Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ІКСКР (1).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Лекція 12 Тема: характеристика історико-культурної спадщини карпатського регіону україни План

1. Розташування та природно-кліматичні умови.

2. Розвиток економіки, транспортне сполучення.

3. Історична довідка.

4. Об’єкти культурної спадщини.

5. Розвиток основних видів туризму.

6. Національна кухня.

7. Народні свята, фестивалі, масові заходи, атракції.

1. Розташування та природно-кліматичні умови

На Українські Карпати припадає лише 10,3 % площі усіх Карпат. Простягаються вони з північного заходу на південний схід майже на 280 км при середній ширині 100 км. Їх площа становить 37 тис. км2 (3,5 % території України). Середня висота Українських Карпат сягає 1000 м, найвищою точкою є г. Говерла (2061 м).

Клімат в Українських Карпатах помірно-континентальний. Температура найтеплішого місяця − липня – складає у передгір’ях +18, +20 °С, у високогірному ярусі +8, +10 °С, найхолоднішого – січня – відповідно −3, −6 °С і −8, −9 °С.

Через західну частину Українських Карпат і Розточчя проходить головний Європейський вододіл, що розділяє басейни Балтійського і Чорного морів. До Балтійського басейну належать ріки Сян і Західний Буг, а до Чорноморського басейну – ріки Стир, Горинь, Прут, Тиса, Сучава, Дністер. Цей регіон багатий також озерами, серед них: Бребенескул, Верхнє, Несамовите та інші. Найбільшим озером Українських Карпат є Синевир.

В Українських Карпатах зосереджено понад 1400 природоохоронних об’єктів, що займають близько 2,8 % загальної площі гір, серед них: Карпатський природний національний парк, Природний національний парк «Гуцульщина», Природний заповідник «Горгани», ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Ґрофа» та «Бредулецький», що знаходяться в Івано-Франківській області, «Ужанський» та «Синевир» в Закарпатській та «Сколівські Бескиди» в Львівській областях та ін.

За адміністративним поділом Українська частина Карпат відноситься до чотирьох областей України: Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької і Закарпатської.

2. Розвиток економіки, транспортне сполучення

У промисловому розвитку Українських Карпат чільне місце посідає Львівська економічна зона, в якій виділяються наступні економічні райони: Передкарпатський (Дрогобич − машинобудування, деревообробка, легка промисловість; Стрий − машинобудування, харчова і деревообробна промисловість; Борислав − нафтовидобувна, легка і хімічна промисловість; Яворів − виробництво сірки), Північний (Червоноград − видобуток вугілля, легка промисловість; Сокаль − хімічна промисловість, Добротвір − електроенергетика); Львівський − машинобудування, харчова, легка промисловість).

Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська області мають схожу спеціалізацію. Основу тут складає лісопромисловий комплекс. У цьому регіоні розвиваються також наступні галузі промисловості: в Івано-Франківській області − нафтопереробна (Долина, Надвірна), хімічна (Калуш, Івано-Франківськ), машинобудівна (Івано-Франківськ); в Чернівецькій області − машинобудування, харчова і легка промисловість (Чернівці), в Закарпатській області − харчова промисловість (Ужгород, Берегово), машинобудування (Мукачево).

Для української частини Карпатського регіону характерне багатогалузеве сільське господарство. З півночі на південь виділяються такі зони-спеціалізації:

− малополіська (льонарство, буряківництво, хмелярство, картоплярство, молочно-м’ясне тваринництво);

− лісостепова (зернове господарство, буряківництво, м’ясне і молочне тваринництво, свинарство, птахівництво);

− карпатська з підзонами:

а) передгірською передкарпатською (льонарство, картоплярство, молочно-м’ясне тваринництво;

б) гірською (м’ясо-молочне і м’ясне тваринництво, овочівництво, льонарство);

в) передгірською закарпатською (виноградарство, садівництво, тютюнництво, молочно-м’ясне тваринництво і птахівництво).

Територію Карпатського економічного району перетинає в усіх напрямках мережа залізничних і автомобільних шляхів, головні з яких виходять на західний кордон України з Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Молдовою. Міжнародний аеропорт м. Львова з’єднує регіон з багатьма країнами світу.

Вантажні та пасажирські перевезення здійснюються переважно автотранспортом, чому сприяє розгалужена мережа автодоріг з твердим покриттям: Київ – Львів – Перемишль, Київ – Чоп, Рахів – Хуст – Ужгород, Мукачево – Ужгород, Львів – Берегово.

Залізничний транспорт регіону також високорозвинений: загальна довжина залізничних колій − 2887 км, з них електрифікованими є 1023 км. Основним вантажем, що перевозять залізниці, є вугілля, мінеральні добрива, гірничо-хімічна і хімічна продукція, нафта, нафтопродукти, лісоматеріали, сировина і готова продукція для харчової промисловості.