися, д о к и всі інші учні не покладуть свої ручки в центр стола. Усі члени групи рівні у своїй можливості висловлюватися, і ніхто не має права домінувати .

97

Розділ IV. П Р И Й О М И І МЕТОДИ ЗЯС306ННР НОВИХ ЗНЯНЬ, Ф О Р М Ч З Р Ч Н Р ВМІНЬ. ЧРВЙЧОК

Крок 3. Учень, який не висловився і якому нічого додати в цей момент, має право сказати «Пропускаю», кладучи свою ручку або олівець у центр стола.

Крок 4. У будь-який момент учитель може підійти до групи, вибрати ручку на столі й запитати, який внесок з р о б и в власник цієї ручки.

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

При роботі в малих групах буває так, що під час обговорення домінує один учень. За таких умов іншим учням важко з р о б и т и свій внесок у гру­

пову роботу. М е т о д «Ручки всередині» покликаний сприяти тому,

щоб у

всіх учнів була можливість брати участь у навчальній діяльності при

роботі

в групі, а також стимулювати вчителя для запитань до окремих учнів про їхній внесок у роботу г р у п и .

П о р а д и

 

 

Коли учні о б г о в о р ю ю т ь питання

в малій групі, к о р и с н и м и

є п р и й о м и ,

що д о п о м а г а ю т ь д о м о г т и с я того,

щ о б брали участь усі —

наприклад,

можна п о п р о с и т и учнів передавати якійсь предмет (камінчик, маленький м'яч) від мовця до мовця . М а є право г о в о р и т и тільки той учень, який т р и ­ має в руках цей предмет.

С И Т У А Т И В Н Е М О Д Е Л Ю В А Н Н Я (ІМІТАЦІЙНІ А Б О Д І Л О В І ІГРИ)

М е т а : набуття учнями навичок участі в діяльності певних інституцій су­ спільства (судів, зборів, виборів т о щ о ) та процедурах прийняття рішень. Дозволяє учням глибоко вжитися в проблему, зрозуміти її з с е р е д и н и .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : д о 3 5 осіб.

Н е о б х і д н и й ч а с : 1 0 - 4 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : можуть бути приготовлені картки з текстами чи завдан ­ нями для груп або для кожного учня, за необхідності папір, маркери .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Оберіть тему для моделювання й основне питання, з яким пра ­ цюватимуть учні. Перевірте, чи відповідає тема очікуваним результатам і темі уроку.

При розробці опису ситуації (прикладу, дилеми) необхідно надати учням достатньо інформації. Обов'язково повинні розглядатися різні сторони кон­ флікту, протилежні позиції й інтереси героїв. Якщо ситуація подається у ви­ гляді д и л е м и , то вона повинна передбачати чотири основних елементи о п и ­ су д и л е м и : загальний контекст дилеми; знайомство з вибором, що пропо ­ нує дилема; наведення однаково сильних аргументів «за» та «проти» і про­ позицію зробити чіткий вибір наприкінці. Перевірте, наскільки ясно описана ситуація, чи вся подана інформація необхідна для вирішення проблеми .

Крок 2. Сплануйте сценарій г р и , продумайте розподіл ролей, участь у грі всього класу.

98

П Р И Й О М И , М Е Т О Д И ТН ТЕХНОЛОГІЇ

Крок 3. Об'єднайте учнів у малі групи. Оптимальний розмір групи для аналізу ситуаційної моделі — 6 - 10 осіб. Бажано, щоб у кожній групі були учні з різним рівнем підготовки, стилями роботи й навичками. Якщо клас ве­ ликий, можна зробити більше груп, кожна з яких буде займатися одним з аспектів заданої проблеми . За необхідності введіть елемент змагання, запропонувавши групам спробувати розв'язати проблему протягом пев­ ного часу.

Крок 4. Надайте учням достатньо інформації, чіткі інструкції, щоб вони могли переконливо виконувати свої ролі і одночасно вчитися . Чітко поста ­ вте цілі вправи й завдання для індивідуальної та групової роботи . Інструк­ ції повинні бути короткими та я с н и м и . Роздавши о п и с ситуації, упевніться, що учні розуміють суть проблеми . Якщо потрібно, запропонуйте учням виділити одну проблему, так, щ о б у процесі р о б о т и вивчити її докладніше . Будьте готові надати пояснення там, де це необхідно.

