Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Олена Пометун. Енциклопедія інтерактивного навчання

.pdf
Скачиваний:
327
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
820.19 Кб
Скачать

Розділ V. П Р И Й О М И І МЕТОДИ УЗЯГЯЛЬНЕННЯ. СИС~£ЛЛіЯТі/ІЗПиМ ЗНРгіо

б)

в)

3. Висловте своє ставлення до п р о б л е м и у вигляді зрозумілого абзацу.

4. Продовжуйте писати есе (відповідь на питання) на решті місця на ар­ куші. Пишіть розбірливо, розділяйте текст на абзаці. Пам'ятайте, що ви об ­ межені о б с я г о м цього аркуша, тому плануйте висловлення заздалегідь.

В а р і а н т 5 . Б л і ц - д и с к у с і я

Наприкінці уроку проводиться коротка дискусія, що відбиває його тему.

Наприклад, за

такою с х е м о ю :

«Спробуйте знайти в

своєму

житті

прикла­

ди. ...

Які думки,

почуття це у вас викликало? Які викликає зараз? Як

ви бу­

дете

реагувати

на

прояви... зараз?

Яке значення мав

для вас

урок?».

В а р і а н т 6 . О д н и м с л о в о м

Наприкінці уроку вчитель вивішує аркуш паперу (формат А-1) і просить учнів відзначити те, що найбільше с п о д о б а л о с я їм на уроці: зміст, методи, а т м о с ф е р а , власна діяльність, результати т о щ о .

О б р а н и й момент учні мають назвати о д н и м с л о в о м , що змістовно роз ­ кривало б з р о б л е н и й вибір. Учитель фіксує це слово на папері і за не­ обхідності просить учнів його прокоментувати .

В а р і а н т 7 . П о т я г

На аркуші паперу вчитель малює потяг. Кожен вагон — це о д и н розділ. На вагонах малюють віконця, що відповідають т е м а м розділу. Назву вив­ ченого розділу пишуть на паровозі .

Малюнок вивішується в класі, кожна тема вписується у віконце. Для кожного уроку вчитель готує невеличкі картки на кожного учня.

Наприкінці уроку (вивчення теми) вчитель пропонує кожному учневі зафіксувати на картках головні думки, ідеї, що с п о д о б а л о с ь чи не с п о д о ­ балось на занятті. Потім картки прикріплюються у відповідне віконце ваго­ ну.

В а р і а н т 8 . М і ш е н ь

Учні малюють у зошитах мішень (див. рис . 12). Три частини її заповнює учень (у кожній частині фіксується певний аспект уроку), а в четвертій оцінку виставляє вчитель.

Наприкінці уроку вчитель просить учнів виставити оцінки і здати з о ш и ­ т и . Перевіряючи з о ш и т и , він виставляє у с в о є м у секторі оцінку учневі, за необхідності супроводжуючи її коментарем . Якщо оцінки учня та вчителя збігаються, можна перенести їх у журнал, якщо ні — відбувається процес погодження .

132

і Р Й Й О А М АЛЕТОГ-/ Т Е Х Н О Л О Г

Атмосфера в групі Робота групи

Моя праця на занятті

Оцінка вчителя

Рисунок 12

Ва р і а н т 9 . З а р я д к а

Учитель пропонує учням встати в коло і дати оцінку о к р е м и м компонен ­ там уроку через виконання окремих рухів, а також висловити своє став ­ лення до того, що відбулося.

Рухи можуть бути такими:

присісти — дуже низька оцінка, негативне ставлення;

злегка присісти — невисока оцінка, байдуже ставлення;

звичайна поза, руки вздовж тулуба — задовільна оцінка, спокійне ставлення;

руки зігнуті в ліктях — гарна оцінка, позитивне ставлення;

піднести руки д о г о р и , плескати в долоні — дуже висока оцінка, за ­ хоплення .

Учитель знайомить учнів з рухами, п о я с н ю ю ч и їхнє значення. Після цього він може називати окремі елементи уроку: зміст, методи, робота в групах, власна діяльність учня, діяльність учителя, а учні рухами вислов ­ л ю ю т ь с в о ю оцінку та ставлення.