Крок 5. Надайте час на самостійне вивчення ситуації. Поясніть, що ко­ жен учень повинен прочитати опис ситуації, виділити проблему, вибрати метод, за д о п о м о г о ю якого її можна аналізувати, вільно відповідати на п и ­ тання, давати коментарі й аргументовано пояснити нові варіанти рішення . Стимулюйте учнів до визначення необхідних фактів і відсутньої інформа ­ ції, а також до обмірковування можливих дій .

Крок 6. Організуйте групові (в малих групах) дискусії щ о д о змісту. Дискусія — це важливий елемент вправи . Вона с п р и я є обміну д о с в і д о м , дозволяє п р о р о б и т и всі аспекти ситуації та відкоригувати можливі п о м и л ­ ки. Перед вправою підготуйте питання для п р о в е д е н н я дискусії.

З а п и т а н н я д л я а н а л і з у с и т у а ц і ї т а п р о в е д е н н я д и с к у с і ї в м а л и х г р у п а х а б о з а г а л ь н о м у к о л і

В а р і а н т 1 :

• Ф а к т и . Що відбувається? Де й коли? Хто учасники проблеми? Що ми про них знаємо? Які факти є важливими, а які д р у г о р я д н и м и ? Що

в описі є фактами, а що д у м к а м и , оцінками т о щ о ?

П р и ч и н а с и т у а ц і ї . У чому є конфлікт? Які питання необхідно розгля­ нути, щоб вирішити проблему? У чому полягають інтереси кожної зі сторін? Чому вони протилежні?

А р г у м е н т и . Які а р г у м е н т и м о ж н а н а в е с т и на захист кожної зі

 

сторін? На які документи, інформацію ми м о ж е м о с п и р а т и с я , відсто­

 

ю ю ч и ту або іншу позицію?

Р і ш е н н я . Яким може бути вирішення ситуації? Чому саме таким? На

 

чому ґрунтується вибір такого рішення? Чи є інші шляхи вирішення

 

проблеми?

В а р і а н т 2 :

Яка проблема представлена в прикладі?

Як різні характери бачать цю проблему?

99

Розділ іУ. П Р И Й О М И і МЕТОДИ ЗРСВОЄННР НОВИХ ЗНПНЬ, Ф О Р М П З Р Н Н Я ВМІНЬ. НН6І/Т-ОИ

Що можна з р о б и т и , щ о б її вирішити?

На які чинники слід зважати, щоб обрати оптимальне рішення?

Якими будуть результати різних рішень?

Яке рішення буде найбільш оптимальним?

Крок 5. Перед г р о ю (діями, що імітують якусь процедуру суспільного життя) зробіть короткий вступ.

Крок 6. Після гри підбийте підсумки шляхом бесіди з учнями про їхні враження, емоції та думки щ о д о г р и .

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Ситуативні моделі (приклади) використовуються для розгляду реаль­ них ситуацій і прикладів з життя в «повільному режимі». Ситуаційні моделі слугують прикладами для узагальнень, дають підстави для високого рівня абстрагування й мислення учнів, д е м о н с т р у ю т ь їм людські почуття й емоції, д о п о м а г а ю т ь пов'язати нову теоретичну інформацію з реальним життям і надають можливість застосувати отримані знання на практиці.

Ситуативні моделі (ділові ігри) — це створені вчителем ситуації, під час яких учні копіюють у с п р о щ е н о м у вигляді п р о ц е д у р и , пов'язані з діяльніс­ тю суспільних інститутів, які існують у справжньому економічному, полі­ тичному та культурному житті. Це своєрідні рольові ігри з використанням чітко визначених (за законом або за традиціями) і відомих ролей і кроків, які повинні здійснити виконавці: судові, парламентські, громадські слу­ хання, з б о р и , асамблеї, засідання комісій, політичні дебати т о щ о .

Проведення вправ з використанням ситуаційних моделей складається з таких основних кроків: подання ситуації учасникам, самостійне вивчен­ ня й аналіз ситуації, груповий аналіз і вироблення рішень, групове о б г о в о ­ рення, вибір рішення та підбиття підсумків.

Готуючи учнів до такої г р и , вчитель має не тільки розподілити ролі, але і з'ясувати з кожним виконавцем послідовність й о г о дій та висловлювань, наприклад, виходячи з обов'язків судді, голови парламенту т о щ о . Регла­ мент усієї гри будується за чітким сценарієм, що відповідає такій проце ­ дурі в реальному житті. Слід пам'ятати, що йдеться не про д е м о н с т р у в а н ­ ня акторських здібностей, а про вміле і в міру можливості б е з о с о б о в е відтворення вибраного процесу.

Отже, така гра є «мініатюрною« версією реальності. Ця технологія на­ ближена до рольової г р и , але істотно відрізняється від неї, бо її метою є не представлення поведінки конкретних о с о б и с т о с т е й , а відтворення певно ­ го процесу.

П о р а д и

Етапи вирішення п р о б л е м и :

Визначити суть п р о б л е м и .

Визначити важливість п р о б л е м и .

100

Г С / 7 Р М І / І . М Е т 0 Д І / 1 ~Р. ' Е Х Н С Л О Г І І

Обміркувати всі можливі варіанти рішення .

Проаналізувати можливі наслідки кожного варіанта.

Обрати варіант рішення, що на вашу думку є оптимальним .

Якщо п е р ш и й варіант виявиться неефективним, запропонувати інші

 

варіанти й розпочати усе з початку.

С П Е Ц І А Л Ь Н І Р О Л І ПІД ЧАС О Б Г О В О Р Е Н Н Я 4 3

М е т а : керування о б г о в о р е н н я м у малих групах у конкретних предмет ­ них галузях, н а с а м п е р е д при вивченні літератури . М е т о д використовуєть ­ ся після того, як був прочитаний текст або учням була представлена тема .

Усі учні о б г о в о р ю ю т ь одну і ту саму тему або текст, проте, виступаючи в різних ролях, вони беруть участь в обговоренні, посідаючи різні позиції. Оскільки ролі відібрані для того, щоб відбивати різні аспекти розуміння, метод дозволяє учням цілеспрямовано навчитися цих аспектів, активно застосовуючи їх на практиці.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : ролі при роботі в малих групах м о ж н а представити всьому класу, а випробувати на практиці, коли учні п р а ц ю ю т ь у постійних групах і в групах, що с т в о р ю ю т ь с я на уроці залежно від мети навчання.

Н е о б х і д н и й ч а с : 1 5 - 4 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : о д и н примірник тексту для читання вголос або п р и м і р н и ­ ки на кожного учня, якщо діти читають текст самостійно .

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Перш ніж виконувати завдання із застосуванням цього методу, не­ обхідно прочитати текст або представити учням матеріал. Крім того, вчителю варто відібрати кількість ролей відповідно до кількості учнів у «домашніх» гру­ пах. Ось кілька можливих ролей для використання методу на уроці літератури.

Відповідальний за пошук цитат. Завдання цього учня полягає в тому, щоб відібрати кілька уривків з тексту, які ця група хотіла б зачитати вголос.

Дослідник. Завдання цього

учня полягає в тому, щ о б надати фонову

інформацію з будь-якої т е м и ,

пов'язаної із цим т е к с т о м .

 

Відповідальний

за пошук зв'язків («зв'язковий»).

Завдання цього

учня

полягає в тому, щоб знайти зв'язки між текстом і зовнішнім світом .

 

Відповідальний

за постановку

запитань. Завдання

цього учня в

тому,

щоб записати (перед обговоренням) питання, за якими група буде вести обговорення . Ці питання учень має обговорити з і н ш и м и членами групи .

Відповідальний за пошук слів. Завдання цього учня полягає в тому, щоб знайти цікаві, привабливі, важливі або нові слова, звернути на них увагу групи й о б г о в о р и т и їх.

Відповідальний за інтерпретацію (тлумачення) героїв. Завдання цього учня полягає в тому, щоб уважно вивчити характер персонажів і о б г о в о р и ­ ти їх з і н ш и м и учнями .

43 Це різновид технології «Ролі в груповому навчанні».

ІОІ