В а р і а н т 1 0 . А н к е т а - г а з е т а

Учням пропонується відобразити с в о є ставлення, дати оцінку уроку, навчального курсу, виховного заходу у вигляді дружніх карикатур, ма ­ люнків, поезій, невеличких текстів, побажань, пропозицій, зауважень, з а ­ питань та ін. на великому аркуші паперу. Після т о г о , як усі взяли участь у випуску газети, вона має бути вивішена у класі.

ПУ С Т И Й С Т І Л Е Ц Ь

Ме т а : поглибити знання учнів з о б г о в о р ю в а н о ї т е м и , звернути увагу на різноманітність думок і точок зору на запропоновану проблему, розвива ­ ти вміння учнів здійснювати вибір і аргументувати його .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : д о 2 0 хвилин .

І 33

Розділ V. П Р И Й О М И І МЕТОДИ ^ЗЯГЯЛоНЕННЯ. СИСЛЕМЯТИЗРиїї ЗНЯНо

Об л а д н а н н я : 4 аркуші паперу з н а п и с а н и м и т в е р д ж е н н я м и . Розташу­ вання меблів у формі «Коло».

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Учитель о б и р а є тему, готує 4 твердження, що представляють різні точки зору на о б г о в о р ю в а н е питання, і розставляє меблі у формі «Ко­ ло». Кожне твердження він записує на о к р е м о м у великому аркуші паперу й розміщує на підлозі, с т в о р ю ю ч и коло. Учні підводяться і, переходячи від аркуша до аркуша, знайомляться зі змістом тверджень . Потім кожен з них вибирає те твердження, з яким він погоджується, і сідає біля нього. Таким чином с т в о р ю ю т ь с я малі групи для дискусії.

Крок 2. Кожна група п р о т я г о м 1 0 - 1 5 хвилин о б г о в о р ю є зміст тверд ­ ження, фіксуючи аргументи, що підтверджують її вибір.

Крок 3. Після обговорення в малих групах перед кожною з них ставить­ ся о д и н стілець, на який сідає представник групи, щоб висловити спільно вироблену думку з о б г о в о р ю в а н о ї теми й почати дискусію . Час виступу — 2 - 3 хвилини .

З а в е р ш и в ш и виступ, він повертається до малої групи . Кожний учень може продовжити дискусію, в и с л о в л ю ю ч и с в о ю думку, підтримуючи аргу­ ментами позицію групи або підкреслюючи неточності попередніх висту­ пів. Для т о г о щоб включитися в о б г о в о р е н н я , він повинен зайняти пустий стілець, що знаходиться перед й о г о малою групою . Учасник може зайня ­ ти пустий стілець тільки о д и н раз.

Крок 4. Учитель завершує дискусію за 5 хвилин до кінця уроку, щоб підбити підсумки роботи груп і, якщо необхідно, виставити оцінки.

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

 

 

Кількість т в е р д ж е н ь не п о в и н н а п е р е в и щ у в а т и

чотирьох . Якщо в учня

виникли складності у визначенні своєї позиції,

вчитель м о ж е з а п р о п о ­

нувати й о м у вибрати т в е р д ж е н н я , найближче д о

й о г о переконань . При

великій кількості учнів у малих групах і бажанні всіх членів

к о м а н д и б р а ­

ти активну участь учитель м о ж е о б м е ж у в а т и час

виступу

представників

команд .

 

 

С П І Л Ь Н Е О П И Т У В А Н Н Я М е т а : організувати глибоке о б г о в о р е н н я п р о б л е м н о г о або літератур­

ного тексту.

К і л ь к і с т ь учнів: від 8 до 20 (якщо в класі більше 20 учнів, то другій по ­ ловині учнів можна дати інше завдання, поки з п е р ш о ю половиною ви п р о ­ водитиме обговорення) .

Н е о б х і д н и й ч а с : від 25 до 45 хвилин .

О б л а д н а н н я : текст, який учні мають можливість прочитати с а м о ­ стійно .

134

П Р И Й О М И , М Е Т О Д И ТРі ТЕХНОЛОГИ

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Оберіть текст, що с п р и я т и м е дискусії. Він має допускати більше ніж одну інтерпретацію (тому не будь-який текст підійде) і порушувати цікаві п р о б л е м и .

Крок 2. Дайте учням можливість прочитати матеріал. Бажано, щоб во­ ни прочитали текст двічі, перш ніж ви будете його о б г о в о р ю в а т и .

Крок 3. Підготуйте ч о т и р и або п'ять питань для о б г о в о р е н н я . Це ма ­ ють бути «інтерпретаційні» питання, які повинні відповідати таким к р и ­

те р і я м :

Це мають бути реальні питання, на кшталт тих, які ставлять прияте ­ леві після перегляду фільму, що викликає неоднозначну реакцію.

На такі питання є більш ніж одна обґрунтована відповідь (Це к р и ­ терій, що с п р и я є дискусії. Якщо цей критерій не виконаний, то о б г о ­ ворення не стане справжньою д и с к у с і є ю ) .

Питання мають бути сформульовані на основі тексту і передбачати

о б г о в о р е н н я різних й о г о інтерпретацій, а не фантазії чи уявлення учнів.

Крок 4 . Педагог записує п е р ш е питання на д о ш ц і та пропонує учням відповісти на нього.

Крок 5. Учитель просить учнів подумати над ц и м питанням, а потім ко­ ротко записати свої відповіді. (Якщо учні дуже маленькі, і тому запис відповіді буде занадто трудомістким, учитель може сказати, що він п о р а ­ хує до 60, перш ніж п о п р о с и т и когонебудь відповісти на запитання — так що весь цей час вони мають обмірковувати с в о ю відповідь).

Крок 6. Учитель вислуховує відповіді учнів і викликає дискусію між учня­ м и , вказуючи на розходження в тому, що вони говорять, і просить тих с а ­ мих чи інших учнів детальніше зупинитися на розходженнях. Він може по ­ п р о с и т и учнів підтримати свої ідеї посиланнями на текст або переформу - лювати свої ідеї більш зрозуміло.

Крок 7. Учитель заповнює таблицю відповідей. У цю таблицю внесені с п и с о к імен учнів і короткі виклади відповіді кожного учня. Учитель веде цю таблицю, щоб показати с в о ю повагу до думок учнів, уповільнити роз ­ мову, вести облік того, що було сказано, а також відзначати, хто брав участь в обговоренні, а хто — ні.

Крок 8. Коли о б г о в о р е н н я якогось питання виявляється в и ч е р п а н и м , слід прочитати вголос записані ним у таблицю короткі узагальнення в и ­ словлювань учнів. Потім педагог або о д и н з учнів робить узагальнення всієї дискусії з цього питання .

Крок 9. Учитель може записати ще одне питання на д о ш ц і та продовжу ­ вати, як було о п и с а н о вище . Але за бажанням учителя, коли дискусія вже зав'язалася, м о ж н а йти за учнями та продовжувати о б г о в о р ю в а т и п р о б ­ л е м и й питання, які вони порушують .

І 35

Розділ V. П°ИЙОМІ/! і МЕТОДИ УЗРГРГюмЕнНР, СИСТЕМпТИЗРоТ З м Р н с

Крок 10. Педагог може оцінювати роботу учнів у процесі о б г о в о р е н н я .

Мо ж н а спостерігати за кожним учнем у процесі й о г о участі в обговоренні

й оцінювати якість цієї участі за д о п о м о г о ю таких параметрів:

Чи охоче учень бере участь?

Чи дає учень глибоку ґрунтовну відповідь?

• Чи може учень підкріпити с в о ю відповідь доказами з тексту?

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

«Метод спільного опитування» м о ж е п р и в е с т и до натхненних д и с к у с і й у класі. Коли учні читають цікавий текст, що викликає різну реакцію, ко­ ли їм ставлять реальні питання (тобто такі питання, на які у вчителя

немає

заздалегідь

готових «правильних»

відповідей), коли п р о п о н у ю т ь

д а т и різні відповіді,

що відрізнятимуться о д н а від одної, і далі

вести д и ­

скусію

одне

з о д н и м — тоді це

часто

забезпечує глибоке

м и с л е н н я .

Навіть

коли

вчитель в и к о р и с т о в у є

не всі

кроки, описані нижче, окремі

аспекти «методу спільного опитування» можуть с п р и я т и п о л і п ш е н н ю о б ­ г о в о р е н ь у класі.

П о р а д и

 

Багато вчителів,

навіть коли при проведенні о б г о в о р е н н я тексту вони

не використовують

«Метод спільного опитування» цілком, застосовують

й о г о окремі аспекти . Наприклад, вони можуть п о п р о с и т и учнів записати ті ідеї, які вони хотіли б винести на о б г о в о р е н н я , або ж ведуть з а п и с и висловлюваних учнями ідей під час о б г о в о р е н н я ; або намагаються з р о б и ­

ти так, щоб під час о б г о в о р е н н я ідеї висловлювали

учні, а не домінував

учитель.

 

ТАК І НІ

 

М е т а : р о з ш и р е н н я уявлень учнів про тему уроку;

визначення власного

ставлення, власної позиції щ о д о певних я в и щ і подій .

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : д о 2 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : дві картки на кожного учня, на одній з яких написано «Так», на іншій — «Ні», годинник із секундною стрілкою. Меблі розставлені у формі «Коло».

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Учитель розставляє меблі, готує картки з написами «Так» і «Ні», ф о р м у л ю є та записує для себе т р и твердження з теми уроку.

Учні сідають у коло, і кожен о т р и м у є дві картки: одна зі словом «Так», д р у г а — «Ні».

Крок 2. Педагог зачитує учням одне твердження і дає їм час (1 -2 хвили ­ ни) для самостійного й о г о о с м и с л е н н я . Після чого кожен учасник дискусії

136

П Р И Й О М И . М Е Т О Д И ТВі ТЕХНОЛОГІЇ

в и б и р ає й показує картку, що означає згоду або незгоду з озвученим твердженням . Коли всі учасники з р о б и л и свій вибір, педагог пропонує д в о м учням з п р о т и л е ж н и м и думками навести аргументи на захист своїх позицій .

Крок 3. При великій кількості учнів у групі д о с и т ь складно с т в о р и т и у м о ­ ви для однакової активності всіх учасників, о с о б л и в о тих, які частіше пе­ ребувають у ролі спостерігачів. У таких випадках найбільш ефективною буде організація дискусії в підгрупах. М е т о д и «Торнадо» і «Пустий стілець» дозволяють учням спочатку о б г о в о р и т и проблему в підгрупі, висловити с в о ю думку, представити її всій групі й почути іншу позицію .

Потім їхні висловлювання можуть д о п о в н и т и інші учні.

До д а т к о в і м і р к у в а н н я

Необхідно заохочувати учнів висловлюватися, о с о б л и в о якщо цей метод проводиться в п е р ш е .

Учитель м о ж е н а в о д и т и а р г у м е н т и на захист однієї з п о з и ц і й ,

 

ініціювати д и с к у с і ю в тому випадку, якщо всі учні з р о б и л и однаковий

 

вибір;

Тверджень не має бути багато. Оптимальний варіант — т р и .

ТО Р Н А Д О

Ме т а : розвиток умінь наводити аргументи на захист своєї позиції, ста ­ вити питання й відповідати на них; формування культури ведення дискусії та вмінь взаємодіяти в групі, набуття досвіду підготовки повідомлення й виступу.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

Н е о б х і д н и й ч а с : до ЗО хвилин .

О б л а д н а н н я : розташування меблів у формі «Дискусійний клуб»: по д в а

столи поруч.

 

 

 

 

П о р я д о к р о б о т и :

 

 

 

 

Крок 1. На початку заняття

вчитель о б ' є д н у є

учнів у т р и

(або більше)

малі групи та п о я с н ю є н о р м и

й критерії оцінки

р о б о т и в групах,

послі­

довність проведення дискусії.

 

 

 

 

М е т о д передбачає кілька етапів. За виконання к о ж н о г о

етапу

учням

нараховуються бали (зазвичай шкала оцінок відповідає кількості груп, що беруть участь у дискусії: т р и г р у п и о ц і н ю ю т ь с я за т р и б а л ь н о ю ш к а л о ю ) . Учитель виставляє бали, відзначаючи яскраві в и с т у п и учнів на захист своєї позиції, фіксуючи цікаві д у м к и , запитання, д о б р е аргументовані відповіді.

Крок 2. Протягом 1-2 хвилин усі групи вибирають собі лідерів, приду ­ мують назву та девіз. Протягом презентації вчитель фіксує на д о ш ц і (ар­ куші паперу) назви груп .

137

Розділ V. П Р И Й О М И І МЕТОДИ 'чЗВГРЛЬЧЕЧЧР, С Й С ' Е М Н Т И З Р Ц Г З Ч Р Ч О

Крок 3. Педагог пропонує протягом 1 хвилини навчитися вимовляти скоромовку (одна для всіх груп) всією малою групою .

Крок 4. Учитель повідомляє тему о б г о в о р е н н я та ф о р м у л ю є т в е р д ж е н ­ ня, навколо якого розгортатиметься дискусія . Потім він пропонує одній групі навести аргументи на захист твердження, іншій — спробувати його спростувати . Після уточнення завдання ці групи п р о т я г о м 10 хвилин готу­ ють невеликий у с н и й виступ .

Завданням третьої групи є формулювання 10 запитань (по 5 кожній малій групі) з метою уточнення та прояснення позицій перших двох груп .

Крок 5. Презентація результатів р о б о т и малих груп проходить за такою

сх е м о ю :

1. Виступає доповідач групи, що наводила аргументи на захист тверд ­ ження .

2. Представники третьої групи ставлять 5 запитань. На підготовку кож­ ної відповіді групі, що виступила, дається ЗО секунд. Тут набуває чин ­ ності ще одне правило: о д и н учень з третьої групи може задати тіль­ ки одне запитання команді, що відповідає. У підготовці відповіді бе ­ ре участь уся група, але кожен учень має право представити відпо­ відь тільки на одне запитання . Доповідач б е р е участь в обговоренні відповідей на запитання, але не відповідає на них. Це правило діє та ­

 

кож на п'ятому кроці презентації.

 

3

. Учитель оцінює виступ доповідача й відповіді на питання третьої гру­

 

п и , виставляючи дві оцінки.

 

4

. Виступає доповідач групи, що спростовувала запропоноване тверд ­

 

ження .

 

5

. Представники третьої групи ставлять 5 запитань.

6. Педагог оцінює виступ доповідача,

відповіді на запитання третьої

 

групи, виставляючи дві оцінки.

 

7

. Учитель оцінює роботу третьої групи,

виставляючи оцінки за кожний

 

блок

запитань.

 

Крок 6.

З а в е р ш е н н я дискусії, підбиття

педагогом підсумків групової

р о б о т и .

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

Клас із 25 і більше учнів учитель о б ' є д н у є у 4 групи, дві з яких будуть працювати над текстом, а інші — готувати та ставити запитання .

ЧО Т И Р И погляди

Ме т а : розвиток уміння здійснювати с а м о с т і й н и й вибір і аргументувати обрану позицію . Цей метод можна також використовувати з метою конт­ ролю знань учнів.

К і л ь к і с т ь у ч н і в : до ЗО.

138

Н е о б х і д н и й ч а с : д о 2 0 хвилин .

О б л а д н а н н я : аркуші кольорового паперу (формат А-4), клейка стрічка. Меблі в аудиторії розставляються вздовж стін, щоб не заважати вільному пересуванню учнів.

П о р я д о к р о б о т и :

Крок 1. Виходячи з теми уроку, вчитель готує не більше 10 запитань, кожне з яких має чотири варіанти відповіді. У кутках класної кімнати роз ­ міщуються чотири картки різного кольору (жовтий, зелений, синій, черво­ ний) . Кожному кольору відповідатиме один з варіантів відповіді.

При підготовці запитань необхідно враховувати, що п е р ш е запитання має бути легким і с п р и я т и розумінню учнями того, як працювати . Напри ­ клад, який колір вам найбільше подобається .

Крок 2. Учитель пропонує учням зібратися в центрі класу і вислухати п е р ш е запитання, обрати один з чотирьох варіантів відповіді та стати по ­ руч з карткою т о г о кольору, що відповідає цьому варіанту.

Таким чином, у кутах кімнати утвориться кілька груп (від однієї до чоти ­ рьох), залежно від з р о б л е н о г о учнями вибору.

Крок 3. Подальша робота в групах може бути побудована за такими с х е м а м и на вибір учителя:

1. Учні в групах, що утворилися, відповідають на запитання: «Чому я в и ­ брав цей варіант?». Бажано, щоб висловилися всі. Після о б г о в о р е н ­ ня один представник від кожної групи озвучує думку всієї групи .

2. Учні розміщуються в аудиторії так, щ о б утворилося загальне коло й у т о й же час можна було визначити вибір кожного . У цьому випадку ар­ гументація вибору відбувається індивідуально й для всього класу відразу.

Крок 4. В и с л о в и в ш и свої д у м к и , учні повертаються в центр класу, й їм

зачитується наступне питання.

 

Д о д а т к о в і м і р к у в а н н я

 

комусь з учнів може не підійти ж о д е н варіант відповіді, тоді

йому

 

варто запропонувати обрати відповідь, найближчу до його позиції;

д е я к и м учням з різних причин складно з р о б и т и с а м о с т і й н и й

вибір,

 

тому їм можна запропонувати пояснити свій вибір.

 

139

ЯЛФЯВГГНІ/іЙ покяжчик

 

А Л Ф А В І Т Н И Й П О К А Ж Ч И К М Е Т О Д І В

 

І П Р И Й О М І В І Н Т Е Р А К Т И В Н О Г О Н А В Ч А Н Н Я

 

6 x 6 x 6

118

Ажурна пилка

73

Акваріум

110

Активне слухання

39

Анкета-газета

133

Бажано. Обов'язково . Не можна

40

Безперервна шкала думок

121

Бліц-дискусія

132

Взаємне навчання

77

Відгадай

111

Візитки

48

Віночок

50

Вітер д м е

4 1 , 6 1

Герб

42, 61

Градусник

43

Громадські слухання

78

Два — чотири — всі разом

62

Дві правди й о д н а брехня

43, 62

Дебати

111

Дебати у форматі Карла Поппера

113

Дерево рішень

114

Дискусія

116

Дискусія у стилі телевізійного ток - шоу

118

Діалог

80

Есе

131

З чим я йду

50

З а й м и позицію

119

Зарядка

133

Засідання експертної групи (або петельна дискусія)

117

Землетрус

45

З н а й о м с т в о

46, 62

Іграшка

47

Ім'я та жест

48

Ім'я та характер

47

Інтерв'ю

47

Історія імені

47

Карусель

119

Керована лекція

82

Коло ідей

83

140

Р і Л Ф Р б і Т Н И й ПОКРіЖЧИК

Комплімент

49

Концентричні кола

118

Коротка розповідь

46

Круглий стіл

117, 121

Лекція з д о п о м о г о ю учнів

84

Лекція з паузами

86

Л и с т и самооцінювання

130

М е р е ж а чи кульки

64

Мікрофон

63

Мішень

132

М о з к о в и й штурм

63

М о з к о в и й штурм у загальному колі

63

М о з к о в и й штурм у парах

64

Монетка

47

Мультиголосування

65

Навчаючи — вчуся

87

Незакінчені речення

6 6 , 1 3 1

Обговорення проблеми в загальному колі

66

Обмін п р о б л е м а м и

123

Обміркуйте/об'єднайтеся в пари/обміняйтеся д у м к а м и

67

Один залишається / т р и йдуть

88

Одна хвилина

123

О д н и м с л о в о м

132

Оцінка

50

Оцінювальна дискусія

124

Очікування

49, 68

Павутинка дискусії

126

Павутиння

50

Парафразування

51

Перемішайтеся /завмріть / о б ' є д н а й т е с я в пари

52

Переформулювання (зіпсований телефон)

52

Письмова (тиха) дискусія

128

Письмові дебати

129

Піраміда позитивних почуттів

50

Поглянь, Ман!

53

П о г о в о р и зі мною!

54

Подаруй квітку

54

Поняття про

68

Потяг

132

Почережні запитання

89

Пошук інформації

81

Прийняття правил

55

П р и й о м и проведення рефлексії наприкінці уроку .*

129

141